Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες – Συμβολικές διαμαρτυρίες και διαβουλεύσεις ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό

Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες – Συμβολικές διαμαρτυρίες και διαβουλεύσεις ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες, χωρίς, ωστόσο, να κλιμακώνουν τις διαμαρτυρίες τους, ενόψει της συνάντησης που θα έχουν με τον πρωθυπουργό την ερχόμενη Τρίτη. Όπως λένε, απ’ αυτή την συνάντηση θα κριθεί η περαιτέρω στάση τους.

Σε 8ωρο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής και στα δύο ρεύματα, προχώρησαν οι αγρότες, στα Νέα Μουδανιά.

Από τις 12 το μεσημέρι, αγρότες και μελισσοκόμοι, με τρακτέρ και φορτηγά, απέκλεισαν και τα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού στο ύψος των Νέων Μουδανιών.

Από την έναρξη των κινητοποιήσεων, οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποιούσαν συμβολικούς αποκλεισμούς της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανιών και είναι η πρώτη φορά σήμερα που πραγματοποιήθηκε πολύωρος αποκλεισμός, διάρκειας οκτώ ωρών, ενώ όπως είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Φιλοκλής Γκοτζιάς, από το μπλόκο της Χαλκιδικής, τις επόμενες ώρες θα αποφασίσουν για τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και όλα θα εξαρτηθούν από την έκβαση της συνάντησης με τον πρωθυπουργό την προσεχή Τρίτη.

Η κυκλοφορία των οχημάτων κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού διεξαγόταν από παράπλευρες οδούς.

Δύο ημέρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση της 15μελούς επιτροπής των εκπροσώπων τους με τον πρωθυπουργό πιέζουν για άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Ζητούν αποζημιώσεις και επιδοτήσεις για την ακαρπία της ελιάς. Σε μια συμβολική κίνηση μοίρασαν βαζάκια με ελιές στους οδηγούς. Αγρότες της Θεσσαλονίκης αναφέρουν πως αύριο Δευτέρα (12/2) θα μπουν με τα τρακτέρ στον Πολύγυρο.

Σε αναμονή οι αγρότες της Καστοριάς

Σε αναμονή αλλά και σε εγρήγορση παραμένουν οι αγρότες της Καστοριάς, με παραταγμένα τα τρακτέρ τους στην άκρη του δρόμου, μέχρι να πραγματοποιηθεί η συνάντηση των συναδέλφων τους με τον πρωθυπουργό.

«Ευελπιστούμε ότι θα αποφύγουμε την περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας μέσα από ένα θετικό αποτέλεσμα που θα βγει από την σύσκεψη που θα έχουν οι εκπρόσωποί μας την Τρίτη με τον πρωθυπουργό», σημειώνει ο Μάνος Θωμάς, μέλος συντονιστικής επιτροπής αγροτών Καστοριάς, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

«Περιμένουμε από τον Πρωθυπουργό να δώσει λύσεις στα χρόνια προβλήματα που υπάρχουν και δυστυχώς ήρθε μια θεομηνία Daniel για να φέρει στην επιφάνεια παθογένειες τόσων ετών» αναφέρει ο Κώστας Μητροδήμος, μέλος συντονιστικής επιτροπής μπλόκου Πλατυκάμπου.

Διαμαρτυρία έξω από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας – Έριξαν άχυρα και κοπριά

Παρά την συνεχή βροχόπτωση, αγρότες συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής (11/2) έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και προχώρησαν σε συμβολική διαμαρτυρία, ρίχνοντας μπάλες με άχυρα και κοπριά.

Οι αγρότες της περιοχής στήνουν επιπλέον «μπλόκο» με τα 40 περίπου τρακτέρ τους στη Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας (ΖΕΠ) Κοζάνης, κάνοντας λόγο για αδιαφορία της κυβέρνησης αναφορικά με τα αιτήματά τους.

Μελισσοκόμοι έστησαν άδειες κυψέλες στον Λευκό Πύργο – «Σχεδόν το 100% του εισαγόμενου μελιού είναι νοθευμένο»

Με άδειες κυψέλες γέμισε η περιοχή μπροστά από τον Λευκό Πύργο, κατά μήκος της παραλίας Θεσσαλονίκης, από μελισσοκόμους που διαμαρτυρήθηκαν για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος τους.

Λίγο μετά τις 10 το πρωί, οι μελισσοκόμοι κατέβηκαν με τα οχήματα τους στην Νέα Παραλία και με τις άδειες κυψέλες τους σχημάτισαν δύο γραμμές μεταξύ του Λευκού Πύργου και του αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου, σύμφωνα με το thestival.gr.

Αυτό που ζητούν από την κυβέρνηση οι μελισσοκόμοι -όπως αναφέρουν- είναι να εφαρμοστεί η νομοθεσία που αφορά στην παραγωγή και πώληση μελιού και να τους επιτρέπει να βρίσκονται μέσα στα δάση έτσι ώστε να παράγουν το μέλι τους.

Σε δηλώσεις του, το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Μελισσοκόμων Θεσσαλονίκης, Παντελής Καραγουδάκης, ανέφερε πως «τα πρόβληματά μας, χρόνο με τον χρόνο γίνονται χειρότερα, είναι οι ελληνοποιήσεις, η απαγόρευση εισόδου στα δάση, το υπερβολικό κόστος παραγωγής, το οποίο έχει αυξηθεί τρομακτικά».

Μάλιστα πρόσθεσε πως αναφορικά με τις ελληνοποιήσεις, «έρευνα της ΕΕ έχει δείξει πως σχεδόν το 100% του εισαγόμενου μελιού είναι πάνω κάτω νοθευμένο. Αυτό σημαίνει πως μπορεί δύο κιλά ελληνικού μελιού να ανακατευτούν με ένα τόνο εισαγόμενο και να ονομαστεί ελληνικό. Παράλληλα, οι ετικέτες που υπάρχουν στα ράφια δεν είναι σωστές. Πρέπει η χώρα προέλευσης να αναγράφεται ευκρινώς. Αντίθετα, βλέπουμε τις 27 ώρες της ΕΕ να είναι κρυμμένες στην πίσω πλευρά».

Ο κ. Καραγουδάκης υποστήριξε πως η κλιματική κρίση έχει οδηγήσει στην τρομακτική μείωση της παραγωγής. «Πέρυσι η παραγωγή έπεσε στο 80%. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Τα αιτήματά μας δεν έχουν σχέση με χρήματα αλλά θέλουμε να εφαρμοστούν οι νομοθεσίες», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Θεοφάνης Γρηγοριάδης, δήλωσε πως το κόστος παραγωγής αυξήθηκε απότομα τα τελευταία δύο χρόνια εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα όλες οι πρώτες ύλες να έχουν αυξηθεί 50-60%. «Το βαζάκι που συσκευάζουμε το μέλι μας, είχε 17 λεπτά τιμολογημένο και τώρα έφτασε στα 47. Επίσης, η κυψέλη στοίχιζε 25 ευρώ και τώρα έφτασε να κοστίζει 47 ευρώ, μόνο το ξύλο, και μέχρι να γίνει κυψέλη φτάνει τα 60. Δεν ζητάμε χρήματα, θέλουμε να μας αφήσουν να μπούμε στα δάση γιατί αυτό είναι το σπίτι μας. Εμείς προσέχουμε τα δάση, είναι λίγες οι περιπτώσεις που φωτιές ξεκινούν από λάθος χειρισμούς των μελισσοκόμων», συμπλήρωσε.

Οι μελισσοκόμοι μοίρασαν φυλλάδια στον κόσμο, ενώ είχαν προμηθευτεί μέλι από super market και καλούσαν τον κόσμο να δοκιμάσει από το δικό τους και από το εμπόριο, έτσι ώστε να καταλάβουν τη διαφορά.

Όπως επισήμαναν οι μελισσοκόμοι, αναμένεται να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Μητσοτάκης: Θα συναντηθώ με τους αγρότες, με την προϋπόθεση ότι οι δρόμοι θα είναι ανοιχτοί

Με το ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων ξεκίνησε την εβδομαδιαία ανασκόπηση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως θα συναντηθεί με τους αγρότες την ερχόμενη Τρίτη, με την προϋπόθεση ότι οι δρόμοι θα είναι ανοιχτοί.

«Δεν θα κουραστώ να το λέω: Η κυβέρνηση είναι πάντα στη διάθεση κάθε επαγγελματικής ομάδας, να ακούσει συντεταγμένα τα προβλήματα και τις αγωνίες τους, αναζητώντας εφικτές λύσεις σε όσα τους απασχολούν. Έτσι και με τους αγρότες» γράφει συγκεκριμένα.

Σημειώνεται ότι η Realnews σήμερα κυκλοφορεί με τίτλο: «Μήνυμα Μητσοτάκη στους αγρότες».  Λίγο πριν από τη συνάντηση μαζί τους στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός θέτει το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με αποκλειστικές δηλώσεις του στην εφημερίδα.

Πηγή: enikos.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα