Υποχρεωτικές αλυσίδες χιονιού απόψε στην Αττική - Πόσο είναι το πρόστιμο

Υποχρεωτικές αλυσίδες χιονιού απόψε στην Αττική - Πόσο είναι το πρόστιμο

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες χιονιού είναι υποχρεωτικές πλέον και στην Αττική, καθώς αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα με χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα.

 Το πρόστιμο, για όσους δεν είναι εφοδιασμένοι με αλυσίδες χιονιού ή χιονοκουβέρτες, ξεκινάει από 80 ευρώ. Παράλληλα οι έλεγχοι που διενεργούνται από την ΕΛ.ΑΣ. σε ΙΧ ειδικά στα βόρεια προάστια της Αθήνας για αντιολισθητικές αλυσίδες είναι εντατικοί.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας για τις υποχρεωτικές αλυσίδες χιονιού
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, «για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων και λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, με αποφάσεις της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βοιωτίας, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων από την 22:00 ώρα της Κυριακής 28-01-2024 έως ύφεσης των φαινομένων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας Π.Ε.Ο. Ελευσίνας-Θηβών από το 5ο χλμ (πρατήριο καυσίμων REVOIL – πρώην CYCLON) του Ν. Αττικής έως το 34ο της Π.Ε.Ο. Ελευσίνας Θηβών του Ν. Βοιωτίας.

Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται:

Οχήματα οδικής βοήθειας.
Φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι.
Οχήματα έκτακτης ανάγκης.

Περαιτέρω, λόγω της επικείμενης εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων τη Δευτέρα (29-01-2024) σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα) ενδέχεται να ισχύσει διακοπή κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων σε τμήματα των Εθνικών Οδών.

Για το λόγο αυτό, η ΕΛΑΣ απευθύνει έκκληση στους οδηγούς βαρέων οχημάτων να επιλέγουν εναλλακτική διαδρομή για τη μετάβασή τους από τη Βόρεια προς τη Νότια Ελλάδα μέσω εναλλακτικών οδών της Δυτικής Ελλάδας.

Επιπρόσθετα η ΕΛΑΣ συνιστά στους πολίτες να ενημερώνονται τακτικά για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες στην περιοχή τους και τις ισχύουσες κάθε φορά Αποφάσεις των Διευθύνσεων Αστυνομίας ή Τροχαίας, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εφόσον χρειαστεί να μετακινηθούν και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών ή άλλων συναρμόδιων Αρχών».

Πώς να βάλω τις αλυσίδες χιονιού ή τις χιονοκουβέρτες
 Αρχικά τονίζεται ότι οι αλυσίδες χιονιού τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς του οχήματος. Σε σύγχρονα Ι.Χ. αυτοκίνητα, τα οποία συνήθως είναι εμπροσθοκίνητα, οι αλυσίδες τοποθετούνται στους δύο μπροστινούς τροχούς.

Σε περιπτώσεις οχημάτων με πίσω κίνηση, οι αλυσίδες τοποθετούνται στους πίσω τροχούς. Για τα τετρακίνητα μοντέλα, ο κάτοχος πρέπει να ανατρέξει στις οδηγίες του κατασκευαστή για να καθορίσει σε ποιον άξονα πρέπει να τοποθετήσει τις αλυσίδες.

Βίντεο με γρήγορη τοποθέτηση για αντιολισθητικές αλυσίδες χιονιού
Βήμα - βήμα η διαδικασία

 Αρχικά, οι τροχοί μας πρέπει να βρίσκονται σε ευθεία και να μη σχηματίζουν γωνία.

Στη συνέχεια:

Το πρώτο βήμα είναι να απλώσουμε την αλυσίδα στο οδόστρωμα και να περάσουμε το βασικό συρματόσχοινο από την εσωτερική πλευρά του τροχού.
Ακολούθως τραβάμε προς τα πάνω τα δύο άκρα του συρματόσχοινου, αγκαλιάζοντας έτσι το ελαστικό και τα ενώνουμε στο σημείο επαφής.
Τώρα πλέον έχουν έρθει όλα τα τμήματα της αλυσίδας στην εξωτερική πλευρά του ελαστικού, οπότε ενώνουμε τις κίτρινες άκρες μεταξύ τους.
Το μοντάρισμα ολοκληρώνεται με το τέντωμα της αλυσίδας, που γίνεται περνώντας τη μία άκρη της σε αντικριστή πλευρά και σφίγγοντας απέναντι από εκείνη. Η σωστά τοποθετημένη αλυσίδα εφαρμόζει καλά και χωρίς τζόγο πάνω στο ελαστικό.
Μόλις περάσουμε τις αλυσίδες, κινούμε το όχημα 50 μ. έως το πολύ 100 μ. για επανέλεγχο και τελικό σφίξιμο, ενώ για την αφαίρεσή τους κάνουμε αντίστροφα τη σχετική διαδικασία.
Βίντεο για γρήγορη τοποθέτηση χιονοκουβέρτας στα λάστιχα αυτοκινήτου
 

Οι χιονοκουβέρτες κατασκευάζονται από ανθεκτικό ύφασμα με ειδικό σχεδιασμό που ενισχύει την τριβή σε χιόνι και πάγο. Αποτελούν ιδανική επιλογή για οδήγηση σε μαλακό χιόνι, είναι πιο βολικές και ευκολόχρηστες σε σχέση με τις παραδοσιακές αλυσίδες καθώς περιβάλλουν τον τροχό με ελαστικό τρόπο και τοποθετούνται γρήγορα, μέσα σε λίγα λεπτά.

 
Ευρέως χρησιμοποιούνται σε αυτοκίνητα σπορ με μεγάλες ζάντες και χαμηλοπρόφιλα ελαστικά. Ένας περιορισμός είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται σε χιόνι, αλλιώς χαλάνε πολύ εύκολα. Επιπλέον είναι -σε πολλές περιπτώσεις- πιο οικονομικές από τις κλασικές αντιολισθητικές αλυσίδες χιονιού.

Τι πρέπει να έχουμε στο αυτοκίνητο όταν χιονίζει
Αρχικά οι αλυσίδες χιονιού πρέπει να βρίσκονται σε εύκολα προσβάσιμο σημείο του πορτ-μπαγκάζ και να μην είναι χωμένες κάτω από ογκώδη αντικείμενα. Επίσης να μην είναι μπλεγμένες και να τις έχουμε ξεπλύνει και καθαρίσει μετά την προηγούμενη χρήση τους!

Σημαντικό είναι να έχουμε ένα ζευγάρι γάντια, επειδή τα παγωμένα δάχτυλα δυσκολεύουν πολύ τις κινήσεις εφαρμογής των αλυσίδων στους τροχούς και να έχουμε φορτίσει το κινητό μας, ώστε να μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως φακό, αν έχει σκοτεινιάσει.

Φυσικά τις τοποθετούμε φορώντας απαραιτήτως το φωσφορίζον γιλέκο ασφαλείας, ώστε να μας διακρίνουν οι άλλοι οδηγοί από μακριά.

.ieidiseis

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα