Εξελίξεις με τα τιμολόγια ρεύματος: Ξεκαθαρίζει το τοπίο - Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Εξελίξεις με τα τιμολόγια ρεύματος: Ξεκαθαρίζει το τοπίο - Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Οι αλλαγές που εξετάζονται για τα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος. Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι δεν έχουν φανεί ακόμα.

Σύμφωνα με το iEidiseis, εξελίξεις αναμένονται στα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος, με έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους να ταράζει τα νερά, φέρνοντας νέα και πιο οικονομική πρόταση, που όμως είναι εκτός πλαισίου.

Συγκεκριμένα, ένας από τους μεγαλύτερους και πιο γνωστούς παρόχους ρεύματος, αναμένεται να παρουσιάσει μια οικονομική πρόταση που δεν φαίνεται να έχει -προς το παρόν- ανταγωνιστή.

Ο πάροχος αυτός προσφέρει ένα πέμπτο χρωματιστό τιμολόγιο, με τελική τιμή 12,3 λεπτά την κιλοβατώρα και πάγιο 9 ευρώ με 8 μήνες συμβόλαιο.

Όμως, σε ότι αφορά το συμβόλαιο, έρχεται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΑΕΥ), η οποία αναφέρει ότι είναι εκτός πλαισίων, καθώς το το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο εντάσσει σε αυτή την κατηγορία μόνο τα 12μηνης διάρκειας συμβόλαια.

Ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης σε δηλώσεις του για το θέμα είπε: «Αν επιμένει η ΡΑΑΕΥ, θα αλλάξει το πλαίσιο με υπουργική απόφαση. Στόχος: Δυνατότητα των πακέτων ανάμεσα στα χρώματα με προϋπόθεση απόλυτη διαφάνεια».

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Ενέργειας επεξεργάζονται τρόπους για να ενταχθούν στο υφιστάμενο πλαίσιο αυτά τα «μεικτά ελκυστικά» τιμολόγια ρεύματος.

Στο τέλος φαίνονται οι... χαμένοι

Πολλοί καταναλωτές επέλεξαν το μπλε τιμολόγιο -που έχει σταθερή τιμή για όλο το χρόνο- καθώς δεν ήθελαν να βρεθούν προ εκπλήξεως, ενώ οι περισσότεροι έμειναν στο πράσινο τιμολόγιο όπου οι τιμές χρέωσης της κιλοβατώρας θα ανακοινώνονται κάθε μήνα.

Για τον μήνα Ιανουάριο οι τιμές στα πράσινα τιμολόγια ανακοινώθηκαν και κυμαίνονται από 13,6 μέχρι 17,06 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (μέχρι 500 κιλοβατώρες κατανάλωση τον μηνά, για υψηλότερη κατανάλωση οι τιμές χρέωσης αυξάνονται).

Τα κίτρινα τιμολόγια από την άλλη τα επέλεξαν λιγότεροι καταναλωτές, καθώς η τιμή τους καθορίζεται εκ των υστέρων και με βάση την πορεία της χονδρεμπορικής αγοράς, ενώ θυμίζει πολύ την... «ρήτρα αναπροσαρμογής». Τώρα όμως αυτό που φαίνεται είναι ότι όσοι επέλεξαν το κίτρινο χρώμα είναι περισσότερο κερδισμένοι, καθώς οι τιμές της χονδρεμπορικής βρίσκονται σε «ελεύθερη πτώση» το οποίο σημαίνει αυτόματα πολύ χαμηλές χρεώσεις.

Μέχρι το τέλος του μήνα, οι κερδισμένοι και οι χαμένοι θα έχουν φανεί, ενώ σε λίγες μέρες ανακοινώνονται οι νέες τιμές στην κιλοβατώρα.

Οι τιμές ρεύματος Φεβρουαρίου 2024 - Πότε ανακοινώνονται

Οι νέες τιμές για τον Φεβρουάριο θα αναρτηθούν στον πίνακα δημοσίευσης τιμών ρεύματος της ΡΑΑΕΥ στα τρία τιμολόγια στις εξής ημέρες:

  • Οι χρεώσεις στο πράσινο τιμολόγιο θα πρέπει να αναρτηθούν έως τις 5 Φεβρουαρίου. Στο πράσινο τιμολόγιο το πάγιο είναι 5 ευρώ και η τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας είναι «κλειδωμένη» για ολόκληρο τον μήνα.
  • Οι τιμές των σταθερών μπλε τιμολογίων θα αναρτηθούν την 1η Φεβρουαρίου.
  • Στο κίτρινο τιμολόγιο οι τιμές θα αναρτηθούν στον πίνακα της ΡΑΑΕΥ εντός δύο ημερών από την ημέρα που οριστικοποιούνται. Και αναλυτικότερα, οι τιμές των κίτρινων ex-ante τιμολογίων θα αποτυπωθούν στον πίνακα την 1η Φεβρουαρίου.
  • Οι τιμές των κίτρινων ex-post τιμολογίων θα αναρτώνται στον πίνακα κατά μέγιστο δύο μήνες μετά τον μήνα εφαρμογής τους. Ετσι, την 1η Μαρτίου 2024 θα συμπληρωθούν στον πίνακα που αφορά τον Ιανουάριο 2024 οι τιμές των ex-post κίτρινων τιμολογίων. Σημειώνεται ότι και το κίτρινο τιμολόγιο δεν έχει ρήτρα πρόωρης αποχώρησης. 
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα