Δύο πατροκτονίες και μια αδελφοκτονία σε 7 μέρες: Οικογενειακή βία πίσω από κλείστες πόρτες

Δύο πατροκτονίες και μια αδελφοκτονία σε 7 μέρες: Οικογενειακή βία πίσω από κλείστες πόρτες

Με τον τραγικότερο τρόπο επιβεβαιώθηκαν στη χώρα μας διεθνείς μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων εορτών έρχονται με μεγαλύτερη ένταση στην επιφάνεια παθογόνες καταστάσεις, απότοκες της χρόνιας ενδοοικογενειακής βίας που «σιγοβράζει» πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών.

 Μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας, από τις 23 Δεκεμβρίου έως τις 30 Δεκεμβρίου, σημειώθηκαν στην Αττική τρία στυγερά εγκλήματα, με τρεις νεκρούς σε Καλύβια, Νέα Σμύρνη και Περιστέρι. Στις δύο περιπτώσεις οι γιοι δολοφόνησαν τους πατεράδες τους και στην τρίτη ο μεγαλύτερος αδερφός της οικογένειας σκότωσε τον μικρότερο. Και στις τρεις περιπτώσεις φαίνεται ότι υπήρχε χρόνια ενδοοικογενειακή βία.

Διεθνείς οργανώσεις που έχουν εντρυφήσει στο θέμα έχουν σημειώσει ότι κατά την περίοδο των χριστουγεννιάτικων εορτών παρατηρείται έξαρση του φαινομένου για μία σειρά από λόγους, όπως το γεγονός ότι πολλοί δεν εργάζονται και παραμένουν για πολλές ώρες της ημέρας στο σπίτι. Η στενή επαφή πολλαπλασιάζει τις αφορμές ή τις αιτίες για καυγάδες. Σε μελέτες που έχουν γίνει παρατίθενται και άλλοι λόγοι, όπως η αύξηση των εξόδων λόγω πρόσθετων αναγκών. Τα παραπάνω δεν αποτελούν αιτία για την ενδοοικογενειακή βία αλλά παράγοντες που την εντείνουν και δημιουργούν άκρως επικίνδυνες καταστάσεις πίσω από τις κλειστές πόρτες.

16χρονος δολοφόνησε τον πατέρα του στα Καλύβια
Στις 23 Δεκεμβρίου 2023 οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες σε έναν 16χρονο που δολοφόνησε τον 71χρονο πατέρα του στα Καλύβια.

Όπως είπε ο ανήλικος, κακοποιείτο από τότε που ήταν μικρό παιδί. Όταν μεγάλωσε και ο πατέρας του δε μπορούσε πια να τον χτυπάει (δηλαδή εδώ και περίπου ένα χρόνο) τότε η κακοποίηση συνεχίστηκε με προσβλητικές και υποτιμητικές συμπεριφορές σε βάρος του που έθιγαν την προσωπικότητά του. Ο 16χρονος φέρεται να είπε στους αστυνομικούς ότι περίμενε την ενηλικίωσή του για να φύγει από το σπίτι. Η μητέρα του και ο 18χρονος αδερφός του είχαν εγκαταλείψει τον 71χρονο, καθώς δεν άντεχαν τις κακοποιητικές συμπεριφορές.

Από τότε ο 16χρονος ήταν ακόμα πιο ευάλωτος. Το μοιραίο βράδυ, όπως ανέφερε στους αστυνομικούς, το μυαλό του θόλωσε. Πήρε δύο μαχαίρια από το σπίτι και τον περίμενε να γυρίσει για να του επιτεθεί. Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι ήταν τέτοια η μανία των χτυπημάτων από τον ανήλικο προς τον πατέρα του που το ένα από τα δύο μαχαίρια έσπασε.

 
Ο 16χρονος φέρεται να περιέγραψε στους αστυνομικούς: «Εγώ είχα βγει μία βόλτα στο κέντρο της Αθήνας. Μαζί μου ήταν ο αδερφός μου και η μητέρα μου. Κάποια στιγμή πήρε τηλέφωνο ο πατέρας μου και άρχισε πάλι να βρίζει. Δεν άντεξα άλλο. Θόλωσα. Λέω μέχρι εδώ. Τότε ήταν που αποφάσισα ότι κάτι πρέπει να κάνω για να μπει ένα τέλος σε όλο αυτό. Πολλά χρόνια άντεξα την κακοποίηση και τις προσβολές».

Ο 71χρονος παρά τα όσα περιγράφονται σε βάρος του για τις χρόνιες κακοποιητικές συμπεριφορές δεν είχε έρθει αντιμέτωπος με τις συνέπειες των πράξεών του. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι είχε γνωρίσει πριν από περίπου 20 χρόνια τη μητέρα του 16χρονου και του 18χρονου. Οι δυο τους δεν είχαν παντρευτεί. Ο 71χρονος είχε αναγνωρίσει τα δύο παιδιά.

Σκότωσε τον αδερφό του στη Νέα Σμύρνη
Στις 27 Δεκεμβρίου δολοφονήθηκε 16χρονος από τα χέρια του αδερφού του στη Νέα Σμύρνη. Ο 18χρονος δράστης διαπληκτίστηκε με τον μικρό του αδερφό με αφορμή ότι του είχε πάρει μία μπλούζα χωρίς να τον ρωτήσει. Οι δυο τους ήρθαν στα χέρια και γρήγορα ο καυγάς κλιμακώθηκε.

Ο 18χρονος άρπαξε ένα ψαλίδι από την κρεβατοκάμαρα, τον κυνήγησε και τότε ο 16χρονος προσπάθησε να κρυφτεί στο χώρο του σαλονιού κλείνοντας την πόρτα. Ο μεγαλύτερος αδερφός του όμως άνοιξε την διαχωριστική πόρτα και με το ψαλίδι που είχε πάνω του, τραυμάτισε τον ανήλικο στην περιοχή του στήθους.

 
Η σύντροφος του δράστη κάλεσε το Ε.Κ.Α.Β. το οποίο έφτασε στο σπίτι, όπου παρασχέθηκαν στον 16χρονο οι πρώτες βοήθειες. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο «ΛΑΙΚΟ», όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

Αρχικά ο 18χρονος έκανε λόγο στους αστυνομικούς για ατύχημα. Μετά από πιεστικές ερωτήσεις που δέχτηκε ωστόσο έσπασε και ομολόγησε το στυγερό έγκλημα.

62χρονος δολοφονήθηκε από τον 35χρονο γιο του στο Περιστέρι
Και σαν να μην έφταναν οι παραπάνω τραγωδίες, χθες 62χρονος δολοφονήθηκε από τον 35χρονο γιο του μέσα σε διαμέρισμα της οδού Κολωνού στο Περιστέρι.

Σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν από την αστυνομική έρευνα, ο 62χρονος κακοποιούσε τη σύζυγό του και μητέρα του δράστη. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο 35χρονος ανέφερε τους αστυνομικούς ότι ο πατέρας του ήταν μεθυσμένος και επιχείρησε να χτυπήσει τη μητέρα του. Τότε ήταν, όπως είπε, που θόλωσε, πήρε ένα αναδιπλούμενο μαχαίρι και σκότωσε τον πατέρα του. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον μαχαίρωσε στο θώρακα και στο μηρό. Στη συνέχεια τηλεφώνησε στην Αστυνομία και είπε «σκότωσα τον πατέρα μου».

 
Ο 35χρονος ζούσε με τους γονείς του στο ίδιο σπίτι. Πρόκειται για Έλληνες με καταγωγή από το Ουζμπεκιστάν. Το 2017 ο πατέρας είχε κατηγορηθεί για ενδοοικογενειακή βία.

ieidiseis.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα