Άκης Σκέρτσος για φορολογικό νομοσχέδιο: Θα κάνουμε διορθώσεις αλλά δεν θα αλλάξει η φιλοσοφία του

Άκης Σκέρτσος για φορολογικό νομοσχέδιο: Θα κάνουμε διορθώσεις αλλά δεν θα αλλάξει η φιλοσοφία του

Διορθώσεις στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο προανήγγειλε ο Άκης Σκέρτσος, μέσα από την εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο», τονίζοντας ωστόσο πως δεν αλλάξει η φιλοσοφία βάσει στην οποία καταρτίστηκε.

Ο υπουργός Επικρατείας αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση στοχοποιεί κάποια επαγγελματική ομάδα ή αιφνιδιάζει τους πολίτες. «Σε καμία περίπτωση δεν στοχοποιούμε καμία επαγγελματική ομάδα ούτε αιφνιδιάζουμε. Προεκλογικά είπαμε δύο πράγματα σχετικά με τη φορολογική νομοθεσία και πολιτική: θα καταργήσουμε το τέλος επιτηδεύματος από το 2025 – 2026 μεριμνώντας ταυτόχρονα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής κι αυτό κάνουμε, μάλιστα και νωρίτερα», ανέφερε.

»Με τις ανακοινώσεις που έχει κάνει το υπουργείο Οικονομικών λέμε ότι από το 2024 το τέλος επιτηδεύματος θα μειωθεί κατά 50% για μία μερίδα ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνουν πάνω από το επίπεδο της εύλογης αμοιβής, των 10.920 ευρώ ετησίως και οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν μειωμένο τέλος επιτηδεύματος κατά 25%. Αυτοί που δήλωναν τα πραγματικά τους εισοδήματα με βάσει τους υπολογισμούς που έχουν γίνει από το υπουργείο Οικονομικών θα πληρώσουν λιγότερα, καθώς θα επωφεληθούν από τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος και θα έχουν μία εύλογη φορολογία σε ετήσια βάση», συνέχισε.

«Όταν λέμε ότι θέλουμε να γίνει Ευρώπη πρέπει να γίνουμε σε όλα. Αυτή τη στιγμή το μερίδιο των εσόδων από τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών στην Ελλάδα είναι το 0.8% του ΑΕΠ, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη συμμετέχουν στο 2.1%, άρα είμαστε πολύ κάτω από το μισό. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι μία λελογισμένη φορολογία που θα αυξήσει την συμμετοχή των ελεύθερων επαγγελματιών στα έσοδα του Δημοσίου», επισήμανε.

«Θα κάνουμε διορθώσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο»

«Θα κάνουμε διορθώσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο, γιατί εμείς δεν πιστεύουμε πως είμαστε αλάνθαστοι», είπε, λέγοντας πως για αυτό έχει αναρτηθεί σε διαβούλευση. Επισήμανε ωστόσο πως δεν θα αλλάξει η φιλοσοφία βάσει στην οποία καταρτίστηκε. «Θέλουμε να υπερασπιστούμε τη φορολογική δικαιοσύνη και δεν μπορεί ένα νομοσχέδιο να έχει μέσα αδικίες», τόνισε, κάνοντας λόγο για «ένα νομοσχέδιο που θα είναι δίκαιο για όλους».

Αναφερόμενος στην πάταξη της φοροδιαφυγής, ο Άκης Σκέρτσος ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε δημόσια αγαθά όπως είναι η δημόσια υγεία και εκπαίδευση που πρέπει να στηριχθούν και υποχρηματοδοτούνται στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη».

«Η κυβέρνηση έχει βρει ένα πολύ καλό βηματισμό»

Για την πορεία που έχει διαγράψει μέχρι τώρα η κυβέρνηση και το «χαλασμένο τηλέφωνο» ο υπουργός Επικρατείας σχολίασε: «Πιστεύω ότι η κυβέρνηση έχοντας περάσει ένα πολύ δύσκολο τρίμηνο με απρόσμενες φυσικές καταστροφές ιστορικού μεγέθους έχει βρει ένα πολύ καλό βηματισμό κι ένα μεταρρυθμιστικό βηματισμό. Πιστεύουμε ότι μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια η Ελλάδα πρέπει να κάνει άλματα, ώστε να συγκλίνει με όλους τους ευρωπαϊκούς δείκτες. Η οικονομία πηγαίνει καλύτερα του αναμενόμενου, αυτό μας οδηγεί στο να ανακοινώνουμε αυτή την εβδομάδα μία νέα δέσμη μέτρων για την στήριξη των πραγματικά ευάλωτων συμπολιτών μας. Γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή το νοικοκυριό ταλαιπωρείται από την ακρίβεια και των εξωγενή πληθωρισμό. Πριν τις γιορτές θα καταβληθούν τα χρήματα από το έκτακτο βοήθημα».

«Τα πρόστιμα έχουν βεβαιωθεί κι εισπράττονται»

Για τη μείωση του 5% στα σούπερ μάρκετ, ο κ. Σκέρτσος εξήγησε: «Είναι ένα νέο πρόσθετο μέτρο που έρχεται να απαλύνει το μεγάλο πρόβλημα του πληθωρισμού. Σε αυτή τη νέα πολιτική της μόνιμης μείωσης τιμών τουλάχιστον κατά 5%  για έξι μήνες έχουν μπει περισσότερα από 850 προϊόντα. Έρχεται συμπληρωματικά με το καλάθι του νοικοκυριού κι όλα αυτά δίνουν την δυνατότητα στα νοικοκυριά να κάνουν πιο ενημερωμένες αγορές». Ενώ για πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε επιχειρήσεις, ο υπουργός επισήμανε πως έχουν βεβαιωθεί και εισπράττονται.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που το ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόμμα και τον ΣΥΡΙΖΑ τρίτο, ο υπουργός Επικρατείας σχολίασε: «Αυτό που εύχομαι είναι να έχουμε εποικοδομητική αντιπολίτευση είτε προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε από το ΠΑΣΟΚ. Θεωρούμε ότι για να πάει μπροστά η χώρα χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις, πρέπει να ξεκολλήσει η χώρα από στρεβλώσεις του παρελθόντος».

«Δεν τίθεται κανένα ζήτημα αλλαγής των ορίων συνταξιοδότησης»

Αναφορικά με τα όρια συνταξιοδότησης ο Άκης Σκέρτσος ξεκαθάρισε πως «δεν τίθεται κανένα ζήτημα αλλαγής των ορίων συνταξιοδότησης. Αυτά είναι μεγέθη που συναρτώνται με την δημογραφική πορεία και εξέλιξη των μεγεθών του πληθυσμού».

Στο κομμάτι της οικονομίας και ειδικά την περίπτωση της μόνιμης οικονομικής στήριξης ομάδων του πληθυσμού υπογράμμισε: «Εφαρμόζουμε μία πολυδιάστατη πολιτική και με μόνιμα μέτρα τόνωσης του εισοδήματος κι έτσι θα έχουμε μία νέα μόνιμη αύξηση των συντάξεων στις αρχές του χρόνου κατά 3,1%. Από εκεί και πέρα θα έχουμε και μία νέα αύξηση του κατώτατου μισθού την άνοιξη, υπάρχουν μέτρα στήριξης όλου του πληθυσμού».

πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα