Ξεκίνησε η κακοκαιρία Elias: Ισχυρή χαλαζόπτωση στην Αχαΐα. Live χάρτης

Ξεκίνησε η κακοκαιρία Elias: Ισχυρή χαλαζόπτωση στην Αχαΐα.  Live χάρτης

Το χαλάζι ήταν σε ορισμένες περιπτώσεις σε μέγεθος από μπαλάκι του πινγκ πονγκ, ενώ και η βροχή που έπεφτε στην περιοχή ήταν μεγάλης έντασης.

Hκακοκαιρία Elias έχει κάνει ήδη την εμφάνισή της και η δυτική Ελλάδα έχει δεχτεί την «επίθεσή» της, καθώς το μεσημέρι σημειώθηκαν έντονες βροχές, αλλά και ισχυρή χαλαζόπτωση σε Αχαΐα και Κορινθία, με το φαινόμενο να κινείται ανατολικά.

Μάλιστα στο Αίγιο και τα χωριά Λαμπίρι και Κάτω Κλειτορία, η χαλαζόπτωση ήταν ιδιαίτερα έντονη. Το χαλάζι ήταν σε ορισμένες περιπτώσεις σε μέγεθος από μπαλάκι του πινγκ πονγκ, ενώ και η βροχή που έπεφτε στην περιοχή ήταν μεγάλης έντασης.

Επίσης η οδήγηση στην Εθνική οδό Αθηνών - Πατρών, από το ύψος του Ξυλόκαστρου ως και την Πάτρα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη καθώς η βροχή ήταν ισχυρή.

Σύμφωνα με τον live χάρτη του Windy, από τις 5 το απόγευμα έχει ξεκινήσει σφοδρή βροχόπτωση στον Κορινθιακό και την κεντρική Στερεά, με την κακοκαιρία να πλησιάζει την Θεσσαλία, όπου αναμένονται έντονα φαινόμενα από το βράδυ. 

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο Σάκης Αρναούτογλου, παραθέτει βιντεάκι με την πιθανότερη πορεία των πιο έντονων φαινομένων (πορφυρότερα χρώματα) μέχρι και αργά τη νύχτα σήμερα σύμφωνα με την μέθοδο MOS (μια τεχνική πρόγνωσης του που βασίζεται στον προσδιορισμό στατιστικής σχέσης μέτρησης και μεταβλητών πρόγνωσης λαμβάνοντας τον μέσο όρο διάφορων αριθμητικών προγνωστικών μοντέλων καιρού).

Δείτε εδώ το βίντεο:

 

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία - Η πρόγνωση Τσατραφύλλια

Τις περιοχές που θα επηρεάσει η κακοκαιρία Elias συνοψίζει με ανάρτησή του στο Facebook ο μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλλιας.

 
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Alpha τις επόμενες 72 ώρες έντονα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν αρκετές περιοχές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι οι εξής:

Δευτέρα (25/9)

Τρίκαλα-Καρδίτσα
Φθιώτιδα
Βοιωτία
Δυτική Μακεδονία
Ευρυτανία
Βόρεια Πελοπόννησος
Τρίτη (26/9)

Θεσσαλία (το σύνολό της)
Σποράδες,
Βόρεια Εύβοια,
Ήπειρος,
Στερεά Πελοπόννησος (κυρίως βόρεια)
Τετάρτη (27/9)

Θεσσαλία (κυρίως Μαγνησία, νότια Λάρισα, Καρδίτσα)
Σποράδες,
Εύβοια,
Φθιώτιδα,
Φωκίδα,
Βοιωτία,
Δυτική Αττική,
Χανιά,
Κορινθία,
Αχαϊα

Όπως αναφέρει ο κ. Τσατραφύλλιας αναμένεται «σταδιακή πτώσης της θερμοκρασίας 8-10 βαθμούς και μέχρι 8 μποφόρ στον Βόρειο Αιγαίο την Τρίτη και την Τετάρτη). Σημειώνει επίσης πως «η κακοκαιρία θα είναι ισχυρή, αλλά όχι ακραία».

Τι προβλέπει το έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ
Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 25-09-2023/0100 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

 Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Δευτέρα (25-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στη Θεσσαλία, καθώς και στη δυτική Μακεδονία, τα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και τους νομούς Φωκίδας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Βοιωτίας της Στερεάς. Πρόσκαιρα είναι πιθανό να επηρεαστούν η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η βόρεια Πελοπόννησος. Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων καθώς και στα δυτικά και βόρεια του νομού Λάρισας.

Αύριο Τρίτη (26-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της Μακεδονίας και της Θράκης) και προς τις βραδινές ώρες στις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν: στη Θεσσαλία (στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας), στη Στερεά (στους νομούς Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Βοιωτίας) και στην Ήπειρο (στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας).

 Την Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, την κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), τις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς στις δυτικές Κυκλάδες. Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Φθιώτιδας, στα ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας και στη βόρεια Εύβοια.

Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως το μεσημέρι στις Σποράδες, τη Μαγνησία, τη βόρεια Εύβοια, και τα βορειοανατολικά τμήματα της Στερεάς. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα