Ελένη Τοπαλούδη: Να παραμείνουν οι ποινές των δύο καταδικασμένων προτείνει η εισαγγελέας

Ελένη Τοπαλούδη: Να παραμείνουν οι ποινές των δύο καταδικασμένων προτείνει η εισαγγελέας

Αίτηση αναίρεσης της ποινής τους ισχυριζόμενοι ότι παραβιάστηκε το τεκμήριο της αθωότητας τους και ότι δεν είχαν μια δίκαιη δίκη εξαιτίας της δημοσιότητας, κατέθεσαν οι δύο άνδρες που έχουν καταδικαστεί για τον ομαδικό βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη.

Χωρίς την παρουσία των γονιών της Ελένης Τοπαλούδη, συζητήθηκαν στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, οι αιτήσεις αναιρέσεως που έχουν καταθέσει ο 26χρονος Ροδίτης και ο 24χρονος, αλβανικής καταγωγής, που καταδικάστηκαν από το Εφετείο, σε ισόβια κάθειρξη και 15 έτη, για τη δολοφονία και τον ομαδικό βιασμό της φοιτήτριας το 2018 στη Ρόδο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η αντεισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου, Ελένη Κοντακτσή, εισηγήθηκε την απόρριψη των των κατηγορουμένων, επισημαίνοντας πως η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου έχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία και ότι οι λόγοι που προβάλλουν για την αναίρεση της, είναι αβάσιμοι.

«Ελπίζουμε ότι οι δικαστές του Ανώτατου δικαστηρίου θα κάνουν το καθήκον τους και θα απορρίψουν αυτές τις ψευδείς και συκοφαντικές αναιρέσεις», δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας Τοπαλούδη, Ευάγγελος Γκιούγκης.

Στις αιτήσεις τους, οι δύο καταδικασθέντες, ισχυρίζονται ότι παραβιάστηκε το τεκμήριο αθωότητας τους, ότι δεν είχαν δίκαιη δίκη λόγω της δημοσιότητας, ότι δεν ελήφθησαν υπόψη από το δικαστήριο σοβαρά αποδεικτικά. Μέχρι και ότι εσφαλμένα δεν τους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά.

Ο Ροδίτης μάλιστα, ισχυρίστηκε διά της υπεράσπισης του πως κακώς το Εφετείο δε δέχθηκε τον ισχυρισμό του, περί… μεταμοντέρνας σεξουαλικότητας.

«Η υπεράσπιση των δύο κατηγορουμένων δεν βοήθησε καθόλου τη διαδικασία. Οι λόγοι αναιρέσεως που προέβαλε ήταν καινοφανείς και πρωτοφανείς», ανέφερε ο Αλέξης Κούγιας, δικηγόρος της οικογένειας Τοπαλούδη.

«Η βασική τοποθέτηση από την πλευρά του εντολέα μου είναι πως είναι αριστερόχειρας, κάτι που δεν έχει απαντηθεί ούτε σήμερα», είπε ο δικηγόρος του Ροδίτη κατηγορούμενου, Χάρης Αμπρατζής.

«Εσφαλμένη η αναγνώριση ελαφρυντικού»
Στον Άρειο Πάγο βρέθηκαν και συγγενείς και φίλοι της Έφης Τσιχλάκη, που δολοφονήθηκε το 2016 στα Χανιά με την αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου να εισηγείται να αναιρεθεί η αναγνώριση ελαφρυντικού στον καταδικασθέντα, σύζυγο της, με αποτέλεσμα να του επιβληθεί ποινή μόλις 8 ετών.

«Η αναγνώριση του ελαφρυντικού ήταν εμφανώς εσφαλμένη σε ένα πρόσωπο που αφενός σκηνοθέτησε την ανθρωποκτονία της γυναίκας του και αφετέρου παραβίασε τους περιοριστικούς όρους και για αυτό κρατήθηκε προσωρινά», είπε η δικηγόρος οικογένειας Τσιχλάκη, Κλειώ Παπαπαντολέων.

«Φτάσαμε στον Άρειο Πάγο για τα αυτονόητα και επιμένει ακόμα πως είναι αθώος. Αναρωτιέμαι ποια είναι τα όρια ανάμεσα στην υπεράσπιση του κατηγορουμένου και παραπλάνησης κοινής γνώμης», δήλωσε ο ξάδελφος της Έφη Τσιχλάκη, Εμμανουήλ Αθανασίου.

Το επόμενο διάστημα, αναμένονται οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου και για τα δύο στυγερά εγκλήματα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα