Δραματικές ελλείψεις φαρμάκων στη Θεσσαλία: SOS από τους φαρμακοποιούς – Να παρέμβει το υπουργείο

Δραματικές ελλείψεις φαρμάκων στη Θεσσαλία: SOS από τους φαρμακοποιούς – Να παρέμβει το υπουργείο

Οι καταστροφές που προκάλεσε η καταιγίδα δεν περιορίζονται μόνο στις καλλιέργειες, το ζωικό κεφάλαιο και τις κατοικίες. Ελλείψεις δεν παρατηρούνται μόνο στις λαϊκές αγορές της Λάρισας και στα άδεια ράφια των σούπερ-μάρκετ, αλλά και στα φαρμακεία.

Εξαφανισμένα είναι τα φάρμακα από τα ράφια των φαρμακείων της Θεσσαλίας εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel.

 Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας Αθανάσιος Κουτσούκης περιέγραψε στο topontiki.gr τις δραματικές ελλείψεις που υπάρχουν σε αντιβιοτικά, φάρμακα χρόνιων παθήσεων π.χ αντιυπερτασικά, ινσουλίνες και χάπια για το σακχαρώδη διαβήτη, σκευάσματα για τον προστάτη και πολλά άλλα. Επίσης δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα αντικαταθλιπτικά και αντιτετανικοί όροι.

 Ο κ. Κουτσούκης εξηγεί ότι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα μόνο τα οκτώ φαρμακεία που πλημμύρισαν στην περιοχή της Λάρισας αλλά τα φαρμακεία της Θεσσαλίας στο σύνολό τους,  καθώς με τις συνεχείς διακοπές ρεύματος καταστράφηκαν όλα τα φάρμακα ψυγείου μεταξύ των οποίων και τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) για καρκίνους, σκλήρυνση κατά πλάκας, οφθαλμολογικές, ηπατολογικές, νευρολογικές και πολλές άλλες παθήσεις κλπ.

Σημειώνεται ότι στη Λάρισα έχουν πλημμυρίσει οκτώ φαρμακεία, 32 στο Βόλο, 10-12 στην Καρδίτσα και οκτώ στα Τρίκαλα.

Να παρέμβει το υπουργείο
Μπροστά σε αυτή τη εξαιρετικά επικίνδυνη συνθήκη που έχει δημιουργεί η απουσία του υπουργείου Υγείας αναφορικά με τον ανεφοδιασμό της περιοχής με φάρμακα, προκαλεί μεγάλα ερωτηματικά για τα αντανακλαστικά του.

«Που είναι το υπουργείο Υγείας; Είναι εξαφανισμένο. Δεν ξέρει καν ότι υπάρχουμε.  Δεν μας έχει καλέσει κανείς να τους πούμε -εμείς που ζούμε εδώ- τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Μας έχουν εγκαταλείψει.» λέει απεγνωσμένα στο topontiki.gr ο κ. Κουτσούκης και συνεχίζει αγανακτισμένος: «Δεν υπάρχει κανένας επιχειρησιακός σχεδιασμός για τον ανεφοδιασμό των φαρμακείων. Πολλά σημεία είναι απροσπέλαστα, δρόμοι είναι κομμένοι. Θα μπορούσαν να φέρουν φάρμακα σε κάποιο κεντρικό σημείο της πόλης , όπως το γήπεδο ή το Δημαρχείο ή κάποιο σχολικό συγκρότημα. Στη συνέχεια να ενημερώσουν τους φαρμακοποιούς και να πάμε να τα πάρουμε για να τα δώσουμε στον κόσμο. Οι ασθενείς  έρχονται στα φαρμακεία μας αναζητώντας απεγνωσμένα τα φάρμακά τους και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε».

 Έκκληση στις φαρμακευτικές εταιρίες και τον ΙΦΕΤ
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας κάνει έκκληση στις φαρμακευτικές εταιρίες να φροντίσουν για την επάρκεια των φαρμάκων που ήδη ήταν σε έλλειψη πριν από τη θεομηνία Daniel. Επίσης καλεί τον ΙΦΕΤ να  παραγγέλλει αντιτετανικούς ορούς: « Μέσω των φαρμακαποθηκών προσπαθούμε να πάρουμε κάποια σκευάσματα όμως εάν δεν αποκατασταθεί η ροή από τις φαρμακευτικές εταιρίες και περισσότερο από τις πολυεθνικές θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Ήδη οι ασθενείς που πλημμύρισαν τα σπίτια τους δεν έχουν τα φάρμακα τους γιατί καταστραφήκαν από τα μολυσμένα νερά. Αυτοί οι άνθρωποι, στην συντριπτική τους πλειοψηφία χρόνιοι πάσχοντες, δεν μπορούν να συνεχίσουν τη φαρμακευτική τους αγωγή. Και εμείς αδυνατούμε να τους βοηθήσουμε γιατί τα ράφια στα φαρμακεία μας είναι άδεια».

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σε λίγες εβδομάδες θα ξεκινήσουν οι εποχικές ιώσεις γεγονός που θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο αυτή τη δύσκολη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα