Κακοκαιρία Daniel: Κατέρρευσαν σπίτια στο Μορφοβούνι Καρδίτσας - Δεκάδες εγκλωβισμένοι

Κακοκαιρία Daniel: Κατέρρευσαν σπίτια στο Μορφοβούνι Καρδίτσας - Δεκάδες εγκλωβισμένοι

Δραματική είναι η κατάσταση στην Καρδίτσα, όπου εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης των τελευταίων ημερών από την κακοκαιρία Ντάνιελ, πολλά χωριά έχουν βρεθεί κάτω από το νερό, ενώ σπίτια κατέρρευσαν στο Μορφοβούνι. Πολλοί άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι, ζητώντας βοήθεια, ενώ άνδρες της ΕΜ.ΑΚ προσπαθούν με σωσίβιες λέμβους να απομακρύνουν όσους μπορούν, υπό δύσκολες συνθήκες.

Οι κάτοικοι στον δήμο Παλαμά έχουν ανέβει στις στέγες των σπιτιών τους ή σε ψηλότερα σημεία προκειμένου να προστατευθούν, έως ότου φτάσει βοήθεια, απευθύνοντας δραματικές εκκλήσεις.

Στο Μορφοβούνι του δήμου Λίμνης Πλαστήρα κατέρρευσαν δέκα σπίτια, ενώ αλλά έχουν υποστεί ζημιές. Έβγαλαν από ισόγειο σπιτιού πάνω στο οποίο έπεσε σπίτι που κατέρρευσε άτομο με αναπηρία.

Το δίκτυο ύδρευσης είναι σχεδόν κατεστραμμένο, όπως και τα οδικά δίκτυα.


Στον ορεινό δήμο Αργιθέας δεν υπάρχει ρεύμα και τηλεφωνική επικοινωνία με την Ανατολική Αργιθέα, καθώς και η μισή ενότητα Αχελώου. Η Δυτική Αργιθέα είναι αποκομμένη προς το Μουζάκι διότι έπεσε η γέφυρα Αργύρη. Επίσης κόπηκε και ο δρόμος στο χωριό Αργιθέα.

 
Περίπου 200 κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στην Κυψέλη. Αυτοκίνητο προσεγγίζει το χωριό, ενώ υπάρχει ένα κομμάτι που θέλει τρακτέρ.

Ήδη ο δήμος έχει μεριμνήσει να μεταφερθούν όλοι όσοι επιθυμούν στους Σοφάδες με λεωφορείο, γιατί ζήτησαν οι ίδιοι να φιλοξενηθούν σε συγγενικά πρόσωπα. Προβλήματα υπάρχουν και στο Ερμητσι.

Επίσης έχουν δεσμευτεί πάνω από 100 δωμάτια στα Λουτρά Σμοκόβου για να φιλοξενηθεί κόσμος αν το επιθυμεί.

Στη διάρκεια τη νύχτας έγιναν τρεις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού. Είχαν πέσει μέσα σε κανάλια στην περιοχή Γεφυριών πατέρας και γιος, και ένας στη περιοχή Ερμητσίου. Τα δύο πρώτα προσεγγίστηκαν με βάρκα της ΕΜΑΚ.

Πλημμυρισμένα είναι χωριά και στους δήμους Καρδίτσας, Σοφάδων και Μουζακίου. 

Έχει ζητηθεί παρέμβαση από τις ένοπλες δυνάμεις, την ΕΜΑΚ, ενώ ζητούνται και ελικόπτερα για τον απεγκλωβισμό πολιτών. Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της Πυροσβεστικής Γιάννη Αρτοποιού στην ΕΡΤ, δεν είναι δυνατό να επιχειρήσουν ελικόπτερα, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή


Ο κοινοτάρχης Βλοχού Παλαμά, Γιάννης Κούκας, μιλώντας στην ΕΡΤ, περιγράφει μια απελπιστική εικόνα: «Βρεθήκαμε από τη μια στιγμή στην άλλη, χωρίς σπίτια, χωρίς τίποτα. Το νερό ήρθε με τέτοια ορμή... προσπαθούμε να σωθούμε, δεν γινόταν τίποτα, το χωριό μου καταστράφηκε. Ο Βλοχός τελείωσε, ένα χωριό σβήνει από τον χάρτη, έτσι απλά. Τα σπίτια δεν φαίνονται, δεν υπάρχουν σπίτια, υπάρχουν πυραμίδες. Μόνο οι στέγες» λέει συγκλονισμένος σημειώνοντας ότι είναι σε μια εκκλησία, στο βουνό 90 άτομα συγκεντρωμένα εγκλωβισμένα, ενώ τονίζει πως από τον Ιανό και μετά δεν έχει γίνει καμιά οχύρωση παρά τα χρήματα που έπεσαν στο νομό.

Για πρωτόγνωρη κατάσταση κάνει λόγο και ο πρόεδρος της κοινότητας Μεταμόρφωσης Καρδίτσας Γιάννης Κοντογιάννης. «Τέτοιο πράγμα δεν έχουμε ξαναδεί. Γύρω στα 40 άτομα βρίσκονται στο κοινοτικό κατάστημα και έχω καλέσει την ΕΜΑΚ αλλά πού να τους πάει, αφού παντού τριγύρω μας γίνεται χαμός. Και εμείς είμαστε καμιά 20αριά άτομα πάνω στη γέφυρα, εγκλωβισμένοι, χωρίς φαγητό, χωρίς τίποτα, μούσκεμα. Έχουμε 3 άτομα σε ένα σπίτι, πάει κάποιος με βάρκα να τους βγάλει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αυξάνεται η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων
Ενισχύονται το προσωπικό και τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας, μετά από διαταγές και οδηγίες του ΓΕΕΘΑ.


Πιο συγκεκριμένα, στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, της Καρδίτσας, των Τρικάλων και της Λάρισας επιχειρούν τέσσερις φορτωτές γαιών - εκσκαφείς τάφρων, οκτώ φορτωτές γαιών, δύο προωθητές γαιών, επτά λέμβοι, οχήματα γενικής χρήσης καθώς και ένα λεωφορείο. Επιπλέον, σε ετοιμότητα συνδρομής βρίσκεται ένας Λόχος Εκτάκτων Αναγκών με 71 άτομα του σχεδίου «Ξενοκράτης».

Επίσης, έχει εγκριθεί και θα τοποθετηθεί γέφυρα Bailey στα Καλά Νερά Βόλου ενώ έχει γίνει αναγνώριση για τοποθέτηση γεφυρών Bailey στα Στουρναρέικα Τρικάλων και στο Μουζάκι Καρδίτσας.

Επιπρόσθετα, με εντολές του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου το σύνολο των τμημάτων του σχεδίου «Ξενοκράτης» τηρούν ετοιμότητα 2 ωρών, δηλ. το σύνολο των διαθέσιμων μηχανημάτων τηρείται φορτωμένο επί αρματοφορέων, με τους οδηγούς και χειριστές αυτών να βρίσκονται εντός στρατοπέδων για άμεση εκτέλεση αποστολής, εφόσον απαιτηθεί ενώ το σύνολο των μέσων - μηχανημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα για διάθεση, κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα