Νέα Αγχίαλος: Σοβαρές ζημιές από το ωστικό κύμα των εκρήξεων - Συγκλονιστικές εικόνες

Νέα Αγχίαλος: Σοβαρές ζημιές από το ωστικό κύμα των εκρήξεων - Συγκλονιστικές εικόνες

Μετά από δύο εφιαλτικά 24ωρα οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου επιστρέφουν στα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους. Ο κτηνοτρόφος Θανάσης Σιαμέτης είχε το ποιμνιοστάσιο του 600 μέτρα μακριά από την αποθήκη πυρομαχικών της αεροπορίας και έζησε, όπως λέει, σκηνές πολέμου εν καιρώ ειρήνης.

«Το ωστικό κύμα με πέταξε πέρα. Αφήσαμε τα ζώα στο έλεος του Θεού, τα βρήκαμε καμένα. Δεν έμεινε τίποτα όρθιο», δήλωσε.

Τώρα περιμένει να αποζημιωθεί για να ξεκινήσει πάλι από την αρχή.

Από τη μεγάλη έκρηξη στις εγκαταστάσεις της αεροπορίας δημιουργήθηκε ένα πυρινο μανιτάρι ύψους δεκάδων μέτρων και από το ωστικό κύμα έσπασαν τζάμια σε μεγάλη ακτίνα.

Η μεγάλη έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών στην Νέα Αγχίαλο καταγράφηκε και από το συνεργείο του Astra TV. Την ώρα που η δημοσιογράφος βρίσκεται στον αέρα του δελτίου και περιγράφει την κατάσταση στο σημείο, ακούγεται μία εκκωφαντική έκρηξη που θυμίζει βομβαρδισμό.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν πολλά. Πως κατάφερε η φωτιά να φτάσει μέχρι την αποθήκη με τα πυρομαχικά; Τηρήθηκε το πρωτόκολλο πυρασφάλειας και όλα όσα αυτό προβλέπει σε περίπτωση πυρκαγιάς; Η περιοχή γύρω από την αποθήκη πυρομαχικών ήταν αποψιλωμένη;

ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΕΓΚΑ – με λίγα λόγια κύριε υπουργέ υπήρξε σχέδιο να μην φτάσει η φωτιά μέχρι την αποθήκη ή πηγαίναμε όπου μας πήγαινε ο άνεμος…

«Οι πυροσβεστικές δυνάμεις οδηγήθηκαν προς το σημείο. Δυστυχώς η πυρκαγιά ήταν πάρα πολύ επιθετική, έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα και προέτρεχε η ασφάλειά τους», δήλωσε ο Γεώργιος Πουρνάρας, αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.

Εάν υπάρχουν ευθύνες αυτές θα αποδοθούν, ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος ζήτησε τη διενέργεια κατεπείγουσας ΕΔΕ.

Βιβλική καταστροφή

Το στρατόπεδο πυρομαχικών Καραμπά έχει παραδοθεί στις φλόγες. Παντού θραύσματα από ρουκέτες και άλλο στρατιωτικό υλικό.

Μια βόμβα 500 λιβρών καρφωμένη στο έδαφος. Εκτοξεύτηκε με τέτοια δύναμη που έσπασε και το τσιμέντο.

Το ωστικό κύμα κατέστρεψε αποθήκες και τολ.

Τεράστιος κρατήρας που έχει δημιουργηθεί δείχνει το μέγεθος της έκρηξης. Σύμφωνα με τους ειδικούς φαίνεται πως καταστράφηκε ακαριαία το σύνολο του πολεμικου υλικού που βρισκόταν εκεί.

Πυροτεχνουργοί και ναρκαλιευτές του στρατού ερευνούν την περιοχή. Η ελληνική σημαία χτυπημένη.

Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα, αφού εξασφαλιστεί ότι η περιοχή είναι ασφαλής τα ειδικά κλιμάκια των ενόπλων δυνάμεων θα προχωρήσουν σε αναλυτική καταγραφή του πολεμικού υλικού που καταστράφηκε, ενώ θα απενεργοποιηθούν άμεσα τυχόν ενεργά πυρομαχικά που βρίσκονται στο χώρο.

Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος των πυροτεχνουργών

Μόλις οι φλόγες στις αποθήκες πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης κόπασαν έπιασαν δουλειά οι ειδικοί πυροτεχνουργοί του στρατού για να ερευνήσουν το χώρο για άσκαστα πυρομαχικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνεχίζεται η έρευνα των πυροτεχνουργών στο χώρο του στρατοπέδου της 111 Πτέρυγας Μάχης. Ο χώρος γύρω από το στρατόπεδο έχει ελεγχθεί και στη συνέχεια – με μέριμνα της αστυνομίας – επιστρέφφουν σιγά σιγά οι κάτοικοι στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι έχει απαλλαχτεί προσωρινά από τα καθήκοντά του ο διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο μέχρι να ολοκληρωθεί η ΕΔΕ που διέταξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη έρευνα για τα συστήματα ασφαλείας όλων των στρατοπέδων των Ένοπλων Δυνάμεων, ενώ σε επιθεωρήσεις θα προχωρήσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα