Κάρυστος: Καρέ καρέ η συντριβή – σοκ του Canadair

Κάρυστος: Καρέ καρέ η συντριβή – σοκ του Canadair

Θρηνεί όλη η Ελλάδα για τον άδικο χαμό των δυο πιλότων του Canadair, που έπεσαν στο καθήκον, ενώ έσβηναν τη φωτιά στην Κάρυστο.
To Canadair CL 215 κωδικό κλήσης Silver 1 επιχειρεί ρίψη νερού σε χαμηλό ύψος σε δύσβατη ορεινή περιοχή στην Κάρυστο.

Οι δυο πιλότοι κατεβαίνουν χαμηλά και απελευθερώνουν τόνους νερού πάνω από την εστία της πυρκαγιάς.

Οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ και το αεροσκάφος παίρνει ύψος όμως το δεξί πτερύγιο βρίσκει σε συστάδα δέντρων με αποτέλεσμα να αποκολληθεί ο πλωτήρας.

Το αεροσκάφος παίρνει απότομη κλίση δεξιά, οι χείριστες κάνουν αγωνιώδη προσπάθεια να το κρατήσουν.

Καρέ καρέ η πτώση του Καναντέρ
Το αεροσκάφος συνεχίζει την δεξιά του πορεία. Πλέον δεν υπάρχει επιστροφή. Το Canadair συντρίβεται στο έδαφος. Ένας εθελοντής που βρίσκεται δίπλα στο σημείο της πτώσης καταγράφει με το κινητό του τηλέφωνο τους μαύρους καπνούς.

Το δεύτερο Canadair που ακολουθεί ακυρώνει την ρίψη νερού και ενημερώνει το κέντρο επιχειρήσεων.

Στο σημείο σπεύδουν ελικόπτερα και κάνουν συνεχείς ρίψεις νερού για να σβήσουν τα φλεγόμενα συντρίμμια του αεροσκάφους.

Αμέσως κονιορτοποιούνται συνεργεία διάσωσης που προσπαθούν να προσεγγίσουν την χαράδρα που συνετρίβη το Canadair.

Από τα συντρίμμια του αεροσκάφους ανασύρονται νεκροί ο Σμηναγός  Χρήστος Μουλάς 34 ετών και ο Ανθυποσμηναγός (Ι) Περικλής Στεφανίδης 27 ετών. Η Πολεμική Αεροπορία θρηνεί άλλα δύο στελέχη της, που έπεσαν στο καθήκον.

Με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας κηρύσσεται τριήμερο πένθος για τις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ τα συλλυπητήρια τους προς τις οικογένειες των δυο ηρωικών πιλοτών εξέφρασε σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία.

«Αψηφώντας τις αντίξοες συνθήκες, οι χειριστές του μοιραίου Canadair θυσιάστηκαν επιτελώντας το καθήκον τους. Η ευγνωμοσύνη μας είναι μεγάλη και η οδύνη για την απώλειά τους βαθιά», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν το εθνικό πένθος για την απώλειά τους. Σφίγγουμε, λοιπόν, τα δόντια και μετατρέπουμε τη σιωπή μας σε δύναμη. Στη μνήμη τους, συνεχίζουμε τον πόλεμο με τις καταστροφικές δυνάμεις της φύσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η μάχη των πιλότων με τις φλόγες
Το δύσκολο ανάγλυφο της περιοχής, σύμφωνα με τους ειδικούς, ανάγκασε τους δυο πιλότους να εκτελέσουν μια ιδιαίτερα δύσκολη προσέγγιση στο σημείο της πυρκαγιάς, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς, τα δευτερόλεπτα που ακολουθούν από την στιγμή που απελευθερωθεί το νερό από το αεροσκάφος είναι ιδιαίτερα κρίσιμες.

Η αποκόλληση του πλωτήρα στα Canadair μπορεί να προκαλέσει την πτώση του αεροσκάφους, τονίζουν οι ειδικοί, ενώ δεν αποκλείεται να υπήρξε και πρόβλημα στο πηδάλιο του αεροσκάφους.

Το μοιραίο Canadair ανήκε στην 355 Μοίρα και απογειώθηκε από την Αγχίαλο από όπου και επιχειρούσε τις τελευταίες ημέρες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα