Φωτιά στη Ρόδο: Σκίστηκε στα δυο το νησί - Συγκλονίζει νέα δορυφορική εικόνα

Φωτιά στη Ρόδο: Σκίστηκε στα δυο το νησί - Συγκλονίζει νέα δορυφορική εικόνα

Δεν έχει τέλος ο πύρινος εφιάλτης στη Ρόδο, όπου για έβδομη μέρα η φωτιά συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτη, σκοτώνοντας πολλά ζώα και καταστρέφοντας σπίτια.

Η προσπάθεια επικεντρώνεται τώρα πέριξ των χωριών Μαλώνας και Μάσσαρι, όπου ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και ομάδες εθελοντών δίνουν μάχη για να ανακόψουν την προέλαση της πυρκαγιάς και να μην κατευθυνθεί αυτή σε άλλες δασικές περιοχές.

Οι συνθήκες στις οποίες δίνεται η μάχη είναι εξαιρετικά δύσκολες, καθώς οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχαιρένουν το έργο της κατάσβεσης.

Μέτωπα της φωτιάς υπάρχουν επίσης και στο χωριό Βάτι όπου βρίσκονται πυροσβέστες και εθελοντές που επιχειρούν από το απόγευμα, ενώ αναζωπυρώσεις έχουμε και σε άλλα σημεία του μετώπου, από τα Απόλλωνα έως και τα Λάερμα. Στη μάχη της κατάσβεσης μέχρι τη δύση του ηλίου, συμμετείχαν πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα.

Η φωτιά έχει στην κυριολεξία σκίσει στα δύο το νησί, έχοντας κάψει το κέντρο του, με τον βορά και τον νότο να «κοιτούν» απέναντί τους μια τεράστια έκταση καμένης γης.

Όπως φαίνεται στη δορυφορική φωτογραφία της υπηρεσίας Copernicus, οι περιοχές που «σάρωσε» η καταστροφική φωτιά έχουν σχηματίσει μια μαύρη γραμμή κατά μήκος του κέντρου του νησιού.

Δείτε τη συγκλονιστική φωτογραφία

 
 

Έγιναν στάχτη 107 χιλιάδες στρέμματα
Συνολικά 107.000 στρέμματα κάηκαν στη Ρόδο, μια τεράστια ζημιά στο άλλοτε καταπράσινο σημείο του νησιού. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η καμένη περιοχή αντιστοιχεί στο 10% του νησιού.

Δυστυχώς, ο υπολογισμός αυτός αναμένεται να γίνει πολύ χειρότερος, ξεπερνώντας τα 150.000 στρέμματα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Παράλληλα, περίπου 12.000 στρέμματα που κάηκαν από την καταστροφική πυρκαγιά, ανήκουν σε περιοχές Natura.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα εστάλησαν νέα μηνύματα από το 112 για εκκενώσεις χωριών, όπως ο Μάλωνας και η Μάσαρη, καθώς σημειώθηκε αναζωπύρωση σε μέτωπο φωτιάς κοντά στα δύο χωριά. Λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα της Δευτέρας εστάλη νέο μήνυμα εκκένωσης από το 112 και αφορά την Κάλαθο. «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Κάλαθο εκκενώστε τώρα προς Κολύμπια», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα