Φωτιά στη Ρόδο: Ολονύκτια μάχη για να περιοριστεί το πύρινο μέτωπο – Φόβοι για αναζωπυρώσεις

Φωτιά στη Ρόδο: Ολονύκτια μάχη για να περιοριστεί το πύρινο μέτωπο – Φόβοι για αναζωπυρώσεις

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στα μέτωπα της πυρκαγιάς.
Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα η Πυροσβεστική σε όλη τη χώρα έχει να αντιμετωπίσει πολλά πύρινα μέτωπα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμη η φωτιά στην Ρόδο, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται οι πυροσβέστες για τυχόν αναζωπυρώσεις στην Δυτική Αττική και στο Λουτράκι.

Καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων, κατοικιών και επιχειρήσεων είναι το αποτύπωμα που άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές των ημερών αυτών, την ώρα που ο καύσωνας «Κλέων» μπαίνει από σήμερα στην δεύτερη φάση.

Στη Ρόδο η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη. Η πυρκαγιά εξελίσσεται στο κεντρικό δασικό οικοσύστημα του νησιού, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ από αέρος επιχείρησαν πέντε αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.

Εντός της ημέρας (20/7) αναμένεται να φτάσουν από το Ισραήλ δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Air-Tractor μετά το σχετικό αίτημα που υπέβαλε σε διμερές επίπεδο η χώρα μας προς τις αρμόδιες ισραηλινές αρχές για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Επιπρόσθετα σε συνέχεια του αιτήματος προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για εναέρια συνδρομή, η Ελλάδα υπέβαλε την Τρίτη (18/7) επιπρόσθετο αίτημα για αποστολή πεζοπόρων τμημάτων και πυροσβεστικών οχημάτων.

Φόβος για αναζωπυρώσεις
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά στη Ρόδο βρίσκεται σε ύφεση, ωστόσο ακόμα υπάρχουν ενεργά μέτωπα.

Μιλώντας στο MEGA ο Κωνσταντίνος Ταρασλιάς, αντιδήμαρχος Ρόδου, αναφέρθηκε στη μάχη που δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.

«Δυστυχώς, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα βιώνουμε αυτή την άσχημη κατάσταση. Είναι γεγονός ότι υπάρχει ύφεση. Τα στελέχη της Πυροσβεστικής έδωσαν τιτάνια μάχη όλο το βράδυ, με βοήθεια μηχανημάτων από χωματουργικές εταιρείες και ανοίγουν δρόμους», δήλωσε.

«Το σίγουρο είναι ότι πάρα πολλά καντηλάκια που υπάρχουν μας φοβίζουν για αναζωπυρώσεις. Αυτή τη στιγμή ενεργούν τα εναέρια μέσα», συμπλήρωσε.

Μέχρι στιγμή δεν είναι γνωστό από τι προκλήθηκε η φωτιά, η οποία ξεκίνησε από δύσβατη περιοχή.

«Είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Τόσο οι κρατικές δομές σε συνεργασία με τους εθελοντές μας βρίσκονταν εκεί επί τόπου και συνεχίζουν να βρίσκονται», δήλωσε.

Το βράδυ της Τετάρτης, ύστερα από κοινή απόφαση της Περιφέρειας του Νοτίου Αιγαίου και του δημάρχου Ρόδου, ζητήθηκε από την Γενική Γραμματεία της Πολιτικής Προστασίας να κηρυχτούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δημοτικές ενότητες Κάμειρος, Αττάβυρος και Λίνδος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα