Εκπρόσωπος τύπου Πυροσβεστικής για Άγιος Όρος: Δεν είναι τόσο ανησυχητική η πυρκαγιά

Εκπρόσωπος τύπου Πυροσβεστικής για Άγιος Όρος: Δεν είναι τόσο ανησυχητική η πυρκαγιά

Σε δύο μέτωπα μαίνεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, λίγο μετά τις 8 το πρωί, στο Άγιος Όρος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Γιάννη Αρτοποιό.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης ρίχτηκαν ακόμη δύο καναντέρ, φτάνοντας πλέον τα τέσσερα ενώ ρίψεις νερού επιχειρεί και ένα ελικόπτερο. Έντεκα οχήματα με 43 πυροσβέστες και τρεις ομάδες πεζοπόρου δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, για την κατάσταση της πυρκαγιάς στο Άγιο Όρος ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Γιάννης Αρτοποιός, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο εκδήλωσης νέων πυρκαγιών σήμερα σε αρκετές περιοχές της χώρας.

«Σε εξέλιξη είναι μία δασική πυρκαγιά πέντε χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά της Μεγίστης Λάβρας χωρίς να απειλεί πλέον κατοικημένη περιοχή, υπό την έννοια ότι υπάρχουν εκεί αρκετά μοναστήρια, δεν απειλεί λοιπόν κάποιο μοναστήρι, είναι σε αμιγώς δασική έκταση, καίει φυλλώματα. Ουσιαστικά πρόκειται για μία έρπουσα πυρκαγιά με φυλλώματα, που βρίσκονται στο έδαφος και κάποιες καστανιές», εξήγησε.

»Είχαμε δύο μέτωπα, το ένα μέσα στη χαράδρα, το οποίο μας απασχολεί πιο πολύ λόγω του δύσβατου της περιοχής και επιχειρούν εκεί μαζί με 43 άτομα πυροσβεστικό προσωπικό, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 11 οχήματα, επιχειρούν από αέρος ένα ελικόπτερο και έχουν πάρει εντολή απογείωσης τέσσερα αεροσκάφη προκειμένου να προσεγγίσουμε αυτό το δύσβατο σημείο, που μας απασχολεί μέσα στη χαράδρα. Δεν είναι τόσο ανησυχητική αυτή η πυρκαγιά υπό την έννοια ότι δεν υπάρχουν ισχυρές ριπές ανέμου κι αυτό είναι κάτι, που διευκολύνει την επιχείρηση του πυροσβεστικού σώματος», είπε.

«Καμπανάκι» για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς

«Προϊόντος του χρόνου θα έχουμε καλύτερα νέα, θα πάει καλύτερα αυτή η πυρκαγιά, ωστόσο σήμερα σύμφωνα και με τον χάρτη πρόβλεψης πυρκαγιάς της Πολιτικής Προστασίας υπάρχει υψηλότατος κίνδυνος, έχουμε κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς 4 στις περιφέρειες νοτίου Αιγαίου όπως είναι η Ρόδος, η Κάλυμνος, η Κως και η Κάρπαθος και η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στη Σάμο και την Ικαρία», επισήμανε.

«Οπότε αντιλαμβανόμαστε ότι θα είναι λίγο πιο δύσκολα τα πράγματα εκεί σε αυτές τις περιοχές. Έχει τεθεί σε εφαρμογή το δεύτερο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας, όπου τίθεται σε αυξημένη ετοιμότητα και μερική επιφυλακή το προσωπικό των περιφερειών αυτών ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες επιχειρησιακές ανάγκες, που πιθανόν να προκύψουν. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, αναμένονται αυξημένες περιπολίες τόσο από το Πυροσβεστικό Σώμα όσο και από αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις. Όλος ο μηχανισμός είναι σε φάση υψηλής εγρήγορσης και ετοιμότητας προκειμένου να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενα συμβάντα πυρκαγιών», κατέληξε.

πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα