Κοινωνικός Τουρισμός 2023: Πού θα βρείτε τα καταλύματα - Πώς κάνετε κράτηση

Κοινωνικός Τουρισμός 2023: Πού θα βρείτε τα καταλύματα - Πώς κάνετε κράτηση

Σε 300.000 δικαιούχους θα μοιραστούν οι επιταγές του Κοινωνικού Τουρισμού 2023, οι οποίοι θα μπορέσουν να κάνουν φθηνότερες διακοπές από 6 έως 12 μέρες (ανάλογα με τον προορισμό που θα επιλέξουν). Προς το παρόν, έχουν δημοσιευτεί τα προσωρινά αποτελέσματα και θα ακολουθήσουν οι οριστικοί πίνακες με τους δικαιούχους μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Η προθεσμία για ενστάσεις λήγει το Σάββατο 24 Ιουνίου στις 18:00.

Φέτος, η έναρξη του προγράμματος είναι από την 1η Ιουλίου, γεγονός που σημαίνει ότι η διαδικασία θα «τρέξει» πολύ γρήγορα τις επόμενες μέρες, αμέσως μετά τις εκλογές. Υπενθυμίζεται ότι οι περσινές επιταγές μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023, επομένως αναμένεται υπερβολικά αυξημένο το ενδιαφέρον των ωφελούμενων για κατάλυμα.

Κοινωνικός Τουρισμός 2023: Πώς και πού βρίσκετε κατάλυμα
Η διαδικασία συμμετοχής γίνεται με τη χρήση της Επιταγής, που είναι ένας μοναδικός αριθμός για κάθε δικαιούχο και κάθε ωφελούμενο ξεχωριστά. Οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο. Ειδικά για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στον νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή, ενώ στα καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας- Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις.

Κατά την άφιξή τους στο τουριστικό κατάλυμα, οι πάροχοι ενεργοποιούν ηλεκτρονικά τις Επιταγές Κοινωνικού Τουρισμού μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών (e- services) της ΔΥΠΑ.

Για να βλέπετε τα διαθέσιμα καταλύματα, θα πρέπει να μπαίνετε ΕΔΩ.

Τι ισχύει για τα ακτοπλοϊκά με «Κοινωνικό Τουρισμό 2023»
Για τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις, οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι εκτυπώνουν από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες (e-services) της ΔΥΠΑ την Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού και προσέρχονται στα ταξιδιωτικά γραφεία ή πρακτορεία έκδοσης εισιτηρίων ή εκδοτήρια ηλεκτρονικών εισιτηρίων των παρόχων, επιδεικνύουν την εκτυπωμένη Επιταγή τους και ζητούν την έκδοση Εισιτηρίου Κοινωνικού Τουρισμού της κατηγορίας στην οποία εντάσσονται.

Επισημαίνεται πως για καμία κατηγορία δεν απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών, εξαιρουμένης της κατηγορίας πολυτέκνων. Η ΔΥΠΑ δεν εμπλέκεται στη διαδικασία έκδοσης ακτοπλοϊκού Εισιτηρίου Κοινωνικού Τουρισμού. Μέσω διαδικτυακής υπηρεσίας (web service) εκδίδεται το εισιτήριο και ενεργοποιείται η Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού Ακτοπλοϊκής Μετακίνησης για τη μετάβαση και την επιστροφή. Η ακτοπλοϊκή μετακίνηση επιτρέπεται μόνο για τη μετάβαση/επιστροφή στον/από τόπο του επιλεγμένου τουριστικού καταλύματος.

Κοινωνικός Τουρισμός 2023: Πρόβλημα με τη διαθεσιμότητα - Τα «ψιλά γράμματα» για τα καταλύματα
Πριν ακόμα ανοίξει η πλατφόρμα για αιτήσεις, είχαν βγει τα επίσημα στοιχεία της ΔΥΠΑ, σύμφωνα με τα οποία περίπου 200.000 επιταγές Κοινωνικού Τουρισμού από τις 300.000 που είχαν εκδοθεί πέρσι παραμένουν αδιάθετες μέχρι σήμερα και λήγουν την 1η Ιουλίου. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι όσοι πήραν πέρσι voucher, δεν είχαν δικαίωμα να ξανακάνουν αίτηση φέτος, καθώς οι δικαιούχοι μπορούν να πάρουν επιταγή μία φορά κάθε δύο χρόνια.

 
Ένα ακόμα πρόβλημα που παρατηρείται, παρότι όντως διατίθεται μεγάλος αριθμός επιταγών, προκύπτουν χιλιάδες αδιάθετα voucher γιατί, απλά, δεν υπάρχει διαθεσιμότητα σε δωμάτια. Η επιθυμία των δικαιούχων για να κάνουν διακοπές το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου - επειδή παραδοσιακά τότε δίνονται άδειες, επιδόματα αδείας, κλείνουν για καλοκαίρι οι επιχειρήσεις κλπ- παίζει καθοριστικό ρόλο, μιας και τη συγκεκριμένη περίοδο η πληρότητα στα καταλύματα αγγίζει το 100%. Άρα, η διαθεσιμότητα μέσω του προγράμματος, εκ των πραγμάτων, μηδενίζεται.

Μάλιστα, φέτος, πέρασε στα «ψιλά γράμματα» ότι εξαφανίστηκε η υποχρέωση των ξενοδόχων που συμμετέχουν για να διαθέτουν το 30% των διαθέσιμων κλινών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ουσιαστικά οι ξενοδόχοι που συμμετέχουν μπορούν απλά να «μην εξαίρουν συγκεκριμένες περιόδους», δεν είναι όμως υποχρεωμένοι να κρατάνε δωμάτια για τους δικαιούχους του «Κοινωνικού Τουρισμού».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα