Ναυάγιο στην Πύλο: Οι κάμερες λειτούργησαν επιχειρησιακά. Δεν έγινε κάποια καταγραφή λέει το Λιμενικό

Ναυάγιο στην Πύλο: Οι κάμερες λειτούργησαν επιχειρησιακά. Δεν έγινε κάποια καταγραφή λέει το Λιμενικό

Ένα από τα πολλά ερωτήματα που προκύπτουν από την επιχειρησιακή διαχείριση του Λιμενικού στο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, είναι αν υπήρχαν κάμερες στα σκάφη του, κι αν αυτές κατέγραψαν τα γεγονότα.

Άλλωστε, όπως έχει ήδη ενημερώσει το Λιμενικό, τη στιγμή της βύθισης του σκάφους, τα ξημερώματα της Τετάρτης, σκάφος του, το οποίο διέσωσε όσους έπεσαν στη θάλασσα, βρισκόταν σε κοντινή απόσταση.

«Η ενημέρωση που μου έχει δοθεί είναι ότι οι κάμερες του σκάφους λειτούργησαν επιχειρησιακά για να βλέπουν το γίνεται ευκρινώς. Δεν έγινε κάποια καταγραφή», είπε, μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, Νίκος Αλεξίου.

«Αυτό έχω σαν ενημέρωση, δεν έχει γίνει καταγραφή», τόνισε, συμπληρώνοντας:

«Έγινε ενημέρωση 2 παρά από τον καπετάνιο του αλιευτικού ότι έχασε τη μηχανή. Άμεσα τα μέλη του πληρώματος (σ.σ. του Λιμενικού) μπήκαν σε κατάσταση συναγερμού για να πλησιάσουν το πλοίο. Η προτεραιότητα είναι η διάσωση και η επιχείρηση και όχι κάτι άλλο».

«Δεν έγινε καμία προσπάθεια ρυμούλκησης»

Σχετικά με τις αναφορές πως το ελληνικό Λιμενικό προσπάθησε να ρυμουλκήσει το αλιευτικό, ο εκπρόσωπος Τύπου σημείωσε:

«Η απάντηση είναι σαφής. Δεν έγινε σε καμία φάση ουδεμία προσπάθεια ρυμούλκησης του πλοίου».

Ο ίδιος σημειώνει πως στην πρώτη προσέγγιση του σκάφους του Λιμενικού προς το αλιευτικό, προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση, ρίχθηκε «ένα μικρό σκοινί, ένας μικρός κάβος, έτσι ώστε να δεθούν τα δύο σκάφη, προκειμένου να μην ξεσύρει το ένα από το άλλο».

Ο κ. Αλεξίου σημείωσε πως δεν υπήρχε συνεργασία από το πλήρωμα του αλιευτικού για να τους παρασχεθεί βοήθεια.

«Εφόσον δεν υπήρχε και συνεργασία από τους ανθρώπους επί του καταστρώματος διότι θέλαν να πάνε στην Ιταλία, το να λέμε ότι έχει δεθεί ένα τέτοιο σκοινί ρυμούλκησης για να γίνει όλη αυτή η διαδικασία, είναι άτοπο. Δέθηκε ο μικρός κάβος για 5 – 6 λεπτά, όσο διήρκησε η συνομιλία του πληρώματος με τους ανθρώπους επί του καταστρώματος, δηλώνεται ευθαρσώς ότι δε θέλουν οποιαδήποτε βοήθεια, το έλυσαν μόνη τους το σκοινί. Ξαναέβαλαν τις μηχανές τους μπροστά και έφυγαν προς την πορεία τους».

Νέο βίντεο ντοκουμέντο

Το βίντεο που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1 δείχνει το μοιραίο αλιευτικό σκάφος, που ήταν ασφυκτικά γεμάτο, όπως όλα δείχνουν, με 600 και πλέον μετανάστες, λίγες ώρες πριν τη βύθισή του ανοιχτά της Πύλου.

Το βίντεο είναι τραβηγμένο από φορτηγό πλοίο και δείχνει το δουλεμπορικό να πλέει στη θαλάσσια περιοχή νότια της Πύλου, όπου και τελικά βυθίστηκε παρασύροντας στον θάνατο δεκάδες μετανάστες, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά.

Το φορτηγό πλοίο με σημαία Μάλτας το προσέγγισε κατόπιν σήματος που έλαβε από το κέντρο επιχειρήσεων του Λιμενικού, προκειμένου να παράσχει όποια βοήθεια χρειαστεί. Σύμφωνα με τον Ant1, ο Φιλιππινέζος καπετάνιος μίλησε με τον κυβερνήτη του αλιευτικού για παροχή βοήθειας, κάτι που εκείνος αρνήθηκε.

Στο βίντεο φαίνεται να τους μεταφέρουν με σκοινί τρόφιμα και νερό, που ήταν δεμένα πάνω σε σωσίβια.

πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα