Ναυάγιο στην Πύλο: Το Λιμενικό παραδέχεται τώρα ότι έριξε σχοινί - Τι λένε οι δυο πλευρές

Ναυάγιο στην Πύλο: Το Λιμενικό παραδέχεται τώρα ότι έριξε σχοινί - Τι λένε οι δυο πλευρές

Eξηγήσεις για την προσπάθεια πρόσδεσης του μοιραίου αλιευτικού που βυθίστηκε ανοιχτά της Πύλου, όπου έχασαν τη ζωή τους δεκάδες μετανάστες, ενώ εκατοντάδες αγνοούνται, δίνει το Λιμενικό Σώμα μετά από δύο ημέρες, παρά τις αρχικές διαψεύσεις, μετά την επιβεβαίωση εν μέρει από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο των μαρτυριών των διασωθέντων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Λιμενικό, περίπου τρεις ώρες πριν από τη βύθιση του αλιευτικού με τους εκατοντάδες μετανάστες, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού το είχε προσεγγίσει και είχε ρίξει ένα μικρό κάβο, «προκειμένου να διαπιστώσει την υφιστάμενη κατάσταση του σκάφους και των επιβαινόντων».

Το Λιμενικό προσθέτει ότι αυτή η διαδικασία διήρκησε λίγα λεπτά και εν συνεχεία αφού λύθηκε ο μικρός κάβος από ίδιους τους μετανάστες το περιπολιτικό σκάφος απομακρύνθηκε και παρακολουθούσε το αλιευτικό από κοντινή απόσταση.

«Σκοινί όχι ρυμούλκησης χρησιμοποίησε για λίγα λεπτά και το λιμενικό κατά την προσέγγισή του από απόσταση πλώρη με πλώρη. Στη συνέχεια το πήραν οι επιβάτες στο αλιευτικό, για λίγα λεπτά και στη συνέχεια το πέταξαν στη θάλασσα και συνέχισαν την πορεία τους», ανέφερε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Σιακαντάρης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Δεν υπήρχε σκοινί πρόσδεσης, υπήρχε σκοινί προκειμένου να σταθεροποιηθούν, να πλησιάσουν και να δουν εάν θέλουν οποιαδήποτε βοήθεια. Την αρνήθηκαν και συνέχισαν την πορεία τους», πρόσθεσε, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι «το είχαν για λίγα λεπτά, υπάρχουν αναφορές αλλά αυτά θα τα διαπιστώσει και η έρευνα των δικαστικών αρχών. Υπήρχε μια ένταση στο πλοίο».

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά το Λιμενικό διέψευδε τα περί σκοινιού διά του εκπροσώπου του, Νίκου Αλεξίου, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ, υποστήριξε: «Δεν έγινε καμία προσπάθεια πρόσδεσης τους σκάφους» και σχολιάζοντας τη σχετική πληροφορία ανέφερε ότι το λιμενικό δεν έκανε κάτι τέτοιο αλλά τα σχοινιά τα είχαν πετάξει ναύτες από το εμπορικό πλοίο που τους πέταξαν εφόδια» κι ενώ στέλεχος του Λιμενικού που μίλησε στην «Καθημερινή», ξεκαθάρισε ότι δόθηκε σχοινί αλλά κάποιοι εκ των επιβαινόντων το έλυσαν.

«Λίγο πριν από τις 11 μ.μ. το πλήρωμα του σκάφους «920» του Λιμενικού φώτισε με προβολείς το πλοιάριο και με μεγάφωνα ενημέρωσε τους επιβαίνοντες ότι λόγω του υπέρβαρου διέτρεχαν κίνδυνο και ότι δεν θα κατάφερναν να φθάσουν στις ιταλικές ακτές. Οι άνδρες του Λιμενικού μάλιστα χρησιμοποίησαν ένα σχοινί προκειμένου, όπως αναφέρουν, να προσδέσουν στο αλιευτικό και να ελέγξουν τις συνθήκες που επικρατούσαν στο εσωτερικό του. Ορισμένοι από τους επιβαίνοντες, ωστόσο, που συνέχιζαν να αντιδρούν στην προοπτική μεταφοράς τους στην Ελλάδα αντί της Ιταλίας φέρονται να έλυσαν το σχοινί προκειμένου να συνεχίσουν την πορεία τους με ρότα προς βορρά. «Το συγκεκριμένο περιστατικό εκτυλίχθηκε στις 11 μ.μ., αρκετές ώρες πριν από τη βύθιση του πλοιαρίου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι μαρτυρίες για την ρυμούλκηση με σκοινί

Σύμφωνα με σχετική μαρτυρία, αρχικά ζητήθηκε από το πλοίο που επέβαιναν οι μετανάστες να ακολουθήσει το λιμενικό όμως επειδή δεν μπορούσε, τους έδωσαν σκοινί. Κάτι που όμως προκαλούσε αστάθεια και ταλάντευση του πλοίου πότε δεξιά και πότε αριστερά. Οι διασωθέντες είπαν στον Αλέξη Τσίπρα, ότι θεώρησαν πως ήταν το ιταλικό λιμενικό και θα τους οδηγούσε στην Ιταλία και υπογραμμίζουν πως αν είχαν λάβει βοήθεια δεν θα συνέβαινε αυτό. 

 «Όταν αναποδογυρίσαμε, ήρθαν και μας έβγαζαν φωτογραφίες αντί να μας βοηθήσουν», είπε ο εκπρόσωπος των διασωθέντων, καταγγέλλοντας τη στάση ενός πλοίου και ενός ελικοπτέρου που βρίσκονταν στην περιοχή και προσέθεσε ότι «φύγαμε από την χώρα μας γιατί υπάρχει πόλεμος και ψάχναμε μια καλύτερη ζωή».

πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα