Ναυάγιο στην Πύλο: Σοκάρουν οι πληροφορίες για 100 παιδιά κλειδωμένα στα αμπάρια

Ναυάγιο στην Πύλο: Σοκάρουν οι πληροφορίες για 100 παιδιά κλειδωμένα στα αμπάρια

Συγκλονίζουν τα στοιχεία που έρχονται στο φως σχετικά με το ναυάγιο στην Πύλο, ενδεχομένως το πιο πολύνεκρο που έχει συμβεί στα νερά της Μεσογείου.

Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 79 νεκροί, 78 άνδρες και μια γυναίκα, ενώ 104 είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έχουν διασωθεί από το γεμάτο με ανθρώπους πλοίο.

 Σύμφωνα με τον δήμαρχο Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλο οι διασωθέντες είναι ηλικίας από 15-40 ετών.

Μαρτυρίες για 100 παιδιά στα αμπάρια
Την ίδια ώρα, συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες διασωθέντων που είπαν σε γιατρούς του νοσοκομείου της Καλαμάτας ότι στα αμπάρια του σκάφους, βρίσκονταν περίπου 100 παιδιά.

Συγκινήθηκα όταν έδωσα το κινητό μου τηλέφωνο για να μιλήσουν με την οικογένειά τους στην Αίγυπτο, είπε αρχικά ο γιατρός και στη συνέχεια για την πιθανότητα να υπήρχαν παιδιά και γυναίκες στο αμπάρι είπε: Ρώτησα έναν ασθενή και μίλησε για έναν μεγάλο αριθμό παιδιών, περίπου 100. 
 Όπως δήλωσε ο καρδιολόγος, Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας και γραμματέας των νοσοκομειακών γιατρών Μεσσηνίας Μανώλης Μάκαρης, στο νοσοκομείο της Καλαμάτας νοσηλεύονται μέχρι στιγμής 30 πρόσφυγες και μετανάστες και η κατάσταση τους είναι σχετικά καλή.

Ελέγχονται τα προβλήματά τους. Κάποιοι έχουν πνευμονίες, κάποιοι άλλοι έχουν συνολική κατάπτωση, κάποιοι άλλοι έχουν διάφορα προβλήματα, επειδή έπαθαν πνευμονία εξ εισροφήσεως. Τα προβλήματά τους είναι αναμενόμενα, με αυτά που τράβηξαν οι άνθρωποι. Κυρίως το ψυχολογικό τους είναι το μεγάλο πρόβλημα κι αυτό που ζητάνε εναγωνίως είναι να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους, επισήμανε ο κ. Μάκαρης.

Ο ίδιος χαρακτήρισε συγκλονιστικά τα μηνύματα που λαμβάνει στο κινητό του από συγγενείς που ψάχνουν επιβαίνοντας στο αλιευτικό. Κάποιοι του στέλνουν φωτογραφίες και παραθέτουν στοιχεία ρωτώντας τον αν έχει δει τον συγγενή τους τον οποίο αναζητούν.

Την ίδια ώρα δέχεται συνεχείς κλήσεις από άγνωστους αριθμούς που καλούν από χώρες όπως η Συρία και το Πακιστάν, από ανθρώπους που αγωνιούν για την τύχη των δικών τους. Μου έχουν στείλει φωτογραφίες ρωτώντας αν τους έχουμε δει.

Οι άνθρωποι ήταν σοκαρισμένοι, εμείς κοιτάζαμε το ιατρικό τους θέμα, προσπαθούσαμε μέσω εφαρμογής στο κινητό να επικοινωνήσουμε γιατί δεν μιλούσαν άλλη γλώσσα παρά μόνο αραβικά, οπότε ρωτούσαμε μέσω εφαρμογής να μας δώσουν κάποιες πληροφορίες αν πονάνε αν έχουν δύσπνοια, πώς νιώθουν, αν έχουν κρυάδες. Κάποιοι είχαν υποθερμία, αλλά γενικώς η κατάστασή τους είναι σταθερή και ελεγχόμενη, ανέφερε και προσέθεσε ότι χρειάζεται επειγόντως να σταλούν διερμηνείς που γνωρίζουν αραβικά ώστε να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους.

  
Από χθες δεν έχουμε δει κανέναν διασωθέντα
Το πρωί της Πέμπτης μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας οι υπόλοιποι 39 σοροί των μεταναστών, ενώ παράλληλα σε επιφυλακή βρίσκονται τα ασθενοφόρα και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Χθες υπήρχε μία τεράστια κινητικότητα, μία συνεργασία των φορέων. Τόσα πολλά ασθενοφόρα δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ στην Καλαμάτα. Τελικά, δυστυχώς, δεν χρειάστηκε, διότι οι πληροφορίες μας λένε για 700 άτομα περίπου πάνω στο αλιευτικό, όμως μόνο 104 κατέβηκαν. Από τότε δεν έχουμε δει κανέναν διασωθέντα κι αυτό μας ανησυχεί, δήλωσε ο Θανάσης Βασιλόπουλος, δήμαρχος Καλαμάτας.

Οι ελπίδες λιγοστεύουν
Μιλώντας στο MEGA, ο Κώστας Κατσαρός, διευθυντής της 10ης Περιφέρειας του ΕΚΑΒ, περιέγραψε τις πρώτες στιγμές που οι διασωθέντες έφτασαν στο λιμάνι της Καλαμάτας. Ο πανικός και το σοκ ήταν αποτυπωμένα στα πρόσωπά τους, ενώ η επικοινωνία μεταξύ μεταναστών και διασωστών ήταν δύσκολη.

Λάβαμε την πρώτη κλήση για να παραλάβουμε τέσσερις διασωθέντες που προσήλθαν με το Super Puma στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Κατόπιν, οι διασωθέντες που αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας ήταν 100 άτομα, όλοι άνδρες

Οι άνθρωποι ήταν φοβισμένοι. Δεν μπορούσαμε να πούμε πολλά πράγματα. Είχαμε μεταφραστή, γιατί πολλοί από αυτούς δεν γνώριζαν την αγγλική γλώσσα και η επικοινωνία μαζί τους ήταν δύσκολη για να μας περιγράψουν όσο μπορούσαν την κατάσταση για να τους βοηθήσουμε και να τους παρέχουμε τις πρώτες βοήθειες, δήλωσε.

Η αγωνία των διασωθέντων για τους δικούς τους ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν εντοπιστεί, συγκλονίζει. Ένα άτομο μου έπιασε το χέρι και μου είπε "περιμένω την οικογένειά μου. Ήταν μέσα στο πλοίο… Ένα δεύτερο άτομο με ρώτησε για τη γυναίκα του, τίποτα άλλο, είπε ο Κώστας Κατσαρός.

Όσο περνούν οι ώρες οι ελπίδες λιγοστεύουν για την ανεύρεση κι άλλων διασωθέντων, καθώς όπως τόνισε ο κος Κατσαρός κανένας από τους 104 διασωθέντες που έφτασαν στο λιμάνι της Καλαμάτας δεν φορούσε σωσίβιο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα