Ναυάγιο στην Πύλο: Το χρονικό και τα αίτια της τραγωδίας

Ναυάγιο στην Πύλο: Το χρονικό και τα αίτια της τραγωδίας

Αντιμέτωπη με ένα από τα πιο πολύνεκρα ναυάγια φαίνεται πως είναι η χώρα μας αλλά και η ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, καθώς ήδη μέχρι αυτήν την ώρα περισσότεροι από 79 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί νεκροί από τη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πύλου.

Ανείπωτη τραγωδία

Όσοι κατάφεραν να σωθούν είναι εξαθλιωμένοι και ταλαιπωρημένοι, ενώ αποβιβάζονται από τη θαλαμηγό που τους μετέφερε στο λιμάνι της Καλαμάτας.

104 ψυχές, άνθρωποι σε κατάσταση σοκ. Δεν μπορούν να εξηγήσουν τι ακριβώς συνέβη και το αλιευτικό βυθίστηκε από τη μία στιγμή στην άλλη. Το κυριότερο, δεν μπορούν να απαντήσουν πόσοι συνολικά ήταν οι επιβαίνοντες. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εκατοντάδες, ίσως και περισσότερους από 700.

Άλλοι σκεπασμένοι με κουβέρτες, άλλοι με ισοθερμικά και άλλοι σε πιο σοβαρή κατάσταση, μεταφέρονται με φορεία στο νοσοκομείο της πόλης. Κανείς από τους επιβαίνοντες δε φορούσε σωσίβιο και κανείς δεν γνώριζε κολύμπι.

«Με αεροδιακομιδή ήρθαν στο νοσοκομείο Καλαμάτας 4 ναυαγοί, οι οποίοι κρίθηκαν ότι χρήζουν άμεση αντιμετώπιση. Κανένας δε διατρέχει κίνδυνο και έχουμε κάνει υπαίθρια δομή», δήλωσε ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης.

Το ταξίδι του θανάτου

Το αλιευτικό, μήκους περίπου 30 μέτρων, που δεν έφερε επωνυμία και σημαία, ξεκίνησε από το Τομπρούκ της Λιβύης με επιβάτες εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία και την Παλαιστίνη και προορισμό την Ιταλία.

Στις 02.30 τα ξημερώματα και ενώ οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή ήταν καλές, ξαφνικά, μετά από κλυδωνισμό, το αλιευτικό βούλιαξε και βυθίστηκε 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, στο πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου, βάθους 5.269 μέτρων.

Ένα από τα φορτηγά πλοία που βρίσκονταν στην περιοχή προμήθευσε με τρόφιμα τους μετανάστες, οι οποίοι ζήτησαν να τους αφήσουν να πλεύσουν προς την Ιταλία. Στη συνέχεια, αρνήθηκαν την παροχή βοήθειας από άλλα πλοία και το σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Είχε προηγηθεί ενημέρωση του θαλάμου επιχειρήσεων στον Πειραιά από τον αντίστοιχο της Ρώμης για πληροφορία από ΜΚΟ, σύμφωνα με την οποία σκάφος με εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκεται νότια της Πελοποννήσου.

Στο σημείο επιχειρούν από τις πρώτες κιόλας ώρες 2 περιπολικά σκάφη, 1 ναυαγοσωστικό, 1 φρεγάτα, 7 παραπλέοντα πλοία, 1 ελικόπτερα πολεμικού ναυτικού και 1 μη επανδρωμένο αεροσκάφος για τον εντοπισμό επιζώντων, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται 4 νοσοκομεία της Πελοποννήσου.

Τα αίτια της τραγωδίας

Άγνωστο παραμένει το γιατί το σκάφος βγήκε από τη ρότα του από την πορεία που θα έπρεπε να ακολουθήσει για να βρεθεί από την Λιβύη στην Ιταλία, άγνωστο παραμένει και το πώς ανατράπηκε καθώς σύμφωνα με το λιμενικό οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή ήταν καλές. Στελέχη του Λιμενικού με εμπειρία σε μεγάλα ναυάγια βάζουν και το ερώτημα μήπως στην βύθιση του σκάφους οδήγησε κάποια συμπλοκή μεταξύ των ανθρώπων που βρίσκονταν πάνω.

Ένα ναυάγιο θρίλερ.

Το αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε στα ανοιχτά της Πύλου, πήρε μαζί του δεκάδες-ίσως και εκατοντάδες ψυχές – και πολλά μυστικά.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, την πιο δύσκολη που έχει διαχειριστή μέχρι σήμερα η ελληνική Πολιτεία», είπε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Αθανάσιος Βασιλόπουλος.

Το πλοιάριο και οι επιβάτες τους διέγραψαν μια πολυήμερη πορεία θανάτου στα νερά της Μεσογείου. Αφετηρία τους, οι αφιλόξενες πατρίδες, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, η Συρία και η Παλαιστίνη. Τελικός προορισμός, η ευρωπαϊκή επαγγελία, την οποία δεν κατέκτησαν.

Από που ξεκίνησε το αλιευτικό σκάφος

Το ψαράδικο των 30 περίπου μέτρων ήταν άγνωστης ταυτότητα, καθώς δεν έφερε ούτε επωνυμία ούτε σημεία. Ξεκίνησε το ταξίδι του από το Τομπρούκ της Λιβύης.

Πόσες ημέρες ταξίδευε και με πόσους επιβάτες

Υπάρχουν αναφορές ότι το ταξίδι του μέχρι τα 47 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Πύλου όπου βυθίστηκε, διήρκεσε πέντε ολόκληρα μερόνυχτα. Με αναρτήσεις τους, μη κυβερνητικές οργανώσεις μετέδιδαν πληροφορίες για 750 επιβαίνοντες.

Τις τελευταίες ώρες εκφράζονται και φόβοι για κλειδωμένους στα αμπάρια μετανάστες, κάποιοι μιλούν μόνο για γυναικόπαιδα, που όμως δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

«Μακροσκοπικά το πλωτό του Λιμενικού που τους προσέγγισε το βραδύ είδε το κατάστρωμα γεμάτο με άτομα. Τον αριθμό δεν μπορούμε να τον πούμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Λιμενικού σώματος, Νίκος Αλέξιου.

Ποιος ήταν ο τελικός προορισμός

«Το προσέγγισαν δύο φορτηγά πλοία και το δικό μας περιπολικό. Πέρα από κάποια εφόδια που πήραν από το πρώτο πλοίο, αρνήθηκαν οποιαδήποτε συνδρομή και δήλωναν κατηγορηματικά ότι θέλουν να πάνε προς Ιταλία. Το ίδιο δήλωναν και στις τηλεφωνικές συνεννοήσεις με το θάλαμο επιχειρήσεων», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου Λιμενικού σώματος, Νίκος Αλέξιου.

Γιατί πήρε τη λάθος πορεία

Χαράσσοντας πορεία από Λιβύη προς τα Ιταλικά λιμάνια, το αλιευτικό σκάφος δεν έπρεπε να βρεθεί στο συγκεκριμένο σημείο, 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αρχών, αυτό οφείλεται στις ελλιπείς γνώσης πλοήγησης και την απώλεια προσανατολισμού εκείνου που είχε αναλάβει χρέη καπετάνιου.

Πώς βυθίστηκε

Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν μαρτυρίες για δύο απότομους κλυδωνισμούς του σκάφους πριν αυτό αναποδογυρίσει.

Στελέχη του λιμενικού σώματος αναφέρουν ότι αρκετά σκάφη που μεταφέρουν πρόσφυγες βυθίζονται από μετατόπιση του ανθρώπινου φορτίου, συνήθως όταν επάνω στο κατάστρωμα δημιουργούνται διαφωνίες που οδηγούν σε συμπλοκές.

Γιατί βυθίστηκε στο πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου

Το αλιευτικό βυθίστηκε στις 2 και μισή τα ξημερώματα, στο πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου. Είναι το σημείο στο οποίο ο βυθός της θάλασσας φτάνει τα 5269 μέτρα.

Αν κάποιος βύθισε σκόπιμα το πλοιάριο, ήξερε ότι έπρεπε να το κάνει ακριβώς εκεί; Στο πιο επικίνδυνο, το πιο αχανές σημείο της θάλασσας;

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα