Πολιτική αντιπαράθεση για την αιφνιδιαστική αντικατάσταση του αρχηγού της Αστυνομίας

Πολιτική αντιπαράθεση για την αιφνιδιαστική αντικατάσταση του αρχηγού της Αστυνομίας

Σε καζάνι που βράζει έχει μετατραπεί η Ελληνική Αστυνομία μετά την αιφνιδιαστική απομάκρυνση του Αρχηγού του Σώματος Κωνσταντίνου Σκούμα, ο οποίος λίγες ώρες μετα την απόφαση του ΚΥΣΕΑ να τον αποστρατεύσει σε ανακοίνωση του ανέφερε μεταξύ άλλων πως δεν θα γίνει το εξιλαστήριο θύμα κανενός, φωτογραφίζοντας τον Τάκη Θεοδωρικάκο.

Αναβρασμός και αναστάτωση επικρατεί στο εσωτερικό της Ελληνικής Αστυνομίας μετά την καρατόμηση του πρώην Αρχηγού του Σώματος, Κωνσταντίνου Σκούμα, λίγα 24ωρα μετά τα περιστατικά βίας στα συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας.

Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε αιφνιδιαστικά το Σάββατο και αποφάσισε ο νέος Αρχηγός της ΕΛΑΣ να είναι ο μέχρι πρότινος υπαρχηγός Λάζαρος Μαυρόπουλος.

Ωστόσο, λίγες ώρες μετα την αποστρατεία του ο επίτιμος πλέον αρχηγός Κωνσταντίνος Σκουμας με ανακοίνωση του έριξε λάδι στη φωτιά φωτογραφίζοντας τον Τάκη Θεοδωρικάκο, κάνοντας λόγο για κέντρα εξουσίας που ενοχλήθηκαν γιατί λειτουργούσε βάσει του Συντάγματος.

«Στις τελευταίες κρίσεις αγνοήθηκαν οι, υπηρεσιακά τεκμηριωμένες, αντιρρήσεις μου για πρόσωπα σε μια πρωτοφανή απαξίωση του θεσμικού ρόλου του Αρχηγού και επομένως δεν θα αναλάβω ευθύνες του πολιτικού μου προϊσταμένου ούτε θα γίνω το εξιλαστήριο θύμα κανενός. Τελευταία, όπως εκ του αποτελέσματος διαφαίνεται, οι αποφάσεις μου να δρω όπως το Σύνταγμα ορίζει και η Κοινωνία απαιτεί, δηλαδή με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία δεν έτυχαν της αναμενόμενης αποδοχής», αναφέρει στην επιστολή διαμαρτυρίας του ο Κωνσταντίνος Σκούμας.

Αν και η απόφαση για την αιφνιδιαστική αποστρατεία του Κωνσταντίνου Σκούμα φαίνεται πως είχε ληφθεί από την Παρασκευή, μια ημέρα μετα τα περιστατικά στα συλλαλητήρια, σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, από την πλευρά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αρχικά προσπάθησαν να διατηρήσουν χαμηλούς τόνους καθώς η ΕΛΑΣ το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει μετατραπεί σε καζάνι έτοιμο να εκραγεί.

Ωστόσο, σήμερα με ανακοίνωση της η Κατεχάκη περνά στην αντεπίθεση βάζοντας στο στόχαστρο τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και τον πρώην Αρχηγό της ΕΛΑΣ.

«Σε ό,τι αφορά τις κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ έγιναν με αξιοκρατία και μοναδικό κριτήριο να μπει τέλος σε πολυετή κατεστημένα σε κρίσιμες υπηρεσίες που, αποδεδειγμένα, δεν έκαναν όπως πρέπει το καθήκον τους ενάντια στη διαφθορά. Αυτό τελικά ενόχλησε και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από ό,τι φαίνεται και τον τέως αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ», αναφέρει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του ζητα ο πρώην αρχηγός να κληθεί από την Βουλή ώστε να αποσαφηνίσει όσα αναφέρει στην αιχμηρή ανακοίνωση του.

«Μητσοτάκης και Θεοδωρικάκος δεν μπορούν άλλο να κρύβονται και να σιωπούν. Για να μην υπάρχει απολύτως καμία σκιά, ο πρώην Αρχηγός κος Σκούμας πρέπει άμεσα να κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για να εξηγήσει τι εννοεί όταν λέει “Δεν θα γίνω εξιλαστήριο θύμα επειδή σεβόμουν το Σύνταγμα”», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ: «Η ανακοίνωση του αποπεμφθέντος Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τα αίτια της απομάκρυνσης από τη θέση του, καταδεικνύει σκοτεινές διαδρομές προσώπων εντός του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τα οποία επέβαλαν τις επιθυμίες τους».

Στις κρίσεις των αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, δηλαδή πριν μόλις δύο μήνες, ο Κωνσταντίνος Σκουμας είχε κριθεί κατάλληλος και είχε ανανεωθεί η θητεία για ακόμη έναν χρόνο.

Mega.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα