Απεργία από τους καλλιτέχνες 1η και 2 Φεβρουαρίου – Τι ζητούν

Απεργία από τους καλλιτέχνες 1η και 2 Φεβρουαρίου – Τι ζητούν

Οι καλλιτέχνες προχωρούν «ακόμα πιο δυναμικά στην 48ωρη απεργία» που έχουν εξαγγείλει για την Τετάρτη 1η και Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, καθώς η νομοθετική ρύθμιση που είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός και κατατέθηκε χθες στην Βουλή «όχι μόνο δεν θεραπεύει τα προβλήματα που δημιουργεί το ΠΔ 85/2022, αλλά καταργεί και τα εναπομείναντα δικαιώματα των καλλιτεχνών» λένε στις ανακοινώσεις τους.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος «πλέον, οι αμοιβές των καλλιτεχνών στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου δεν θα καθορίζονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά από την εκάστοτε κυβέρνηση», ενώ η ρύθμιση «δεν καταργεί το Π.Δ. και οι απόφοιτοι των καλλιτεχνικών σχολών δραματικών, ωδείων, κινηματογραφικών και χορού οδηγούνται στην κατάταξη Δ.Ε. με τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών να εξακολουθούν να θεωρούνται ισότιμα με απολυτήρια Λυκείου και οι απόφοιτοι υποβαθμίζονται πλέον οριστικά» προσθέτει το Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού.

Ο αγαπημένος ηθοποιός Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, μίλησε στο «Πάμε Δανάη» για την εν λόγω κινητοποίηση.

«Από ότι έμαθα έγινε μία προσπάθεια για τροποποίηση χθες, η οποία δεν μας ικανοποιεί. Τώρα το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να εξαιρεθούμε από το συγκεκριμένο προεδρικό διάταγμα. Μας έχει εξοργίσει αυτό που έγινε, αλλά ταυτόχρονα μας ένωσε», είπε αρχικά ο ηθοποιός.

Επειδή έρχονται πολλά μηνύματα, δεν ζητάμε να εξισωθούμε με τα ΑΕΙ, αυτό που ζητάμε είναι η επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς. Δηλαδή να γίνουμε ΤΕ μέχρι να βρεθεί λύση για τη διαβάθμιση ων πτυχίων μας. Έχουμε και το αίτημα να γίνει ανώτατη σχολή παραστατικών τεχνών. Ο χορός δε, είναι εντελώς απαξιωμένος», πρόσθεσε ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα