Πυροβολισμός 16χρονου στη Θεσσαλονίκη: Η απολογία του αστυνομικού

Πυροβολισμός 16χρονου στη Θεσσαλονίκη: Η απολογία του αστυνομικού

O αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά δεν οδηγήθηκε στην φυλακή ως προφυλακιστέος, γεγονός που οδήγησε σε διαμαρτυρίες των συγγενών του θύματος.

Η απολογία του αστυνομικού

«Ψευδής είναι ο ισχυρισμός του υπάλληλου του πρατηρίου καυσίμων Β. Τ. ότι ουδέποτε απευθύνθηκε σε μας για το εν λόγω περιστατικό και ότι, επειδή αυτός μονολογούσε ότι διέφυγε ο οδηγός του αγροτικού ΙΧ χωρίς να τον πληρώσει, εμείς ακούσαμε τα όσα είπε και τάχα προθυμοποιηθήκαμε αυτοβούλως να καταδιώξουμε το όχημα.

»Παρά το γεγονός ότι η πρώτη μηχανή προσέγγισε το όχημα και δόθηκαν επαναλαμβανόμενες εντολές στον οδηγό να κάνει στην άκρη, για να πραγματοποιηθεί έλεγχος, εκείνος ξεκίνησε απότομα το όχημα, στρίβοντας το τιμόνι προς τα δεξιά με σκοπό να εμβολίσει τη μηχανή των Α. – Σ. πλην όμως αυτό αποφεύχθηκε χάρη στον ελιγμό του Α., ο οποίος έκανε δεξιά.

»Μόλις αντιλήφθηκα ότι το αγροτικό επιτάχυνε με κατεύθυνση προς τη μηχανή των συναδέλφων μου, χάσαμε από το οπτικό μας πεδίο τη μηχανή, δεν μπορούσαμε να τη διακρίνουμε και πιστέψαμε ότι κατάφερε να τους παρασύρει, οπότε έβγαλα το υπηρεσιακό μου όπλο και πυροβόλησα δύο φορές, ενώ το κρατούσα μόνο με το δεξί μου χέρι, επειδή η μηχανή μας ήταν εν κινήσει. Πυροβόλησα χαμηλά και τις δύο φορές, προς τα λάστιχα του αυτοκινήτου, πλην όμως από την ανωμαλία του εδάφους του συγκεκριμένου σημείου, λόγω του ότι στο σημείο αυτό υπήρχαν σιδηροδρομικές γραμμές και η άσφαλτος είναι παραμορφωμένη, η μοτοσυκλέτα αναπήδησε, με αποτέλεσμα το πιστόλι, λόγω της απροόπτου και μη προβλεπόμενης αναπηδήσεως, να βρεθεί ψηλότερα και έτσι να επέλθει το τραγικό αποτέλεσμα. Παρά το γεγονός ότι δεν κινούμασταν με μεγάλη ταχύτητα, δε μπορούσα να στοχεύσω με ακρίβεια, επειδή κρατούσα το όπλο με το ένα μου χέρι και είχα απόσταση τουλάχιστον δεκαπέντε μέτρων από το αγροτικό όχημα.

»Το υπηρεσιακό μου όπλο είναι μάρκας Usp compact 9mm, περιέχει 12 φυσίγγια σε γεμιστήρα και ένα στη θαλάμη και αποτελεί πιστόλι ημιαυτόνομο, το οποίο ρίχνει βολή καταβολή, δηλαδή για να ρίξω εκ νέου έπρεπε να πατήσω ξανά τη σκανδάλη. Όπως έχει προκύψει και από την βαλλιστική έκθεση, ο γεμιστήρας μου περιείχε τις υπόλοιπες σφαίρες, γεγονός που σημαίνει ότι δεν είχα σκοπό να τον σκοτώσω τον οδηγό του αγροτικού οχήματος, αλλιώς θα είχα αδειάσει όλο το γεμιστήρα. Το ανωτέρω γεγονός επιβεβαιώνεται όχι μόνο από την 05.12.2022 προανακριτική κατάθεση του Σ. Β., οδηγού της μοτοσυκλέτας, στην οποία επέβαινα, αλλά και από τις φωτογραφίες που αποδεικνύουν ποια ακριβώς ήταν η κατάσταση του οδοστρώματος εκείνη τη στιγμή που πυροβόλησε, αλλά κυρίως από το αντικειμενικό εύρημα ότι η πρώτη σφαίρα βρέθηκε να έχει χτυπήσει χαμηλά την εξώπορτα του μοτέλ «Μιάρ» στην πορεία του πυροβολισμού, αλλά σε χαμηλότατο σημείο από το έδαφος, γεγονός που αναμφισβήτητα αποδεικνύει ότι πυροβόλησα από ψηλά προς χαμηλά.»

Οι επόμενες 5 ημέρες θα είναι κρίσιμες, ο φόβος για κλιμάκωση των επεισοδίων μεγάλος, σε πέντε  24ωρα θα βγει η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου που θα κρίνει την τύχη του αστυνομικού.

Έκρυθμη η κατάσταση από νωρίς σήμερα το πρωί στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης με Ρομά να καίνε 20ευρα και να φωνάζουν συνθήματα κατά της αστυνομίας.

Νωρίς το πρωί από την πίσω πόρτα του δικαστικού μεγάρου οδηγήθηκε σε ανακριτή και εισαγγελέα για να απολογηθεί ο αστυνομικός, τα μέτρα ασφαλείας δρακόντεια.

Ο φόβος όλων είναι πως μετά την απόφαση για κατ’ οίκον περιορισμό του αστυνομικού καθώς υπήρξε διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα για την προφυλάκισή του, οι Ρομά μπορεί να κλιμακώσουν και άλλο.

«Η αστυνομική αυθαιρεσία και οι κατασταλτικές συμπεριφορές μας φέρνουν σε αγανάκτηση σε οργή» δήλωσε ο πρόεδρος Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά, Βασίλης Πάντζος.

Στην περιοχή των διυλιστηρίων Ασπροπύργου Ρομά έστησαν ενέδρα σε τρεις ομάδες ΟΠΚΕ, οι αστυνομικοί δέχτηκαν πυρά από καραμπίνες χρειάστηκε κινηματογραφική επιχείρηση με άνδρες της ΕΚΑΜ και ελικόπτερο για να απεγκλωβίσει τους αστυνομικούς.

Αστυνομικές πηγές λένε πως ένας άνδρας της ΟΠΚΕ δέχθηκε σκάγια στο πρόσωπο. Λίγες ώρες αργότερα Ρομά έβαλαν φωτιά σε εργοστάσιο πολυεστερικών στον Ασπρόπυργο.

Πυρκαγιές και χημικά όλη νύχτα στα Εξάρχεια. Την νύχτα σημάδεψαν και πάλι τα επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και Ρομά με φόντο τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις της αστυνομίας στους καταυλισμούς.

Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη της συνομιλίας του αστυνομικού με το κέντρο επιχειρήσεων της αστυνομίας.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ: Πήγε δεύτερη φορά να εμβολίσει την προπορευόμενη μηχανή.
ΚΕΝΤΡΟ: Μετά την πρόσκρουση.
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ: Ναι ναι πριν την πρόσκρουση
ΚΕΝΤΡΟ: Ναι δύο φορές
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ: Φτάσαν σε σημείο που αυτός έρχεται φάτσα με τη μηχανή κάνει χειρόφρενο εδώ ακριβώς στις γραμμές και έρχεται φάτσα με την μηχανή και βάζει γκάζι και πάει να την χτυπήσει. Η μηχανή δίνει γκάζι και φεύγει ευθεία. Η δεύτερη μηχανή που είναι από πίσω εκείνη την ώρα πυροβολεί μια στον αέρα και δεύτερη κατά του οχήματος.
ΚΕΝΤΡΟ: Κατάλαβα
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ: Δηλαδή ταυτόχρονα την ώρα που πήγαινε να χτυπήσει τη μηχανή την πρώτη τότε πυροβόλησε εντάξει;
ΚΕΝΤΡΟ: ΟΚ. Γειά.

Την ίδια ώρα τα όπλα βγήκαν και στα Μέγαρα σε αιματηρό περιστατικό μεταξύ Ρομά. Τη ζωή του έχασε ένας 30χρονος Ρομά και συνελήφθη ένας 36χρονος στον οποίο οι αστυνομικοί κατάφεραν να περάσουν χειροπέδες, αργά χθες το βράδυ.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα