Πάτρα – Τσαντίρης: Θα υπάρξει έρευνα για το αρχικό πόρισμα ιατροδικαστών και παθολογοανατόμων

Πάτρα – Τσαντίρης: Θα υπάρξει έρευνα για το αρχικό πόρισμα ιατροδικαστών και παθολογοανατόμων

Για παράλληλη έρευνα που εξελίσσεται σχετικά με το αρχικό πόρισμα ιατροδικαστών και παθολογοανατόμων για τον θάνατο των παιδιών στην Πάτρα έκανε λόγο ο ιατροδικαστής, Σωκράτης Τσαντίρης.

Μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή των Γιώργου Χουδαλάκη, Γιάννη Μιχελάκη και Ιωσήφ Καλαμαράκη, ο κ. Τσαντίρης υποστήριξε ότι «θεωρώ ότι υπάρχει ή θα υπάρξει μια παράλληλη έρευνα που εξελίσσεται για το πόρισμα των ιατροδικαστών και παθολογοανατόμων για τις αρχικά λάθος διαγνώσεις και όπου υπάρχουν ευθύνες θα αναζητηθούν και εξηγήσεις. Αυτή η υπόθεση έχει αρκετό ορίζοντα ακόμα».

Όπως αναφέρεται σε άρθρο στο enikos.gr ο έμπειρος ιατροδικαστής τόνισε, «πρόκειται για μια πρωτοφανή υπόθεση. Έχουμε τρεις θανάτους που πλέον αποδίδονται χωρίς καμία αμφιβολία σε εγκληματική πράξη και έχουμε άλλα γεγονότα να διερευνηθούν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το πρώτο παιδάκι αρχικά είχε ως αιτία θανάτου την ηπατική ανεπάρκεια και πλέον κρίθηκε ότι είναι ασφυξία. Η ηπατική ανεπάρκεια δεν προέκυπτε από το ιστορικό νοσηλείας, από τα έγγραφα, από τις ίδιες τις καταθέσεις. Εκεί υπάρχει ίσως κάτι στην ερμηνεία. Είχε διασωθεί όμως βιολογικό υλικό ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες επανεξετάσεις, διενεργήθηκαν άλλες εξετάσεις, αποκλείστηκαν άλλα αίτια, ολοκληρώθηκε ο γονιδιακός έλεγχος. Δεν είναι η πρώτη φορά που και στο εξωτερικό ένα τέτοιο συμβάν «μαρτυρείται» σε μεταγενέστερο στάδιο».

Ο κ. Τσαντίρης συμπλήρωσε ότι «στο δεύτερο παιδάκι δεν έκανε τη διάγνωση της αγενεσίας φλεβοκόμβου ιατροδικαστής, αλλά παθολογοανατόμος. Μια διάγνωση που έως και προχθές δεν είχε αμφισβητηθεί. Είχε αρχίσει μια πολύ μεγάλη συζήτηση μετά τον θάνατο του τρίτου παιδιού. Δεν υπήρχε όμως επίσημη διαφορετική εκδοχή, τώρα τέθηκε, οι ανακριτικές Αρχές τώρα έδωσαν εντολές οπότε τώρα έρχεται το συμπέρασμα περί βίαιου ασφυκτικού θανάτου».

«Η Μαλένα είχε ένα βαρύ νόσημα, εμφανίστηκε στο νεκροτομικό τραπέζι με εξωτερικές κακώσεις που δεν ήταν τόσο σοβαρές ώστε να προκαλέσουν θάνατο από μόνες του. Ο ιατροδικαστής μπορεί να έδωσε μια δική του ερμηνεία ωστόσο έλαβε γενετικό υλικό που έμεινε στον χρόνο και επανεξετάστηκε με αποτέλεσμα να επαληθευθούν παλαιά ευρήματα και να ανακαλυφθούν νέα. Αυτό οδήγησε τους νέους ιατροδικαστές σε μια ορθή ερμηνεία.  Αν και υπήρχε η άστοχη ερμηνεία αρχικά, οι ειδικοί είχαν λάβει βιολογικό και φωτογραφικό υλικό ώστε να γίνουν επισκοπήσεις εξωτερικά στο σώμα ακόμη και τώρα. Κανένα εύρημα δεν αμφισβητήθηκε αλλά ερμηνεύτηκε σωστά» τόνισε ο κ. Τσαντίρης και πρόσθεσε:

«Τρεις θάνατοι στην ίδια οικογένεια είναι αδύνατο να συμβούν αν δεν υπάρχεις γονιδιακό πρόβλημα, χωρίς έκδηλο νόσημα που μπορεί να βλάψει τα παιδιά αν κληρονομηθεί».

Καταθέτει η Δήμητρα Πισπιρίγκου μετά το πόρισμα για τον βίαιο θάνατο Μαλένας και Ίριδας

Ο κύκλος των καταθέσεων για την υπόθεση που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο, κλείνει με την κατάθεση της Δήμητρας Πισπιρίγκου, αδελφής της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Η αδελφή της Ρούλας Πισπιρίγκου αναμένεται θα δώσει κατάθεση στις 12:00 στη ΓΑΔΑ και σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, πρόκειται για μαρτυρική κατάθεση και όχι ανωμοτί, όπως αναφέρουν πηγές της αστυνομίας.

Μέχρι στιγμής η Δήμητρα Πισπιρίγκου δεν φαίνεται να είναι στο κάδρο των ερευνών του τμήματος Ανθρωποκτονιών, αλλά αυτό είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή.
Σημειώνεται ότι έχουν ήδη δοθεί καταθέσεις από 30 γιατρούς, νοσηλευτές και άτομα από τον κύκλο της οικογένειας. Μέσα στις επόμενες ώρες η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και την Πέμπτη να παραδοθούν τα αποτελέσματα των καταθέσεων στην αρμόδια ανακρίτρια προκειμένου να κριθεί εάν θα υπάρξει συμπληρωματικές διώξεις.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα