Πάτρα: Επιβαρυντικά στοιχεία και για τα άλλα δύο παιδιά Ιριδα και Μαλένα δείχνουν οι έρευνες

Πάτρα: Επιβαρυντικά στοιχεία και για τα άλλα δύο παιδιά Ιριδα και Μαλένα δείχνουν οι έρευνες

Αυτήν την στιγμή περιμένουμε τα πορίσματα των ιατροδικαστών. Φαίνεται να υπάρχουν ενδείξεις από τις έρευνες μας ότι τα πορίσματα των ιατροδικαστών θα είναι επιβαρυντικά, δηλαδή θα αποδώσουν τον θάνατο της Ίριδας και της Μαλένας σε εξωγενείς παράγοντες, πιθανότατα σε ασφυκτικό θάνατο. Θα δρομολογηθούν καινούριες εξελίξεις, θα γίνονται έρευνες, θα πάει η αστυνομία στο νοσοκομείο στο Ελπις να πάρουν καταθέσεις όπως πήραν από το Αγλαϊα Κυριακού για τις συνθήκες θανάτου.”

Ο αστυνομικός συντάκτης από “Τα Νέα” και “Το Βήμα”, Βασίλης Λαμπρόπουλος, μίλησε στη Νίκη Λυμπεράκη και στην εκπομπή Μεγάλη Εικόνα

Τόνισε ότι αυτήν την στιγμή αναμένονται τα πορίσματα των ιατροδικαστών για τον θάνατο των δύο άλλων κοριτσιών, ενώ εκτίμησε ότι στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει μια “πλήρης κάθαρση” της υπόθεσης.

“Θα έχουμε εξελίξεις και με τα δύο άλλα παιδιά. Θα μπουν όλα τα πράγματα, νομίζω στη θέση τους. Θα υπάρξουν νέα δεδομένα στις έρευνες. Ουσιαστικά νομίζω προς κατεύθυνση που λίγο πολύ γνωρίζουμε, χωρίς να σπεύσω να προκαταλάβω οτιδήποτε. Πιστεύω θα φτάσει σιγά – σιγά και μετά τη φυλάκιση της κυρίας σε μια κάθαρση και θα κατηφορίσει αυτή η υπόθεση. Νομίζω θα υπάρξει μια πλήρης κάθαρση της υπόθεσης, αυτή η εντολή έχει δοθεί και από το αρχηγείο της αστυνομίας, από το υπουργείο, από τον κ. Θεοδωρικάκο, τον κ. Οικονόμου, να φτάσει αυτή η υπόθεση μέχρι τέλους.” είπε.

Στη Νίκη Λυμπεράκη και στην εκπομπή Μεγάλη Εικόνα μίλησαν ο γνωστός δημοσιογράφος του αστυνομικού ρεπορτάζ Πάνος Σόμπολος, ο αστυνομικός συντάκτης Βασίλης Λαμπρόπουλος, ο δικηγόρος Παναγιώτης Παπαϊωάννου και η κλινική ψυχολόγος Μυρσίνη Κωστοπούλου, και ανέλυσαν την πολύκροτη υπόθεση των θανάτων των τριών παιδιών στην Πάτρα.

Ο έμπειρος δημοσιογράφος του αστυνομικού ρεπορτάζ, Πάνος Σόμπολος, χαρακτήρισε την υπόθεση πρωτοφανή και τόνισε ότι πρόκειται για μια ιστορία που δεν έχει ξανασυναντήσει στην καριέρα του, ενώ κάλεσε για πιο ενδελεχή έρευνα που να εξιχνιάσει και τις υπόλοιπες λεπτομέρειες της υπόθεσης και υπενθύμισε ότι η κατηγορούμενη παραμένει αθώα μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο. Συγκεκριμένα είπε:  “Παιδοκτονίες έχω καλύψει στα 41 χρόνια της δημοσιογραφικής μου πορείας αρκετές. Τέτοιο πράγμα όμως σαν αυτό που εξελίσσεται τώρα, αυτό το θρίλερ της Πάτρας, δεν έχω ξανασυναντήσει στα 41 χρόνια που υπηρετώ το δημοσιογραφικό λειτούργημα.”.

“Με ενδιαφέρει εμένα ένα πράγμα. Να συγκεντρωθούν ό,τι στοιχεία υπάρχουν όπως συγκέντρωσαν οι αστυνομικές, ιατρικές, ιατροδικαστικές και οι άλλες υπηρεσίες, να συγκεντρώσουν τα στοιχεία, να δούμε αν ενέχεται η κατηγορούμενη και στις άλλες περιπτώσεις θανάτου των δύο παιδιών. Ενέχεται η κατηγορουμένη, ή όποιος άλλος ενέχεται στον θάνατο της σπιτονοικοκυράς, ποια είναι η σχέση του συζύγου στην όλη υπόθεση, τι ξέρει ο σύζυγος για όσα διαδραματίζονταν, αν έχει κάποια σχέση, αν γνώριζε κάτι, ή αν εμπλέκεται κάποιο άλλο συγγενικό πρόσωπο ή του περιβάλλοντος γενικότερα με οποιοδήποτε τρόπο. Αυτά πρέπει τώρα να ερευνήσουν και να δούμε. Να μην λέμε, αυτή έκανε τα εγκλήματα. Όχι δεν τα έκανε. Είναι κατηγορούμενη, δεν είναι η φόνισσα, δεν είναι η παιδοκτόνος.”

Ο δικηγόρος Παναγιώτης Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στην ανεπάρκεια που φάνηκε να υπάρχει κατά την πρόληψη και αντιμετώπιση του γεγονότος ενώ πιστεύει ότι οι συστημικές δυσλειτουργίες σχετίζονται με την αποτυχία πρόληψης του γεγονότος, σημειώνοντας ότι η καταγγελία για παιδική κακοποίηση ενός εκ των τριών παιδιών ήταν ατελέσφορη το 2014.

Πιο συγκεκριμένα, είπε: “Υπάρχει χρόνος απόστασης μεταξύ των περιστατικών. Βέβαια, θα δούμε αν θα της αποδοθούν και οι άλλες δύο περιπτώσεις. Χάνονται τα παιδιά και δεν φαίνεται να αντιδρά κανείς από το περιβάλλον και το οικογενειακό αλλά και από το περιβάλλον αυτών μέσα στο οποίο χάνονται τα παιδιά. Δεν υπάρχει αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης του γεγονότοςΕίτε από γραφειοκρατία, είτε από τη δυσχέρεια του να διαγνώσει κάτι που δεν είναι αυτό που φαίνεται, ένας θάνατος φυσιολογικός, αλλά είναι κάτι άλλο. Κάτι που είναι δύσκολο να το πιστέψεις για να ψάξεις να βρεις το κάτι άλλο. Μου έχει κεντρίσει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον στην υπόθεση αυτή ότι  σχετίζεται με συστημικές δυσλειτουργίες γενικότερες, ότι έχει γίνει καταγγελία για κακοποίηση για ένα από τα τρία παιδιά. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε και δεν διαψεύστηκε ότι έγινε η καταγγελία, διαβιβάστηκε στην εισαγγελία, πήγε ο κοινωνικός λειτουργός, έκανε τον έλεγχο και δεν διαπίστωσε τίποτα. Έγινε κάτι ατελέσφορο.”

Η κλινική ψυχολόγος Μυρσίνη Κωστοπούλου από τη μεριά της τόνισε  ότι δεν πρέπει να συνδέονται αόριστα οι άνθρωποι που πάσχουν από ψυχικές νόσους με τη φιγούρα ενός εγκληματία. Δήλωσε επίσης ότι οι ενδείξεις δείχνουν μια πλήρη επίγνωση των πράξεων της φερόμενης ως δράστριας των φόνων, εφόσον αποδειχθεί η ενοχή της.  “Υπάρχουν οικογένειες που έχουν συγγενείς με βαριές ψυχικές ασθένειες. Είναι πολύ σημαντικό να αποσυνδέσουμε αυτό που συμβαίνει στην Πάτρα από οποιαδήποτε μορφή βαριάς ψυχικής νόσου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία διαταραχή στην προσωπικότητα ή τη συμπεριφορά. Κάποιος λογικός άνθρωπος που δρα με τη συνείδηση του δεν φτάνει να σκοτώσει τα παιδιά του. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ξέρει όταν σκέφτεται και φαντασιώνεται το έγκλημα και το διαπράττει, δεν είναι σε επαφή με αυτό που κάνει. Χωρίς να βάζουμε ψυχιατρικές ταμπέλες, εδώ φαίνεται ότι υπάρχει πλήρης επίγνωση όλων των πράξεων σε κάθε στάδιο όλων αυτών που έχουν συμβεί”.

megatv

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα