Μαγιορκίνης: Η ικανότητα της Όμικρον να επαναμολύνει όσους είχαν νοσήσει

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης παρουσιάζει τα συμπεράσματα έρευνας από το Ηνωμένο Βασίλειο για τη νέα παραλλαγή Όμικρον, μέσα από ένα αποκαλυπτικό γράφημα. 
Η μετάλλαξη Όμικρον, λόγω της μεταδοτικότητάς της, φαίνεται ότι εκτοπίζει τα άλλα στελέχη του ιού και μπορεί να επαναμολύνει όσους είχαν νοσήσει με κορωνοϊό. Αυτά είναι τα συμπεράσματα από τα προκαταρκτικά στοιχεία της τεχνικής έκθεσης που δημοσίευσε η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA).
 
Στη συγκεκριμένη έκθεση, όπως υπογραμμίζει ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης σε ανάρτησή του στο Facebook, παρουσιάζεται αποκαλυπτικό γράφημα με τους αριθμούς των επαναμολύνσεων ασθενών με κορωνοϊό, οι οποίες σημειώνουν μεγάλη αύξηση από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά, χρονικό διάστημα κατά το οποίο η παραλλαγή Όμικρον είχε εξαπλωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 Τα δεδομένα αυτά, τα οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση προκύπτουν στο πλαίσιο της μεγάλης μελέτης SIREN στη Βρετανία, ταυτίζονται με την εικόνα και τις εκτιμήσεις πολλών άλλων επιστημόνων. 

Το συγκεκριμένο γράφημα σχολίασε ο κ. Μαγιορκίνης, κοινοποιώντας τον παρακάτω πίνακα και επισημαίνοντας πως καταγράφεται «εντυπωσιακή και άνευ προηγούμενου ικανότητα της Όμικρον να μολύνει άτομα που έχουν ξαναπεράσει τον ιό (επαναμόλυνση)».

Η ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη:

 «Όσοι μολύνθηκαν με τη μετάλλαξη Όμικρον αποκτούν ανοσία στη Δέλτα»

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Δημήτρης Παρασκευής, αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ στην εξέλιξη της πανδημίας κάνοντας σύγκριση των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον. 

«Όσοι είναι εμβολιασμένοι με την αναμνηστική δόση, η αποτελεσματικότητα είναι πολύ μεγάλη έναντι της Δέλτα και επίσης όσοι έχουν μολυνθεί από την μετάλλαξη Όμικρον έχουν μεγάλη προστασία έναντι της Δέλτα», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Παράλληλα, ο κ. Παρασκευής τόνισε πως υπάρχει μια αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων, σημειώνοντας παράλληλα ότι η κατάσταση είναι εύθραυστη. 

«Είχαμε περίπου 600 διασωληνωμένους πριν αρχίσουμε να βλέπουμε μία αύξηση, μέχρι εκείνη τη στιγμή αφορούσε περιστατικά Δέλτα η οποία δεν αποκλιμακώνεται εύκολα και είναι αναμενόμενο λόγω των χαρακτηριστικών της», πρόσθεσε. 

Τέλος, για την πιθανή χαλάρωση των μέτρων, ανέφερε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει μεγάλος, όπως και η πίεση στο σύστημα υγείας, τονίζοντας ότι η στάση μας θα πρέπει να συνεχίσει να χαρακτηρίζεται από υπευθυνότητα για να μην έχουμε νέα έξαρση.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα