Παυλάκης: Θα μετράμε καθημερινά περίπου 100 νεκρούς μέχρι το τέλος του χρόνου

Παυλάκης: Θα μετράμε καθημερινά περίπου 100 νεκρούς μέχρι το τέλος του χρόνου

Την δυσοίωνη πρόβλεψη ότι έξαρση του αριθμού των νεκρών θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του χρόνου έκανε το πρωί της Τρίτης ο ιατρός-καθηγητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης. 

Ο καθηγητής τόνισε ότι ενδέχεται να βλέπουμε καθημερινά 100 νεκρούς μέχρι τις γιορτές, ενώ σημείωσε πως ενδεχομένως να φτάσουμε τους 20.000-21.000 περίπου νεκρούς στη χώρα μας μέχρι το τέλος του χρόνου. 

Δεν σοκαριζόμαστε πια από τον αριθμό των νεκρών και αυτό είναι το πρόβλημα. Έχει γίνει περίπου αποδεκτό ότι δεν τρέχει τίποτα, τόνισε ο Γιώργος Παυλάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.  
Όσον αφορά στην εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, ο καθηγητής ανέφερε πως έχουμε να κάνουμε με ένα πάρα πολύ μεταδοτικό στέλεχος, ενώ είμαστε περίπου στο επίπεδο του ιού της ιλαράς που είναι αερομεταδιδόμενο.

Παράλληλα, ο καθηγητής επισήμανε πως όσα ανέφεραν οι επιστήμονες για την μετάλλαξη Δέλτα, ισχύει 2 ή 3 φορές παραπάνω για την Όμικρον.

«Όπου υπάρχει συγκέντρωση ανθρώπων, θα σημειώνεται διασπορά του ιού, ακόμα και σε εμβολιασμένους», πρόσθεσε ο Γιώργος Παυλάκης.

«Στη Νότια Αφρική τα κρούσματα επεκτείνονται και πολλαπλασιάζονται μέχρι τώρα δεν έχουν σημειωθεί βαριά περιστατικά, ωστόσο αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε κρούσματα σε μικρές ηλικίες», τόνισε για τις μέχρι τώρα ενδείξεις σχετικά με το μεταλλαγμένο στέλεχος.

Τέλος αναφορικά με την αναμνηστική δόση, υπογράμμισε ότι ο καινούργιος εμβολιασμός προσθέτει στο επίπεδο των αντισωμάτων, ειδικά ο δεύτερος και ο τρίτος.

Ανέφερε δε ότι άτομα όπως οι ανοσοκατασταλμένοι θα χρειαστούν ακόμα και 4η δόση εμβολίου, καθώς ο επαναλαμβανόμενος εμβολιασμός τους προσθέτει παραπάνω ανοσία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα