Κορονοϊός: Τα σενάρια για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

Κορονοϊός: Τα σενάρια για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για την 3η δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού για όλους τους πολίτες 18 ετών και άνω στους τρεις μήνες, ανακοίνωσε εχτές ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Την ίδια ώρα, η πορεία της πανδημίας στη χώρα, αλλά και η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον ανησυχούν κυβέρνηση και επιστήμονες, ενώ αντιδράσεις έχει προκαλέσει και η απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών.

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησαν σχετικά οι κ.κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας, Εντατικής θεραπείας, και Γιάννης Γλύκας, πρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων.

Μείωση των απαραίτητων χειρουργείων στη Θεσσαλονίκη
«Στη Θεσσαλονίκη δεν έχουμε ακόμα καλά νέα. Η πίεση είναι διαρκής και αυξάνεται. Έχουμε πολλούς διασωληνωμένους που αυξάνονται. Έχουν μειωθεί τα απαραίτητα χειρουργεία, δεν μπορούν να διενεργηθούν από την πίεση του συστήματος. Υπάρχουν συνάδελφοι από τον ιδιωτικό τομέα που βοηθούν. Στα νοσοκομεία έχουμε μετανιωμένους ανθρώπους που οδύρονται, ή δεν αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα και δημιουργούν προβλήματα στους συναδέλφους. Αυτή είναι η κατάσταση. Η πίεση είναι διαρκής.», είπε ο κ. Εξαδάκτυλος περιγράφοντας την κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

«Η στασιμότητα που βλέπουμε στην πανδημία, δεν είναι δεδομένο ότι θα ακολουθηθεί από ύφεση. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να κάνουμε μεγάλη προσπάθεια στην τήρηση των μέτρων όπως μάσκες, αποστάσεις, ατομική υγιεινή, εμβολιασμό κατεπειγόντως, και τις ημέρες των γιορτών να εκμεταλλευτούμε τα self-test και να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα ανάλογα με το αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Γιατί πάρθηκε η απόφαση για την ενισχυτική δόση στο τρίμηνο μετά το πέρας του εμβολιασμού
Αναφερόμενος στην απόφαση η 3η δόση να μπορεί να χορηγηθεί στο τρίμηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι «Η απόφαση βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα. Η οδηγία για το εξάμηνο υπήρξε διότι είχε γίνει μελέτη από το Ισραήλ και είχαν επιλέξει το εξάμηνο για να κάνουν τις δοκιμές για την 3η δόση.

Συνέχισαν να γίνονται διάφορες μελέτες για το πότε έχει νόημα να κάνουμε την 3η δόση, τι ανοσία μας δίνει, και τι παρενέργειες μπορεί να έχει. Χτες δημοσιεύτηκε μεγάλη μελέτη από τη Μεγάλη Βρετανία που αναφέρει ότι σε πλήρως εμβολιασμένους που έδωσαν την 3η ενισχυτική δόση στους 2,5 μήνες, είδαν ότι σχεδόν όλα τα εμβόλια κάνουν καταπληκτική ανοσοποίηση μέσα σε μία εβδομάδα, και δεν έχουν καμία παρενέργεια. Αυτό έρχεται σε συνέχεια και άλλων μελετών που έχουν δείξει ότι από το τρίμηνο και μετά τον εμβολιασμό μας, αυξάνεται κάπως ο κίνδυνος ήπιας νόσησης, γύρω στο 50-60%. Ο κίνδυνος για τους άνω των 60 ετών τριπλασιάζεται».

«Τα εμβόλια έχουν ένα ποσοστό αποτελεσματικότητας. Ανακαλύφθηκε ότι όταν κάνουμε την 3η δόση, αποκτούν όλοι κάλυψη. Το σύστημα έπρεπε να συμπεριλάβει και αυτή τη δυνατότητα για όσους ήταν μεν πλήρως εμβολιασμένοι, αλλά όχι πλήρως καλυμμένοι. Αυτός ήταν ο λόγος που μας οδήγησε στην επιλογή του τριμήνου για την 3η δόση», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Εξαδάκτυλος.

«Η απειλή του προστίμου φάνηκε να λειτουργεί»
Μιλώντας για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών, οι οποίοι καλούνται να πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα αν δεν προχωρήσουν σε αυτόν, ο κ. Γλύκας είπε ότι «Είναι ένα μέτρο ήπιο, θα μπορούσε να είναι πιο σκληρό. Υπάρχει η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων, 9 στους 10 που πεθαίνουν είναι άνω των 60 ετών, και 8 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι. Η απειλή του προστίμου φάνηκε να λειτουργεί. Το μικρό αντίτιμο ή πρόστιμο είναι συνταγματικώς ανεκτό σε επίπεδο ευρωπαϊκών δικαστηρίων».

Τι ισχύει για τη διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού
Σχετικά με το θέμα της διάρκειας του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ο κ. Βασιλακόπουλος σημείωσε ότι «Δεν υπάρχει επιστημονική απάντηση που να ισχύει για όλους. Είναι καθαρά πολιτική απόφαση, επιστημονικά δεν μπορεί να υπάρχει ένα όριο για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Η ανοσία πέφτει πολύ πιο γρήγορα στους μεγαλύτερους, από ό,τι στους νέους. Η όλη κουβέντα για το πόσο κρατάει το πιστοποιητικό ξεκινάει από το ότι έκανα κάτι κακό, το εμβόλιο, και δεν πρέπει να το ξανακάνω. Στη δική μου θεώρηση, προστατεύτηκα με το εμβόλιο, και όσο πιο γρήγορα προστατευτώ, τόσο το καλύτερο. Η έννοια του να γλυτώσω την 3η δόση είναι πολύ λάθος».

«Το σύστημα έχει μια αυστηρότητα. Κατεβάζοντας τα όρια στους τρεις μήνες για την 3η δόση, δίνουμε τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να έχουν διαρκή κάλυψη. Τώρα έχουμε μια μορφή που δεν ξέρουμε σε τι ποσοστό θα καλύπτεται από τα εμβόλια. Χρειάζεται να είμαστε προετοιμασμένοι», εξήγησε από την πλευρά του ο κ. Εξαδάκτυλος.

Πόσο επηρεάζουν τα σχολεία την εξέλιξη της πανδημίας
«Το άνοιγμα των σχολείων απεδείχθη ασφαλές. Με την Όμικρον πρέπει να εμβολιαστούν οι άνω των 50 όλοι. Εκεί είναι το πρόβλημά μας», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Για τα σχολεία υπάρχουν μελέτες που λένε ότι αν συγκρίνουμε το να κλείνουμε ένα τμήμα όταν υπάρχει κρούσμα, ή να ακολουθήσουμε την τακτική της Ελλάδας, οδηγεί σε ίδιο ποσοστό διάδοσης στην κοινότητα και συντηρεί την εκπαιδευτική διαδικασία», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος από την πλευρά του

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα