Κορονοϊός: Γιατί αποφασίστηκε στις 3 μήνες η τρίτη δόση του εμβολίου για όλους τους ενήλικες

Κορονοϊός: Γιατί αποφασίστηκε στις 3 μήνες η τρίτη δόση του εμβολίου για όλους τους ενήλικες

Με το τείχος ανοσίας να χτίζεται αργά, η Επιτροπή Εμβολιασμών, αποφάσισε η αναμνηστική δόση να είναι στους τρεις μήνες   απόσταση ανάμεσα στην δεύτερη και την αναμνηστική δόση, έτσι ώστε να επισπεύσει τους εμβολιασμούς και να θωρακίσει τους πολίτες που είχαν ήδη εμβολιαστεί. 

Η επιτροπή Εμβολιασμών πήρε την απόφαση δεδομένου τηνεπιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας , με την αύξηση των κρουσμάτων, των νεκρών αλλά και των διασωληνωμένων με το γεγονός και της εμφάνισης της νέας μετάλλαξης Όμικρον

Τι αποφάσισε η Επιτροπή Εμβολιασμών 
Έτσι, αποφασίστηκε για όλους τους ενήλικες από 18 ετών και άνω να μπορούν να λάβουν την αναμνηστική δόση 3 μήνες, μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους. 

Όσον αφορά αυτούς που έχουν νοσήσει, η σύσταση είναι να εμβολιαστούν κι αυτοί 3 μήνες κι όχι 6 μήνες μετά τη νόσηση, ενώ όσον αφορά αυτούς που έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson’s and Johnson’s η αναμνηστική δόση θα γίνεται στους 2 μήνες όπως ίσχυε μέχρι τώρα. 

  Η πλατφόρμα άρχισε να ανοίγει σταδιακά από χθες βράδυ για ραντεβού, ενώ υπάρχουν και αρκετά διαθέσιμα ραντεβού και για την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου. Οι πολίτες που μπορούν να προχωρήσουν στην αναμνηστική δόση υπολογίζονται αυτή την στιγμή σε 2 εκατομμύρια. 

Ο στόχος, είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι μέχρι τον Ιανουάριο, δηλαδή κι όλοι αυτοί που είχαν κάνει τον αρχικό εμβολιασμό τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Βασιλακόπουλος: 

Αναφερόμενος στην απόφαση η 3η δόση να μπορεί να χορηγηθεί στο τρίμηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι «Η απόφαση βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα. Η οδηγία για το εξάμηνο υπήρξε διότι είχε γίνει μελέτη από το Ισραήλ και είχαν επιλέξει το εξάμηνο για να κάνουν τις δοκιμές για την 3η δόση. Συνέχισαν να γίνονται διάφορες μελέτες για το πότε έχει νόημα να κάνουμε την 3η δόση, τι ανοσία μας δίνει, και τι παρενέργειες μπορεί να έχει. Χτες δημοσιεύτηκε μεγάλη μελέτη από τη Μεγάλη Βρετανία που αναφέρει ότι σε πλήρως εμβολιασμένους που έδωσαν την 3η ενισχυτική δόση στους 2,5 μήνες, είδαν ότι σχεδόν όλα τα εμβόλια κάνουν καταπληκτική ανοσοποίηση μέσα σε μία εβδομάδα, και δεν έχουν καμία παρενέργεια. Αυτό έρχεται σε συνέχεια και άλλων μελετών που έχουν δείξει ότι από το τρίμηνο και μετά τον εμβολιασμό μας, αυξάνεται κάπως ο κίνδυνος ήπιας νόσησης, γύρω στο 50-60%. Ο κίνδυνος για τους άνω των 60 ετών τριπλασιάζεται, τόνισε στην πρωινή εκπομπή του MEGA 

«Τα εμβόλια έχουν ένα ποσοστό αποτελεσματικότητας. Ανακαλύφθηκε ότι όταν κάνουμε την 3η δόση, αποκτούν όλοι κάλυψη. Το σύστημα έπρεπε να συμπεριλάβει και αυτή τη δυνατότητα για όσους ήταν μεν πλήρως εμβολιασμένοι, αλλά όχι πλήρως καλυμμένοι. Αυτός ήταν ο λόγος που μας οδήγησε στην επιλογή του τριμήνου για την 3η δόση», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Εξαδάκτυλος,μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA

Ψαλτοπούλου: Άγνωστο αν θα χρειαστεί και 4η δόση εμβολίου

Άγνωστο ακόμη  αν θα χρειαστεί και 4η δόση εμβολίου, τόνισε  η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μιλώντας , για την  υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, τη νέα μετάλλαξη και την πορεία τη πανδημίας στην εκπομπή, Κοινωνία Ώρα MEGA. 

Επιστημονικά είναι η αγωνία για το μεταλλαγμένο στέλεχος τύπου Όμικρον. Οπότε να δούμε τα βασικά στοιχεία για την τρίτη δόση. Το πρώτο είναι μετά τον πρώτο και δεύτερο εμβολιασμό τα αντισώματα όλων μας πέφτουνε. Δεύτερον πέφτουνε σε διαφορετικό ρυθμό και ανάλογα με τα προβλήματα υγείας που έχουμε. Τρίτον είναι απόλυτα ασφαλές οποτεδήποτε κάνουμε την αναμνηστική δόση τέταρτον περίπου στους έξι μήνες και μετά λένε να εμβολιαστείτε με την τρίτη δόση. Πέμπτον αυτό που βλέπουμε πως στους έξι μήνες παραμένει η προστασία στη βαριά νόσηση, δήλωσε η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου. 

«Η μετάλλαξη Όμικρον είναι ακόμα άγνωστος Χ φαίνεται διπλάσια μεταδοτικότητα στη νότια Αφρική από το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα και επομένως είναι κάτι που μας απασχολεί δεν φαίνεται βαρύτερη νόσηση μέχρι στιγμή», πρόσθεσε για τη νέα μετάλλαξη.

«Η υποχρεωτικότητα έχει συζητηθεί για τους άνω των 60 γιατί αυτοί είναι που περίπου στο 90 % νοσούν βαρύτερα ή πεθαίνουν  αν εμείς ιδεατά προστατεύαμε αυτούς τους ανθρώπους θα μειώναμε τους θανάτους θα γλιτώναμε πάρα πολύ κόσμο και θα γλιτώναμε και το σύστημα υγείας που είναι πιεσμένο», σημείωσε για την υποχρεωτικότητα.

 «Η υποχρεωτικότητα θα μπορούσε να ληφθεί και νωρίτερα», σχολίασε ο πολιτικός συντάκτης εφημερίδας "ΤΟ ΒΗΜΑ" Δημήτρης Χόνδρος.

«Πρέπει να δούμε 10 – 15 ημέρες πως θα πάει ο εμβολιασμός στην τρίτη ηλικία γιατί εκεί είναι το θέμα», τόνισε η κ. Ψαλτοπούλου για τον εμβολιασμό και την υποχρεωτικότητα και την επέκταση της σε άλλες ηλικιακές ομάδες.

 «Η εικόνα που έχουν οι επιστήμονες είναι πως με την τρίτη δόση τελειώσαμε για κάποια χρόνια, αλλά πραγματικά τα δεδομένα κάθε μέρα αλλάζουν. Προσαρμόζεις το εμβόλιο ανάλογα με τις μεταλλάξεις», σχολίασε η κ. Ψαλτοπούλου για το ενδεχόμενος να χρειαστεί και τέταρτη δόση.

«Υπάρχει περίπτωση να χρειαστούν μπορεί και όχι. Ψυχραιμία», τόνισε η δημοσιογράφος Τζίνα Μοσχολιού.

Παγώνη: Ο κορονοϊός θα μείνει, δε θα είναι επιθετικός

  Ο κορωνοϊός εδώ θα είναι, δε θα είναι επιθετικός όπως είναι, έτσι θα προχωρήσουμε απ’ ό,τι φαίνεται. Ερωτηθείσα πάντως για το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης, σημείωσε ότι η ιατρική είναι βήμα – βήμα, και θα προχωρήσουμε βάσει των μελετών.

  Εκτίμησε  η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη που βρέθηκε καλεσμένη στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ 

«Η Βόρεια Ελλάδα έχει πληρότητα 98% Τα περισσότερα νοσοκομεία δεν έχουν κρεβάτια. Είναι λίγα τα κρεβάτια» τόνισε.

Όπως ανέφερε, τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο οι δείκτες που ανησυχούν την ιατρική κοινότητα είναι θάνατοι και ΜΕΘ, και εκεί πρέπει να εστιάσουμε. 

 Απαντώντας σε ερωτήματα τηλεθεατών, η γιατρός διευκρίνισε πως όσοι έχουν κάνει εμβόλιο Johnson η τρίτη δόση είναι στους 2 μήνες, με τα υπόλοιπα εμβόλια (AstraZeneca, Pfizer, Moderna) στους 3 μήνες. Οι μεταμοσχευμένοι πρέπει να κάνουν εμβόλιο οπωσδήποτε, υπογράμμισε, ίσα - ίσα είναι πιο επιρρεπείς στις ιώσεις, τις λοιμώξεις και στον ιό που είδατε την επιθετικότητά του.

Δεν ασχολούμαστε με αντισώματα και αριθμό αντισωμάτων, κάνουμε τις δόσεις κανονικά και την τρίτη δόση επισήμανε η Ματίνα Παγώνη. 

 Στις δυο ομάδες 12 – 15 και 15 – 17 ετών τα ποσοστά εμβολιασμού είναι ακόμα χαμηλά είπε. Στο πλαίσιο αυτό, απηύθυνε έκκληση στις μητέρες να εμβολιάσουν τα παιδιά. «Οι μελέτες είναι θετικές και ασφαλείς για τα παιδιά».

Για το εμβόλιο της γρίπης ανέφερε ότι κανονικά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, και μπορούν οι πολίτες να το κάνουν όποτε θέλουν, αλλά ας αφήσουν μια εβδομάδα – 10 μέρες διαφορά από τον εμβόλιο κατά της COVID να κάνουν και το εμβόλιο γρίπης. «Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο θα έχουμε τα περιστατικά της γρίπης να πάνε να εμβολιαστούν και για τη γρίπη» τόνισε. 


 
 
 
 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα