Κρήτη: Σε εφαρμογή το σχέδιο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ μετά τον νέο ισχυρό σεισμό 6,3 Ρίχτερ. Τι λένε οι σεισμολόγοι

Κρήτη: Σε εφαρμογή το σχέδιο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ  μετά τον νέο ισχυρό σεισμό 6,3 Ρίχτερ. Τι λένε οι σεισμολόγοι

Σε εφαρμογή του σχεδίου Εγκέλαδος μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση στη Κρήτη.

Ο Αισθητός σε όλο το νησί έγινε ο νέος ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης, με επίκεντρο 30 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου. 
Η δόνηση ήταν μεγάλη σε ένταση αλλά και σε διάρκεια, ο σεισμός έβγαλε τον κόσμο στους δρόμους.

Η εφαρμογή τέθηκε άμεσα στο Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκπαιδευτικών Αναγνωστών και 'Αμερικής/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα στην Κρήτη 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου Λασιθίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο, από την πρώτη στιγμή, έχουν γίνει άμεσες όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, ενώ η 3η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, το ίδιο και όλες οι δυνάμεις της Περιφέρειας.

Από την Ελληνική Αστυνομία πραγματοποιήθηκαν περιπέτειες από επίγεια και εναέρια μέσα για την επιτήρηση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Κρήτης, ενώ σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα στην παραλιακή ζώνη για την πιθανότητα εκδήλωσης τσουνάμι.

Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες από τις αρμόδιες Αρχές, αναφέρονται μόνο μικρές κατολισθήσεις σε κάποια σημεία του οδικού δικτύου της Σητείας, ενώ έχει καταρρεύσει μέρος της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο χωριό Ξερόκαμπος, χωρίς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός.   

Οδηγίες προστασίας από σεισμούς https://www.civilprotection.gr/el/seismoi

Χουλιάρας: Φαίνεται οτι ήταν ο κύριος σεισμός - φοβόμαστε ισχυρό μετασεισμό

Την εκτίμηση ότι η σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ανοιχτά της Ζάκρου ήταν η κύρια, έκανε στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας. 

Ο κ. Ο Χουλιάρας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να περιμένουμε λίγο να το βεβαιώσουμε με έναν ισχυρό μετασεισμό τις επόμενες μέρες αν δεν είναι ο κύριος σεισμός Φαίνεται ότι είμαστε εκεί  

 Στο Αρκαλοχώρι μετά τον 5,8 αμέσως είχαμε 5,3, θα περιμένουμε μετά τον 6,3 έναντι 5 με 5,5 Ρίχτερ, αλλά δε θα προκαλέσει πρόβλημα, καθώς η περιοχή είναι υποθαλάσσια, ενώ ήδη καταγράφουμε μικρότερους σεισμούς »ξεκαθάρισε, ζητώντας να δοθεί έμφαση στο Αρκαλοχώρι και τους κατοίκους του. 

Δεν υπάρχει σύνδεση του σεισμού στο Αρκαλοχώρι και του σημερινού σεισμού διευκρίνισε επίσης ο σεισμολόγος. Όπως είπε, δεν υπάρχει σύνδεση από μια πρώτη άποψη, καθώς είναι διαφορετικά τα ρήγματα, δύο διαφορετικές ταυτόχρονες πηγές, και είναι μακρινή η απόσταση των δύο επίκεντρων. 

 Όσον αφορά την προειδοποίηση για τσουνάμι έκανε λόγο για τυπική διαδικασία. «Όταν το επίκεντρο ενός σεισμού είναι πάνω από 5,5 Ρίχτερ σε θαλάσσιο χώρο στο Γεωδυναμικό εκδίδει αυτόματα προειδοποίηση για τσουνάμι, δεν έχουμε παρακολουθήσει τίποτα ανησυχητικό, πρέπει να δούμε λίγες ώρες να δούμε πώς εξελίσσεται». 

Κώστας Συνολάκης: Θα μπορούσα να είμαι προσεισμός για μεγαλύτερο σεισμό

Ο ακαδημαϊκός φυσικός καταστροφών και εμπειρογνώμων διεθνούς κύρους σε θέματα τσουνάμι, Κώστας Συνολάκης, μίλησε στο κεντρικό Μαγκαζίνο του Realfm 97.8 και τον Γιάννη Παπαδόπουλο, για τον σεισμό που έπαιξε σήμερα την Κρήτη και την πιθανότητα επερχόμενου τσουνάμι.

Οι δηλώσεις του κ.Συνολάκη:

Σχετικά με την προειδοποίηση για το ενδεχόμενο τσουνάμι, θεωρήστε ότι υπάρχει κίνδυνος στην περιοχή?

Ήδη έχει γίνει μια μικρή καταγραφή στον παλλιροιογράφο της Κάσου λιγότερο από 8 εκατομμύρια, κάτι πάρα πολύ μικρότερο, πλέον θεωρώ ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, εκτός αν υπάρξει κατοίκηση.
 
Σε σχέση με το μήνυμα, αυτά τα μηνύματα βγαίνουν μέσω αλγορίθμου, που λέει ότι αν ο σεισμός είναι υποθαλάσσιος και έχει δεδομένα χαρακτηριστικά, από μέγεθος 6 ως 6 εικόνα βγαίνει μια προειδοποίηση, από 6 προβολή ως 7 βγαίνει άλλη, από 7 ως 7 νέα άλλη, είναι διαβαθμισμένο Το

Αλλά είναι αναμενόμενο, οποιοσδήποτε άλλος σεισμός γινόταν σε μια περιοχή της Ελλάδας και με ένα ορισμένο μέγεθος, θα έβγαινε άμεσα προειδοποίηση για τσουνάμι. 

Υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνουν οι αρχές; Ποιος είναι ο σχεδιασμός για μια τέτοια περίπτωση, δεδομένου του πολύ πρόσφατου σεισμού στο Αρκαλοχώρι;

Καταρχάς τα δυο γεγονότα φαίνεται ότι δεν συσχετίζονται, δηλαδή το Αρκαλοχώρι με τον σεισμό που μόλις έγινε.

Σε οποιοδήποτε σεισμό, παρόμοιο που είναι σπάνιο, 1 στις 20 περιπτώσεις, μερικοί θα μπορούσαν να πουν και μια στις 100, θα μπορούσε να είναι προειδοποίηση για μεγαλύτερο σεισμό, οπότε είναι κοινή λογική τις πρώτες μέρες που δεν είναι προσεκτικός και δεν ακολουθεί τις οδηγίες των ειδικών.

Λέκκας: Πιθανή χρήση στο ανατολικό τμήμα του σεισμικού τόξου

Ανοιχτό το ενδεχόμενο εφαρμογής του νόμιμου άκρου του ανατολικού σεισμικού τόξου άφησε μέσω του ΣΚΑΪ 100,3 ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος μετά το σεισμό 6,3 Ρίχτερ ανοιχτό της Ζάκρου, επισημαίνοντας ότι το θέμα ερευνάται, και ότι υπάρχουν πρώτες μικρές ενδείξεις που επιβεβαιώνονται αυτό.

Ο Ευθύμιος Λέκκας εμφανίστηκε πάντως καθησυχαστικός, διευκρινίζοντας ότι ο σημερινός σεισμός 6,3 Ρίχτερ δεν συνδέεται με αυτόν των 5,8 Ρίχτερ που έπρεπε να γίνει στο Αρκαλοχώρι, καθώς προέρχεται από διαφορετικό σεισμικό κέντρο.  

Οι ζημιές όπως ανέφερε ο κ. Ο Λέκκας είναι ελάχιστοι, κυρίως σε παλιά σπίτια και απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να αποφεύγουν όλα τα παλαιά κτίσματα. 

Εκτίμησε ότι ο συγκεκριμένος σεισμός είναι ο κύριος, επιστροφή πάντως ότι «θα πρέπει να περιμένουμε για την ασφάλεια των επόμενων δύο εικοσιτετράωρα».

 Την εκτίμηση ότι η σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ανοιχτά της Ζάκρου ήταν η κύρια, έκανε στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.

Ο κ. Ο Χουλιάρας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει να περιμένουμε λίγο να βεβαιωθούμε με έναν ισχυρό μετασεισμό τις επόμενες μέρες αν δεν είναι ο κύριος σεισμός ... Φαίνεται ότι είμαστε εκεί». 

Σεισμός στη Κρήτη: Συκγλονιστικά τα βίντεο από την στιγμή που χτυπά ο Εγκέλαδος

Χρήστης του twitter ανέβασε βίντεο από τη στιγμή του σεισμού που είχε διάρκεια σχεδόν 30 δευτερόλεπτα! 


 Παράλληλα, όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, ο κόσμος βγήκε στους δρόμους και στο Ηράκλειο, όπου σημειώθηκε μεγάλη αναστάτωση.

Ακολούθησε ένας μετασεισμός 4 Ρίχτερ, μόλις 6 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ζάκρου και με εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα. 

Αισθητός και στα Δωδεκάνησα
Ιδιαίτερα αισθητή σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου έγινε η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια-νοτιοανατολικά της Κρήτης.

 Ο σεισμός έγινε αισθητός όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο κυρίως σε Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο.

Λέκκας: Δεν συνδέεται με τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι
Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στα βόρεια παράλια της Κρήτης.

Ο κ. Ο Λέκκας έκανε επίσης λόγο για επιφανειακό σεισμό, έντονα αισθητό όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες.

«Ανήκει σε ένα διαφορετικό πλαίσιο με εκεί που έγινε το Αρκαλοχώρι. Είναι ένα εντελώς διαφορετικό σεισμικό κέντρο, δεν πρέπει να συνδέσουμε τον έναν σεισμό με τον άλλον. Με κανέναν τρόπο δεν συνδέονται τα δύο ρήγματα », τόνισε ακόμη.

Ο ίδιος σημείωσε πως ακόμη δεν υπάρχει εικόνα για το πόσο έχει επηρεαστεί το χερσαίο τμήμα του νησιού.

Χουλιάρας στον Realfm 97,8: Δεν υπάρχει σχέση με το Αρκαλοχώρι - Είναι διαφορετικά ρήγματα

«Η πρώτη εικόνα είναι ότι έχουμε έναν ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,3 Ρίχτερ» δήλωσε ο σεισμολόγος και διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Άκη Παυλόπουλου και του Μάνου Νιφλή.

«Ο σεισμός είναι στο θαλάσσιο χώρο, οπότε είναι ανατολικά σε υποθαλάσσια περιοχή. Είναι επιφανειακός, στα πρώτα 10 χλμ εστιακό βάθος, οπότε έγινε ιδιαίτερος παντός και αυτή τη στιγμή παρακολουθεί την εξέλιξη του »περιέγραψε.

«Όπως καταλαβαίνετε έπειτα από έναν σεισμό 6,3 Ρίχτερ έχουν ακολουθήσει ήδη δεκάδες μικρότερες δονήσεις και ελπίζουμε να μην είμαστε αυτός ο κύριος σεισμός. Είναι εντελώς διαφορετική η εστία του σεισμού από τους σεισμούς που έχουμε στο Αρκαλοχώρι. Δεν έχουν σχέση δύο επίκεντρα είναι σε μεγάλη απόσταση και διαφορετικά ρήγματα. Πρόκειται για κάτι καινούργιο, που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή »συμπλήρωσε.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδικές Καταστάσεις όπως ο συγκεκριμένος σεισμός «βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικά από τους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι, εκεί όπου συνεχίζεται έως και σήμερα η μετασεισμική ακολουθία. Δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ δύο, είναι διαφορετικό ρήγμα, πολύ μακριά και δεν υπάρχει δυνατότητα να συσχετίσουμε αυτούς τους δύο σεισμούς ».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σεισμολόγων του ΑΠΘ, οι σεισμοί που έγιναν στο Αρκαλοχώρι πριν από περίπου δύο εβδομάδες, δεν ήταν τόσο μεγάλος ώστε να μην μπορέσει να μπορέσει να μπορέσει να μπορέσει να τρέξει αυτή τη απόσταση να προκαλέσει τη διέλευση ενός νέου ισχυρού σεισμού. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Καρακώστας, φαίνεται πως υπάρχει «μια διέγερση στον ευρύτερο χώρο».

Μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ, με επίκεντρο 23 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τη Ζάκρο, ακολουθούν αρκετοί μετασχηματισμοί στον ίδιο χώρο, με τον μεγαλύτερο έως αυτή τη στιγμή που καταγράφεται σε 4,4 Ρίχτερ.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Καρακώστα, στο Αρκαλοχώρι συνεχίζονται οι μετατρεπτικές δονήσεις, ορισμένες εκ των οποίων είναι κοντά στα 3 Ρίχτερ και είναι αισθητές στους κατοίκους.

Ο Πανικός και η ανησυχία επικράτησε στην Κρήτη λίγα λεπτά μετά το νέο ισχυρό σεισμό 6,3 Ρίχτερ που ταρακούνησαν το νησί και έβγαλε τους κατοίκους και πάλι στους δρόμους, λίγες μέρες μετά τον ισχυρό σεισμό στο Αρκαλοχώρι.

Λόγω της έντονης δόνησης από τον σεισμό, ο κόσμος στην Κρήτη μπήκε στο δρόμο από σπίτια και καταστήματα ενώθηκαν στους δρόμους επικράτησε κυκλοφοριακό κομφούζιο αφού οι γονείς έτρεχαν πανικόβλητοι στα σχολεία, τα οποία έκλεισαν, για να πάρουν τα παιδιά τους, αναφέρει το εκρηκτικό.

Σύμφωνα με το zarpanews, στο 5ο Γυμνάσιο Χανίων και στο 1ο Λύκειο Χανίων, αποφασίστηκε εκκένωση καθώς σύμφωνα με αναφορές, πολλά παιδιά από το λύκειο είχαν πανικοβληθεί και ούρλιαζαν. Αρχικά, όπως προκύπτει, όλοι οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο, όπως προβλέπει το σχετικό πρωτόκολλο όμως στη συνέχεια ξεκίνησε να βρέθηκε καταρρακτωδώς οπότε αποφασίστηκε να αναχωρήσει.

Σύμφωνα με τη «φωνή του Μαλεβιζίου» στις σχολικές μονάδες του Πολύδροσου όπου είναι ο Παιδικός Σταθμός και το 2ο και 3ο Δημοτικά Σχολεία τα παιδιά μπήκαν για άλλη μια φορά κάτω από τα θρανία και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στα προαύλια.

Υπάρχουν ήδη πρώτες πληροφορίες για ζημιές, με τους σεισμολόγους να σημειώσουν ότι πρόκειται για φαινόμενο που δεν συνδέεται με αυτό του Αρκαλοχωρίου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα