Επίθεση με βιτριόλι – Συνεχίζεται σήμερα η δίκη. Θα ακουστούν μαρτυρίες γιατρών

Συνεχίζεται σήμερα η δίκη για την επίθεση με βιτριόλι εις βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου. Στο δικαστήριο αναμένεται να ακουστούν μαρτυρίες γιατρών, ενώ άγνωστο παραμένει αν θα εμφανιστεί ξανά η κατηγορούμενη, όπως έγινε την Πέμπτη (30/09).

Την ίδια ώρα, οι δικηγόροι της Ιωάννας έχουν προϊδεάσει ότι θα ζητήσουν να έρθουν να καταθέσουν δύο ακόμη άτομα: Ο 36χρονος και μια γυναίκα – πρώην σύντροφος του 36χρονου, στους οποίους τηλεφώνησε η δράστρια αμέσως μετά το αποτρόπαιο έγκλημα.

Μάρτυρας – «κλειδί» αναμένεται να είναι και ο 40χρονος που εμφανίζεται ως «μήλον της έριδος» ανάμεσα σε κατηγορούμενη και θύμα.

Σημειώνεται ότι ο δικηγόρος του 36χρονου έχει υποστηρίξει ότι ο εντολέας του είναι στη διάθεση του δικαστηρίου, καθώς η δράστρια φέρεται να του είχε ζητήσει να παρακολουθεί την Ιωάννα και τον 40χρονο πριν την επίθεση, αλλά και να προμηθευτεί βιτριόλι.

Ο 36χρονος αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση με βιτριόλι, ισχυριζόμενος ότι δεν πίστευε ότι η κατηγορούμενη θα πραγματοποιούσε τις απειλές της και ότι απλά είχε εμμονή.

Από την άλλη, η πλευρά της Ιωάννας έχει θέσει σημαντικά ερωτήματα για τον ρόλο του στην επίθεση.

Το βήμα του μάρτυρα θα ανέβουν οι επιστήμονες που ανέλαβαν, ο καθένας με βάση του αντικείμενό του, να σώσουν την Ιωάννα μετά την δολοφονική επίθεση που δέχθηκε τον Μάιο του 2020 ενώ ετοιμαζόταν να πάρει το ασανσέρ για την ασφαλιστική εταιρία που εργαζόταν.

 
Μεταξύ των μαρτύρων θα είναι και η Διευθύντρια της Πλαστικής Χειρουργικής Κλινικής του Θριασίου Νοσοκομείου Μαρία Καλοφώνου, παρούσα την πρώτη ημέρα της δίκης στο δικαστήριο. Η γιατρός, που έχει αναφερθεί σε δηλώσεις της στην μάσκα που είναι αναγκασμένη να φορά η Ιωάννα επί πολλές ώρες την ημέρα για να πιέζονται οι ουλές στο πρόσωπο της, θα δώσει την πλήρη εικόνα για την κατάσταση που ήταν η 36χρονη και για τους κινδύνους που ακόμη αντιμετωπίζει.

Η γιατρός της Ιωάννας, διευθύντρια πλαστικής χειρουργικής του Θριασίου, Μαρία Καλοφώνου θεωρείται μάρτυρας «κλειδί» καθώς επανειλημμένως έχει εκφράσει τη θέση πως η νεαρή γυναίκα θα μπορούσε να είχε χάσει τη ζωή της από τα τραύματα που έχει υποστεί. «Το βάθος και η έκταση των τραυμάτων, κάθε γιατρός θα μπορούσε να πει ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν θάνατο. Έχει πολλά χειρουργεία ακόμα» έχει αναφέρει η γιατρός αντικρούοντας εμμέσως πλην σαφώς τον ισχυρισμό της υπεράσπισης πως πρέπει να γίνει μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη.

Στο βήμα του μάρτυρα αναμένεται να ανέβει και ο επικεφαλής του τμήματος πλαστικής χειρουργικής και εγκαυμάτων του νοσοκομείου Metropolitan, στο οποίο είχε αρχικά μεταφερθεί η Ιωάννα Παλιοσπύρου. Κατά την κατάθεσή του στην αστυνομία στις 24 Μαϊου είχε περιγράψει την σοβαρή κατάσταση στην οποία ήταν η νεαρή γυναίκα: «Είχε χημικό έγκαυμα και στο νοσοκομείο λόγω της σοβαρότητας του περιστατικού σήμανε συναγερμός. Το πρώτο μέλημα μας ήταν να κοιτάξουμε να ανατάξουμε το εγκαυματικό σοκ. Έπρεπε να πετύχουμε σταθεροποίηση της ασθενούς – αναλγησία με χρήση οπιούχων σκευασμάτων καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσαν να προκληθούν απώτερες επιπλοκές από το εγκληματικό σοκ». 

Το ενδιαφέρον, επίσης, στρέφεται και στα δυο πρόσωπα που η πολιτική αγωγή ζητεί να προσέλθουν και να καταθέσουν στο δικαστήριο. Ένας άνδρας και μια γυναίκα με τους οποίους η κατηγορούμενη φέρεται να είχε επικοινωνία πριν αλλά και μετά την αποτρόπαια επίθεση.

Το δικαστήριο θα ακούσει τους επιστήμονες που έχουν κληθεί να καταθέσουν, ως οι πλέον ειδικοί που επί σειρά μηνών ανήκουν στην ομάδα, όπως οι οφθαλμίατροι που έδωσαν μάχη για να μην χαθεί η όραση της 36χρονης, που θα μπορέσουν έγκυρα και αξιόπιστα να τοποθετηθούν για το πιο κρίσιμο ζήτημα που θα απασχολήσει τους δικαστές. Οι γιατροί αναμένεται με την ανάδειξη της κατάστασης που αντιμετώπισαν με την ασθενή τους, να στοιχειοθετήσουν την πραγματική βούληση που είχε η κατηγορουμένη όταν έστησε καρτέρι στην Ιωάννα κρατώντας μία μεγάλη ποσότητα καυστικού υγρού.

Η Πολιτική Αγωγή παράλληλα αναμένει την απόφαση του δικαστηρίου όσον αφορά την κλήτευση δύο μαρτύρων που αιτήθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση, πρόσωπα που κατά τους συνηγόρους της Ιωάννας είναι κρίσιμα για την υπόθεση καθώς ενδεχομένως φωτίσουν περισσότερο την ψυχοσύνθεση της κατηγορουμένης. Η υπεράσπιση επιθυμεί να καταδειχθεί "η εμμονή" της κατηγορουμένης με την Ιωάννα, αλλά και να εξεταστεί το ενδεχόμενο, η δράστις να είχε βοήθεια πριν και μετά την επίθεση την οποία φαίνεται να προετοίμαζε πολύ καιρό πριν.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα