Τι θα κρίνει την απόφαση για τις παρελάσεις - Το πλάνο για γιορτές και εκδηλώσεις

Τι θα κρίνει την απόφαση για τις παρελάσεις - Το πλάνο  για γιορτές και εκδηλώσεις

Η πορεία την πανδημίας στη χώρα μας θα κρίνει τις αποφάσεις για την παρέλαση. Ενδεχομένως ρόλο θα παίξει ποιες περιοχές παραμένουν στο κόκκινο και ίσως να δούμε παρέλαση να γίνεται αλλά με κριτήριο την επιδημιολογική κατάσταση ανά περιοχές της Ελλάδας 

Δεν αποκλείεται είναι να δούμε σε περιοχές που τα πράγματα δεν είναι καλά να έχουν ματαίωση των παρελάσεων.

Η  επιτροπή των ειδικών θα κάνει μια πρώτη συνεδρίαση, στις αρχές της εβδομάδας και σίγουρα μέχρι τις 20 Οκτωβρίου, αφού εκτιμηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα για την Θεσσαλονίκη και άλλες κόκκινες περιοχές, θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις.

Στο κεφάλαιο, πανδημία - παρελάσεις, αναφέρθηκε και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης ,στην πρωινή εκπομπή του mega

Aφού απέρριψε τον όρο lockdown - υπάρχουν κάποιες απαγορεύσεις, οι οποίες είναι πολύ σημειακές, αντέτεινε - επανέλαβε την κυβερνητική θέση, δεν υπάρχει ηθικό έρεισμα να πάμε σε οριζόντιους καθολικούς περιορισμούς. Ζήτησε, μάλιστα, να ενθαρρύνουμε τον εμβολιασμό, κάνοντας και τη διασύνδεση ότι οι περιοχές που εμφανίζουν μικρό ποσοστό εμβολιασμού, έχουν και υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων.

Για το θέμα των παρελάσεων δήλωσε ότι θα μελετήσουμε επίκαιρα δεδομένα και θα ληφθούν αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα, σε κάθε περίπτωση υπάρχει η σκέψη να μην έχουμε την παρέλαση με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή με τη μεγάλη συνάθροιση κοινού, θυμίζοντας τη στρατιωτική παρέλαση που έγινε πέρυσι στην Αθήνα την 25η Μαρτίου και η οποία ενίσχυσε το εθνικό φρόνημα χωρίς κατ' ανάγκην να έχει υψηλό συγχρωτισμό. Πάνω από όλα για μας είναι το ζήτημα της δημόσιας υγείας, δήλωσε κατηγορηματικά και έκλεισε το εν λόγω θέμα με τη διαπίστωση, οι αποφάσεις που θα ληφθούν για τη στρατιωτική παρέλαση θα αφορούν και τις μαθητικές παρελάσεις, είναι κάτι που θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα, θυμίζοντας και την περυσινή έξαρση κρουσμάτων τον Οκτώβριο, ιδίως στη βόρεια Ελλάδα.

Σε ερώτηση για τις επικείμενες αλλαγές στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την πανδημία, σχολίασε ότι για τις όποιες αλλαγές στο υπουργείο Υγείας θα υπάρξουν ανακοινώσεις νωρίς την επόμενη εβδομάδα πάντως δεν θα γίνουν ριζικές αλλαγές στο μοντέλο, οι υγειονομικοί συμβουλεύουν, η Πολιτεία παίρνει τις τελικές αποφάσεις.

Ο στόχος είναι να κάνουμε παρελάσεις. Παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα τοποθετούμαστε ανάλογα με το πώς αυτά διαμορφώνονται, κυρίως όταν πλησιάζει ο καιρός ξεκαθάρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος,  Γιάννης Οικονόμου  (ΣΚΑΙ100,3).

Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα είναι το κριτήριο και  ανά περιοχή για κάθε γιορτή και εκδήλωση

  Ειδικά στην Θεσσαλονίκη, οι εορτασμοί για το τριήμερο του Αγίου Δημητρίου, έχουν μπει στο μικροσκόπιο και μέχρι την τελευταία στιγμή όλα θα είναι ανοικτά. Το ίδιο και στην Λάρισα που πάλι είχε τριψήφια κρούσματα την Παρασκευή και έφτασε τα 192. Κυβέρνηση και ειδικοί σε άμεση συνεννόηση θα βλέπουν τα στοιχεία μέχρι την τελευταία στιγμή και μόνο αν είναι εντελώς σίγουροι θα δίνουν το πράσινο φως για παρελάσεις και εορτασμούς.

Όπως έχουν δηλώσει επανειλημμένα ο ίδιος ο πρωθυπουργός αλλά και ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, το ενδεχόμενο ενός lockdown από τα παλιά αποκλείεται.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα