Μίκης Θεοδωράκης: Αυτός είναι ο λόγος που ήθελε να ταφή στον Γαλατά Χανίων

Μίκης Θεοδωράκης: Αυτός είναι ο λόγος που ήθελε να ταφή στον Γαλατά Χανίων

Ο  Μίκης Θεοδωράκης έφυγε από τη ζωή  το πρωί της Πέμπτης 2 Σεπτεμβρίου 2021, σε ηλικία 96 ετών. Ωστόσο το θέμα της  ταφή του έχει προκαλέσει δικαστική εμπλοκή

Ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης και παγκόσμιος Έλληνας, σε συνέντευξή του στην εκπομπή “Στα Άκρα” και τη Βίκυ Φλέσσα τον Ιανουάριο του 2010, είχε αναφέρει τον λόγο που η επιθυμία του είναι να ταφεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στον Γαλατά Χανίων.
O Μίκης Θεοδωράκης είχε μιλήσει για τις απώλειες των αγαπημένων του και για την τελευταία του κατοικία. 

Για τον θάνατο του αδελφού του: Όταν αρρώστησε ο Γιάννης πίστευα ότι έχω μία υπερφυσική δύναμη και θα εμποδίσω τον Χάρο να μπει στο δωμάτιο του μέσα κι έτσι έμεινα μαζί του μέρα-νύχτα τις τελευταίες του 10 ημέρες μέχρι που ξεψύχησε στα χέρια μου. Μίκη μου, φεύγω, μου είπε στο τέλος. Μετά δεν ήθελα να ζήσω. Πήγαινα στο Βραχάτι, ήμουνα χαμένος με τον Γιάννη. Δεν ξεπερνάμε τις απώλειες. 

Για τον θάνατο του πατέρα του Γιώργου: Όταν πέθανε ο πατέρας μου έπαθα ίλιγγο, ήθελα να πεθάνω και εγώ, στο τέλος κατάλαβα ότι γράφω τραγούδια μόνον, για να χαίρεται ο μπαμπάς μου.

Για τον θάνατο της μητέρας του Άσπας: H μητέρα μου, όταν πέθανε ο πατέρας μου, έπαψε να μιλάει και δεν έπινε νερό, είμασταν από επάνω της ο αδελφός μου κι εγώ και είπε, πριν φύγει, «Γιώργο, έρχομαι…»

Για την πατρική του οικογένεια και το δικό του τέλος: Έχω μία έλλειψη πολύ μεγάλη, μου λείπουν πολύ οι γονείς μου και ο αδελφός μου, γι’ αυτό το τέλος μου θέλω να είναι στον Γαλατά, για να είμαστε όλοι μαζί. Είμαι πολύ υλιστής, δεν πιστεύω ότι θα τους συναντήσω ξανά. Οταν κάποιος είναι νεκρός, είναι πέτρα, δεν είναι τίποτα. Εδώ κάθε ημέρα  χάνονται γαλαξίες ολόκληροι. Γεννιούνται γαλαξίες και χάνονται. Ε. μην είμαστε τόσο εγωιστές.

Για την αρρώστια: «Έχω απαγορεύσει στους δικούς μου να με πάνε στο νοσοκομείο, αν αρρωστήσω βαριά, δεν θέλω να πεθάνω εκεί».

Mίκης Θεοδωράκης: Μια ημέρα νωρίτερα σε λαϊκό προσκύνημα - «Θα σεβαστούμε την επιθυμία του» δηλώνει ο γιος του

Μια ημέρα νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό θα ξεκινήσει το λαϊκό προσκύνημα στον Μίκη Θεοδωράκη. Συγκεκριμένα, η σορός του θα βρίσκεται στη Μητρόπολη Αθηνών τη Δευτέρα (10.00 – 19.00), την Τρίτη (10.00 – 19.00) και την Τετάρτη από τις 10 π.μ. έως και τις 3 μ.μ., οπότε και θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία.

Η αναβολή αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι την Πέμπτη το κέντρο της Αθήνας θα είναι κλειστό λόγω της διεξαγωγής του Ράλι Ακρόπολης.

Η παρέμβαση του γιου του

Να σεβαστούν την τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη για το θέμα της ταφής του, ζήτησε ο γιος του μουσικοσυνθέτη, Γιώργος. 

Συγκεκριμένα απευθυνόμενος στην αδερφή του Μαργαρίτα, ο Γιώργος Θεοδωράκης τόνισε μέσω Facebook: «Ψυχραιμία Μαργαρίτα. Θα σεβαστούμε την επιθυμία του με σιωπή και σεβασμό. Αυτό λένε και όλοι οι υπόλοιποι. Μας αρκεί ο πόνος που έχουμε».

Όπως είναι γνωστό, η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτα, έχει εκφράσει την επιθυμία της να ταφεί ο πατέρας της στο Βραχάτι, όπου η οικογένεια διατηρεί εξοχική κατοικία, ώστε να είναι κοντά και να τον επισκέπτεται η ίδια και η μητέρα της, η 94χρονη Μυρτώ Αλτίνογλου, προτείνοντας να ταφεί οριστικά στον Γαλατά των Χανίων όταν γίνει εκταφή μετά από τρία χρόνια. 

 Υπό φύλαξη σε 24ωρη βάση η σορός του

Στο μεταξύ, μετά από σχετική εντολή που δόθηκε σήμερα από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, η σορός του Μίκη Θεοδωράκη, που βρίσκεται από χθες σε ειδικό χώρο του Α’ Νεκροταφείου, θα φυλάσσεται σε 24ωρη βάση μέχρι και την ημέρα της μεταφοράς της στη Μητρόπολη Αθηνών για το λαϊκό προσκύνημα.

Δικαστικό μπλόκο για την κηδεία στο Βραχάτι
Νωρίτερα, το Πρωτοδικείο Αθηνών με ανακοίνωσή του απαγόρευσε οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του εκλιπόντος, έπειτα από προσφυγή που κατέθεσε συνεργάτης του μουσικοσυνθέτη, επικαλούμενος την τελευταία επιθυμία του εκλιπόντος για τον τόπο της ταφής του.

Το δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του εκλιπόντος μέχρι τη Δευτέρα (6/9) οπότε και ορίστηκε η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων.

Με επιστολή είχε διασφαλίσει την επιθυμία του να ταφεί στα Χανιά
Ο Μίκης Θεοδωράκης γνωρίζοντας τις αντιδράσεις της οικογένειάς του φαίνεται πως είχε προβεί σε ενέργειες που θα διασφάλιζαν ότι θα ταφεί στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων όπως το επιθυμούσε.

Ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα επιστολή του μουσικοσυνθέτη με ημερομηνία 5 Φεβρουαρίου του 2013 προς τον τότε Δήμαρχο Χανίων Μανώλη Σκουλάκη. Εκεί ο Θεοδωράκης αναφέρει ότι προχώρησε σε ενέργειες που θα διασφάλιζαν ότι θα ταφεί στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων.

Ο Μίκης Θεοδωράκης επισημαίνει ότι η οικογένειά του διαφωνεί με την επιθυμία του να ταφεί στο Γαλατά Χανίων και γι' αυτό το λόγο, ανέθεσε στον φίλο του Γεώργιο Αγοραστάκη και στην γραμματέα του Ειρήνη Παρμενίδου «να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες για τον σκοπό αυτό ενέργειες» ώστε να ταφεί όπως εκείνος επιθυμεί.

«Θα ήθελα να ζητήσω και από εσάς, όταν έρθει η ώρα να τους συνδράμετε και να κάνετε ό,τι είναι δυνατόν, ως αρμόδιος Δήμαρχος, αφού το προαναφερόμενο κοιμητήριο υπάγεται πλέον στον Δήμο Χανίων, ώστε αυτή η τελευταία επιθυμία μου να κατισχύσει οποιασδήποτε αντίθετης και να πραγματοποιηθεί», σημειώνει ο Μίκης Θεοδωράκης στην επιστολή του.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα