Υπ. Παιδείας: Τα μέτρα για εκπαιδευτικούς και μαθητές ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς

Υπ. Παιδείας: Τα μέτρα για εκπαιδευτικούς και μαθητές ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς

Τα ισχύοντα μέτρα για τους εκπαιδευτικούς ενόψει της έναρξης του σχολικού έτους υπενθυμίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας.

Όπως επισημαίνεται, οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο θα μπορούν να παραλαμβάνουν δύο αυτοδιαγνωστικά τεστ (self test) από τα φαρμακεία (εργάσιμες ώρες, πλην διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων), από σήμερα, Τρίτη 31 Αυγούστου και ως την ερχόμενη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, τα οποία θα διενεργήσουν ως εξής: ένα προ της ανάληψης υπηρεσίας στη σχολική τους μονάδα αύριο, Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου, και ένα δεύτερο πριν προσέλθουν στα σχολεία την επόμενη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου.

Από 13 Σεπτεμβρίου, πρώτη ημέρα έναρξης του νέου διδακτικού έτους 2021-2022, οι εκπαιδευτικοί θα οφείλουν να προσέρχονται στην εργασία τους με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορονοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με ευθύνη του εργαζομένου.

Οι μαθητές θα προσέρχονται στη σχολική μονάδα με πιστοποιητικό εμβολιασμού (ισχύει για μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται επίσης δυο φορές την εβδομάδα.

Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς

Τα ισχύοντα μέτρα για τους εκπαιδευτικούς ενόψει της έναρξης του σχολικού έτους υπενθυμίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας. Όπως επισημαίνεται, οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο θα μπορούν να παραλαμβάνουν δύο αυτοδιαγνωστικά τεστ (self test) από τα φαρμακεία (εργάσιμες ώρες, πλην διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων), από σήμερα, Τρίτη 31 Αυγούστου και ως την ερχόμενη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, τα οποία θα διενεργήσουν ως εξής: ένα προ της ανάληψης υπηρεσίας στη σχολική τους μονάδα αύριο, Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου, και ένα δεύτερο πριν προσέλθουν στα σχολεία την επόμενη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου.

Από 13 Σεπτεμβρίου, πρώτη ημέρα έναρξης του νέου διδακτικού έτους 2021-2022, οι εκπαιδευτικοί θα οφείλουν να προσέρχονται στην εργασία τους με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορωνοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με ευθύνη του εργαζομένου.

Τι προβλέπεται για την εμφάνιση κρουσμάτων στα σχολεία 

 Οι ειδικοί εξετάζουν το νέο πρωτόκολλο για την σχολική χρονιά το οποίο θα είναι διαφορετικό σε σχέση με το περσινό λόγω του ότι φέτος έχουμε και τα εμβόλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ η διαδικασία που προβλέπεται για τη λειτουργία των σχολείων και την περίπτωση που εμφανιστούν κρούσματα κορωνοϊού θα είναι η εξής:

Με την παρουσίαση κρούσματος θα υποβάλλονται σε rapid test όλοι οι μαθητές του τμήματος. Δηλαδή, δεν θα κλείνει το τμήμα. Στην συνέχεια θα γίνεται ξανά rapid test μέσα σε 7 ημέρες.

Παράλληλα, θα δίνονται δύο self test σε όλους και θα πρέπει είτε οι μαθητές, είτε οι γονείς τους να τα υποβάλλουν στην ειδική πλατφόρμα όπως ίσχυε και πέρυσι.

Κάποιο τμήμα θα κλείσει μόνο όταν βγουν θετικοί οι μισοί + 1 μαθητής. Δηλαδή μία τάξη με 20 μάθητες θα κλείσει μόνο αν οι 11 βγουν θετικοί στον κορωνοιό.

Αναφορικά με την χρήση μάσκας αυτή είναι υποχρεωτική παντού στους σχολικούς χώρους πλην την ώρα της Γυμναστικής.

Νίκη Κεραμέως: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία και τα σχέδια που θα τεθούν σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο 

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία δια ζώσης», είπε η κ. Κεραμέως και τόνισε πως φέτος έχουμε το εμβόλιο το οποίο «μας βοηθάει να θωρακίσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία».

Για τους εκπαιδευτικούς που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο προβλέπονται δύο εργαστηριακά τεστ, με δική τους ευθύνη και κόστος.

Για τους μαθητές, αντίστοιχα, προβλέπονται δύο self test.

Η Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε πως σε περίπτωση κρούσματος στα σχολεία θα υπάρξει αύξηση των εργαστηριακών τεστ.

«Η γενική κατεύθυνση σε περίπτωση κρούσματος είναι να μην κλείνει αυτομάτων το τμήμα, γιατί τώρα έχουμε νέα δεδομένα. Η κατεύθυνση είναι να αυξηθεί ο εργαστηριακός έλεγχος», ανέφερε.

Τι αλλάζει στα σχολεία από Σεπτέμβριο
Η υπουργός Παιδείας αποκάλυψε ορισμένα από τα σχέδια για τα σχολεία που θα τεθούν σε λειτουργία από Σεπτέμβριο.

Συγκεκριμένα, ανέφερε τα εξής:

Νηπιαγωγείο από τεσσάρων ετών για όλη τη χώρα
Αγγλικά στο δημόσιο νηπιαγωγείο
Δεξιότητες που θα ξεκινούν από το νηπιαγωγείο, όπως οδική ασφάλεια, οικολογική συνείδηση, εθελοντισμός, και σε μεγαλύτερες ηλικίες σεξουαλική διαπαιδαγώγηση
Διορισμοί σχεδόν 12.000 εκπαιδευτικών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα