Εντατικοί έλεγχοι στα λιμάνια για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού - Τα νησιά που προβληματίζουν

Εντατικοί έλεγχοι στα λιμάνια για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού - Τα νησιά που προβληματίζουν

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έξοδος των εκδρομέων του καλοκαιριού με τις λιμενικές αρχές στα μεγάλα λιμάνια της Αττικής να βρίσκονται επί ποδός, όχι μόνο για την διευκόλυνση τους αλλά και για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του λιμενικού σώματος από το λιμάνι του Πειραιά χθες Παρασκευή 30/7, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 27 δρομολόγια με 24.776 επιβάτες και 5.420 επιβατικά αυτοκίνητα.

Από το λιμάνι του Λαυρίου πραγματοποιήθηκαν συνολικά δέκα δρομολόγια στα οποία επέβαιναν 2.992 επιβάτες και 831 αυτοκίνητα.

Επίσης από το λιμάνι της Ραφήνας πραγματοποιήθηκαν 16 δρομολόγια με 7.325 επιβάτες και 1803 επιβατικά οχήματα.

Τα στελέχη του λιμενικού συνέδραμαν στην διευκόλυνση της μετάβασης των εκδρομέων αλλά κυρίως πραγματοποιούσαν εκτεταμένους ελέγχους για το αν τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις και τα πρωτόκολλα ασφαλείας κατά της διασποράς της covid-19. Οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί μέχρι και το τέλος της σεζόν τονίζουν στελέχη του λιμενικού, καλώντας τους ταξιδιώτες να έχουν μαζί τους τα απαραίτητα έγγραφα, καθώς σε άλλη περίπτωση, δεν θα επιτρέπεται η επιβίβαση τους.

Καμπανάκι για  8 νησιά - Ένα βήμα από το μίνι lockdown

Οκτώ νησιά βρίσκονται στο μικροσκόπιο επιστημόνων και κυβέρνησης, λόγω της τοπικής έξαρσης του κορονοϊού σε αυτά.

Πρόκειται για τη Μύκονο, την Ίο, τη Ζάκυνθο, την Τήνο, τη Λευκάδα, τη Σαντορίνη, την Πάρο και τη Ρόδο, σύμφωνα και με τις χθεσινές ανακοινώσεις στο Υπουργείο Υγείας. 

Τα δύο πρώτα από τα παραπάνω νησιά έχουν τεθεί από τους επιδημιολόγους σε κατάσταση «αυξημένης επιτήρησης», και ήδη βρίσκονται ένα βήμα από το «μίνι lockdown», όπως αυτό που επιβλήθηκε στο νησί των ανέμων προ ημερών.

Στα υπόλοιπα νησιά της «κόκκινης» αυτής ομάδας, η Πολιτική Προστασία κάνει λόγο για περιοχές όπου παρατηρείται έντονη αύξηση επιδημιολογικού φορτίου με σταθερά αυξητικές τάσεις, ιδιαίτερα κατά το τελευταίο 10ήμερο.

Βατόπουλος: Δεν είναι ρεαλιστικό ο νέος με μάσκα στο νησί
 
Τι να προσέξουμε στις διακοπές, δεδομένου ότι πολλά νησιά βρίσκονται στο κόκκινο, συνέστησαν ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος και ο καθηγητής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Αναφέρθηκαν ακόμη στη μετάλλαξη Δέλτα και στην μεταδοτικότητά της, στη χρήση μάσκας και στο πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε self test μιλώντας στο Open.

Βασιλακόπουλος: Είμαστε σε αγώνα με τον ιό και τις νέες μεταλλάξεις 

Τις τελευταίες ημέρες σύμφωνα με τους πίνακες του ΕΟΔΥ, στην ηλικιακή ομάδα από 10 έως 39 ετών, έχουν χάσει τη ζωή τους 2 ασθενείς και 7 ακόμη είναι διασωληνωμένοι. Συνολικά από την αρχή της πανδημίας έχουν πεθάνει 91 άτομα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

 Καμπανάκι για τους ανεμβολίαστους νέους χτύπησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρωινή ενημέρωση». 

 Ο καθηγητής έθεσε και μια άλλη παράμετρο, λέγοντας ότι καθώς ο ιός θα πολλαπλασιάζεται στα παιδάκια ή στους ανεμβολίαστους ενήλικες θα αθροίζει μεταλλάξεις κάποιες από τις οποίες θα επιλέγονται και θα δημιουργούνται πιο μεταδοτικά στελέχη.

«Είδατε τώρα φτιάχτηκε το Δελτα, μετά θα φτιαχτεί ένα άλλο. Άρα είμαστε σε έναν αγώνα ανάμεσα σε εμάς με τα εμβόλια και τη φυσική ανοσία και στον ιό. Ποιος θα προλάβει πιο γρήγορα και πρέπει να προλάβουμε εμείς γιατί έχουμε τα εργαλεία», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα