Η Μετάλλαξη Δέλτα 44 φορές πιο μεταδοτική. Διπλό testing στους ανεμβολίαστους

Η Μετάλλαξη Δέλτα 44 φορές πιο μεταδοτική. Διπλό testing στους ανεμβολίαστους

Δύο υποχρεωτικά τεστ για τον κορονοϊό την εβδομάδα θα πρέπει να κάνουν από δω και πέρα όσοι ανεμβολίαστοι εργάζονται σε τουρισμό και εστίαση, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως είπε ο υφυπουργός πρόκειται για ένα self test και ένα rapid test την εβδομάδα, που καθίστανται υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους στον τουρισμό και την εστίαση σε όλη την επικράτεια.

Μένουν κάποια σημεία να αποσαφηνιστούν τις επόμενες ώρες», τόνισε, ερωτηθείς για το ποιος θα επωμίζεται το κόστος των rapid τεστ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αφορούν σε ανεμβολίαστους.

Καλπάζει η μετάλλαξη Δέλτα: 2.604 νέα κρούσματα, 126 διασωληνωμένοι, 5 θάνατοι - Η κατανομή

Τα μέτρα για τη Μύκονο αποδίδουν
Αναφορικά με τη Μύκονο, τόνισε πως τα δεδομένα δείχνουν μικρή τάση μείωσης, αλλά η κατάσταση ακόμη είναι κρίσιμη. Νέες συρροές είπε πως δεν υπάρχουν κι έτσι φαίνεται πως το μίνι lockdown έφερε αποτέλεσμα.

Τόνισε στην συνέχεια πως τα μέτρα στη Μύκονο θα ισχύουν κανονικά μέχρι και την προσεχή Δευτέρα και η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί και θα ανακοινωθεί αν θα παραταθούν ή όχι.

Επιπρόσθετα απάντησε και στην κριτική που ακούστηκε περί… πισωγυρισμάτων για τα μέτρα στην Μύκονο, λέγοντας πως αν τα μέτρα δεν είχαν παρθεί, τότε όλοι όσοι ασκούν σήμερα κριτική, θα έκαναν το ίδιο, κατηγορώντας όμως την κυβέρνηση για το ότι δεν θα είχε πάρει τα μέτρα.

Μετάλλαξη «Δέλτα»: 44 φορές πιο μεταδοτική

Υπάρχει μετατόπιση της διασποράς της πανδημίας σε μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς από τους νέους ανθρώπους που νόσησαν παρατηρήθηκε μετακίνηση του ιού προς ανεμβολίαστους πολίτες ηλικίας 40-60 ετών, τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, είπε ότι «αυξάνονται τα κρούσματα σε ηλικίες 40-60 ετών», για να συμπληρώσει ότι αυτό «θα οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και σε πίεση στο σύστημα υγείας». Η καθηγήτρια έκανε έκκληση: «Επείγει ο άμεσος εμβολιασμός των ενηλίκων άνω των 40 ετών».

Πρόσθεσε δε ότι το 99% των πολιτών που χρειάστηκε να διασωληνωθούν αφορούσε σε ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους, για να συμπληρώσει ότι «η Μετάλλαξη Δέλτα είναι 44 φορές πιο μεταδοτική από την “Α”».

Νωρίτερα είχε επισημάνει την ύφεση στον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, σημειώνοντας ότι «βρίσκεται στο 12% αυτή την εβδομάδα, ενώ την προηγούμενη είχαμε διπλασιασμό». Είπε ότι ο μέσος κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων καταγράφεται στα 2.568 περιστατικά, σημειώνοντας ότι η νυχτερινή διασκέδαση είναι η πιο συχνά αναφερόμενη αιτία έκθεσης στον ιό όσον αφορά στους νεότερους ηλικιακά πολίτες που νόσησαν.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα