Πως ταξιδεύουμε με αεροπλάνα; Τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Πώς ταξιδεύουν τα παιδιά άνω των 12 ετών; Νέα ΚΥΑ

Πως ταξιδεύουμε με αεροπλάνα; Τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Πώς ταξιδεύουν τα παιδιά άνω των 12 ετών; Νέα ΚΥΑ

Σύμφωνα με σχετική Κυβερνητική απόφαση, επιτρέπονται πλέον σε όλους οι αεροπορικές μετακινήσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Ιδιαίτερες προϋποθέσεις ισχύουν για όλους τους επιβάτες πτήσεων εσωτερικού προς τους νησιωτικούς προορισμούς έως 17.07.21 (06.00 τo πρωί). Όλοι οι επιβάτες που αναχωρούν από αεροδρόμια της ενδοχώρας προς τα Ελληνικά νησιά οφείλουν να πληρούν μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό για COVID-19 τουλάχιστον δεκατέσσερις (14) ημέρες πριν από την προγραμματισμένη πτήση και να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, που έχει εκδοθεί μέσω της επίσημης ιστοσελίδας https://www.gov.gr/ipiresies/ugeia-kai-pronoia/koronoios-covid-19/pistopoietiko-emboliasmou. Εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς προερχόμενους από το εξωτερικό, να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό για COVID-19 τουλάχιστον δεκατέσσερις (14) ημέρες πριν από την προγραμματισμένη άφιξη και να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, στην Ελληνική, Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ισπανική, Ιταλική ή Ρωσική γλώσσα, το οποίο να έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού πρέπει να περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, τον τύπο του διενεργηθέντος εμβολίου, τον αριθμό των δόσεων & τις ημερομηνίες εμβολιασμού. Το Ευρωπαϊκό  Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID είναι επίσης αποδεκτό.
  • να φέρουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού τεστ (PCR) για COVID-19 το οποίο πρέπει να  έχει πραγματοποιηθεί εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη πτήση ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 (Rapid Test) που να έχει πραγματοποιηθεί εντός των τελευταίων σαράντα οκτώ (48) ωρών  πριν την προγραμματισμένη πτήση. Εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς προερχόμενους από το εξωτερικό, μπορούν να προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού τεστ, στην Ελληνική, Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ισπανική, Ιταλική ή Ρωσική γλώσσα.
    να φέρουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού τεστ (PCR) για COVID-19 το οποίο πρέπει να  έχει πραγματοποιηθεί εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη πτήση ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 (Rapid Test) που να έχει πραγματοποιηθεί εντός των τελευταίων σαράντα οκτώ (48) ωρών  πριν την προγραμματισμένη πτήση. Εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς προερχόμενους από το εξωτερικό, μπορούν να προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού τεστ, στην Ελληνική, Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ισπανική, Ιταλική ή Ρωσική γλώσσα.
    να φέρουν πιστοποιητικό ανάρρωσης από Covid-19 κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου
  • να φέρουν πιστοποιητικό ανάρρωσης από Covid-19 κατόπιν εργαστηριακού ελέγχουμε τη μέθοδο PCR ή κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test). Το πιστοποιητικό ανάρρωσης εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν. Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από α) δημόσια αρχή σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία ή β) εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας. Το πιστοποιητικό ανάρρωσης έχει συνταχθεί στην Ελληνική, Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική, Ισπανική ή Ρωσική γλώσσα και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή διαβατήριο.

Οι ανωτέρω υποχρεώσεις συμπεριλαμβάνουν και παιδιά από δώδεκα (12) ετών και άνω.

Η αρνητική διάγνωση του ελέγχου με την μοριακή μέθοδο (PCR) και Rapid Test αποδεικνύεται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης έντυπα ή ηλεκτρονικά. Αν οι έλεγχοι αυτοί έχουν διενεργηθεί στο εξωτερικό και ισχύουν κατά τον χρόνο επιβίβασης των επιβατών στο αεροσκάφος, οι σχετικές βεβαιώσεις γίνονται αποδεκτές υπό τις ίδιες προϋποθέσεις με τις οποίες επετράπη η είσοδός τους στην Ελλάδα.

Οι παραπάνω προϋποθέσεις δεν ισχύουν για την πτήση επιστροφής από αεροδρόμια των Ελληνικών νησιών προς την ενδοχώρα.

ΝΕΑ ΚΥΑ  ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 44779 Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κο-ρωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από την Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 26 Ιου λίου 2021 και ώρα 6:00. 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα