Γαργαλιάνος: 5 άτομα θετικά μπορεί να κολλήσουν 55 ή 105 σε ένα πάρτι

Γαργαλιάνος: 5 άτομα θετικά μπορεί να κολλήσουν 55 ή 105 σε ένα πάρτι

Αν είναι 5 θετικοί σε ένα πάρτι, θα κολλήσουν άλλους 55 ή 105, ανάλογα με τη μετάλλαξη

Την ανάγκη για λιγότερες και πιο σαφείς οδηγίες στον κόσμο, σε ό,τι αφορά στα της πορείας της πανδημίας και τον εμβολιασμό, επισήμανε μιλώντας στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο ο παθολόγος, λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος.

«Τα μηνύματα πρέπει να είναι σαφή»
«Ζούμε σε μια πανδημία που γίνεται κάθε 100 χρόνια. Πρέπει να εξετάζονται συνεχώς τα δεδομένα και να αναλύονται. Τα μηνύματα πρέπει να είναι σαφή. Φοράμε μάσκες, παρακολουθούμε την πανδημία, τηρούμε τις αποστάσεις, κάνουμε εμβόλια. Βεβαίως ψυχολογικά δεν είμαστε ευχάριστα, αλλά όταν παίρνουμε αποφάσεις μελετάμε διάφορους δείκτες, όπως τις νοσηλείες, τη διαθεσιμότητα των ΜΕΘ, τους θανάτους. Λέμε στους πολίτες να εμβολιαστούν και να φορούν μάσκες. Το μήνυμα είναι παντού οι μάσκες, εκτός από εξωτερικούς χώρους και όταν βρισκόμαστε σε μεγάλη απόσταση ο ένας από τον άλλο», τόνισε ο κ. Γαργαλιάνος.


Αναφερόμενος στο θέμα των πάρτι που λειτουργούν ως εστίες υπερμετάδοσης, ο ίδιος σημείωσε ότι «Το μόνο που μπορούμε να πούμε στους νέους και όλους τους πολίτες είναι να εμβολιαστούν ώστε να έχουν ασφάλεια και να κάνουν το καθήκον τους απέναντι στη χώρα τους. Σε ένα χώρο που συναθροίζονται τόσα άτομα, 5 να είναι θετικοί, θα κολλήσουν άλλους 55 ή 105 ανάλογα της μετάλλαξης».

«Δημόσιος κίνδυνος όσοι δεν εμβολιάζονται»
Σχετικά με το τι πρέπει να κάνουμε ώστε να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, ο κ. Γαργαλιάνος είπε ότι «Ας αφήσουμε τις πολλαπλές αναλύσεις, μαλώνουν στα κανάλια οι γιατροί. Το μήνυμα είναι ένα. Εμβολιαστείτε και φορέστε μάσκες. Αυτοί που δεν εμβολιάστηκαν προφανώς φοβούνται. Είναι δημόσιος κίνδυνος αυτοί οι άνθρωποι. Με τρελαίνει το γεγονός ότι άνθρωποι άνω των 60 δεν έχουν εμβολιστεί. Καλά δε φοβούνται; Πρέπει να γίνει το κακό πρώτα; Δεν μπορούμε να μπούμε στην ψυχολογία του καθενός».

«Στο δεύτερο κύμα ο κόσμος φοβόταν επειδή έβλεπε τι γινόταν στα νοσοκομεία. Τώρα χαλαρώσαμε, πιστεύουμε ότι έχει λήξει η πανδημία και ξεχνάμε ότι ξέρουμε ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε πάλι προβλήματα», πρόσθεσε.

«Είναι πανδημία, δεν έχουμε ασφάλεια στο τι θα γίνει. Η Δέλτα μπορεί να είναι απλή αν υπάρξει άλλη μετάλλαξη. Αν κάποια έχει μεγάλη μεταδοτικότητα αλλά και μεγάλη θνητότητα, δεν το ξέρουμε. Κολλάνε και οι εμβολιασμένοι όμως δεν νοσηλεύονται, δεν πηγαίνουν στις ΜΕΘ, δεν πεθαίνουν», τόνισε κλείνοντας ο κ. Γαργαλιάνος.

megatv

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα