Στη φυλακή ο 49χρονος ελαιοχρωματιστής – Το μυστήριο του Μονκάλβο

Στη φυλακή ο 49χρονος ελαιοχρωματιστής – Το μυστήριο του Μονκάλβο

Πέρασε ήδη το πρώτο 24ωρό του, πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Ο 49χρονος ελαιοχρωματιστής που ομολόγησε τη μεγάλη κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη, δεν έπεισε για τις αγνές του προθέσεις.
Το προφίλ του φιλότεχνου που έκλεψε πριν από 9 χρόνια τα έργα του Πικάσο, του Μοντριάν και του Κάτσια, δεν έπεισε τον ανακριτή.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να το έκανε τυχαία, προφανώς σκόπευε να τα πουλήσει στην μαύρη αγορά έργων τέχνης, αυτοί που το έκαναν ήξεραν τι ήθελαν», δήλωσε ο Αχιλλέας Τσαντίλης, γκαλερίστας  και δικαστικός εκτιμητής έργων τέχνης.

 Ο θησαυρός που είχε στα χέρια του για 9 χρόνια, είναι ανυπολόγιστης αξίας. Εκθέματα της Εθνικής Πινακοθήκης, με  την χειρόγραφη αφιέρωση του Πικάσο στον ελληνικό λαό στο πίσω μέρος του πίνακά του, να αποδίδει στο αριστούργημα επιπλέον βαρύτητα. Πώς θα μπορούσε, όμως, να κοστολογηθεί, εάν υποθετικά, έβγαινε νόμιμα σε κάποια δημοπρασία;

«Εάν η Εθνική Πινακοθήκη επέλεγε να τον βγάλει σε δημοπρασία νόμιμα, εξαιτίας του ότι υπήρξε έκθεμα και είχε την αφιέρωση του καλλιτέχνη, μπορεί να έπιανε και τα 50εκ. ευρώ» σημείωσε ο κ. Τσαντίλης.

Σύμφωνα με τον εκτιμητή τέχνης, κανένας εκ των Πικάσο που στο παρελθόν βγήκαν σε δημοπρασία, δεν άγγιξαν ένα τόσο υψηλό ποσό. «Ο μέσος όρος είναι μεταξύ 10 και 20 εκ. ευρώ. Ένας Πικάσο που βγήκε σε πλειστηριασμό το 2016 έπιασε 16 εκατομμύρια» υπογράμμισε.

Το μυστήριο του Μονκάλβο

Η τύχη του τρίτου έργου, του Ιταλού ζωγράφου, Γκουλιέλμο Κάτσια ή αλλιώς Μονκάλβο,  συνεχίζει να προβληματίζει τις Αρχές. Στην απολογία του ο 49χρονος, επέμεινε ότι τον κατέστρεψε και τον πέταξε. Αυτή όμως, η εικόνα, προκαλεί εύλογα ερωτήματα.

Είναι το ίδιο έργο, υποστηρίζει μιλώντας στο LIVE NEWS η ειδικός, πρώην επιμελήτρια της Πινακοθήκη μας. Η αξία του σχεδίου αυτού, ωστόσο, εάν τίθετο προς πώληση, θα ήταν εξαιρετικά χαμηλή σε σχέση με τους ολοκληρωμένους πίνακες του ίδιου καλλιτέχνη.

Ο 49χρονος ελαιοχρωματιστής, είχε την… τάση να ανεβάζει… ανεμόμυλους στο διαδίκτυο που θυμίζουν κατά πολύ τον πίνακα του Μοντριάν που είχε κρυμμένο στην αποθήκη του. Στον ανακριτή δήλωσε ότι δεν σκόπευε να τον πουλήσει. Πόσα όμως, θα αποκόμιζε αν κατάφερνε να βγάλει τον Μοντριάν σε νόμιμη αγοραπωλησία;

Ο καθ’ ομολογίαν κλέφτης, μετά την πολύωρη απολογία του, πήρε αμέσως τον δρόμο για τις φυλακές, επιμένοντας σθεναρά, ότι δεν είχε συνεργό.

megatv

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα