Πανελλαδικές 2021: Πρεμιέρα με Νεοελληνική Γλώσσα. Αυτά που πρέπει να ξέρουν οι υποψήφιοι

Πανελλαδικές 2021: Πρεμιέρα με Νεοελληνική Γλώσσα. Αυτά που πρέπει να ξέρουν οι υποψήφιοι

Τη Δευτέρα 14 Ιουνίου ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας. Στα ΕΠΑΛ η έναρξη των πανελλαδικών θα γίνει μία μέρα αργότερα, την Τρίτη 15 Ιουνίου, με το μάθημα των Νέων Ελληνικών.

Οι υποψήφιοι θα προσέρχονται στις εξετάσεις με βεβαίωση αρνητικού τεστ (self-test, PCR, ή rapid test). Για όλους τους μαθητές το πρώτο τεστ έγινε εχθές (10/06), και το δεύτερο για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων θα γίνει στις 18/06, ενώ για τους μαθητές των ΕΠΑΛ στις 19/06.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega, μίλησε ο εκπαιδευτικός, Γιώργος Χατζητέγας, από το 39ο Γενικό Λύκειο Αθηνών στην Κυψέλη, αναφορικά με το πώς αναμένεται να εξελιχθούν οι φετινές πανελλαδικές.

«Είναι μια δύσκολη συνθήκη αλλά τα πράγματα φαίνονται ευκολότερα σε σχέση με πέρυσι. Λίγο – πολύ γνωρίζουμε τις συνθήκες που θα κινηθούμε και διατηρούμε την αισιοδοξία μας ότι τα παιδιά θα τα καταφέρουν και δε θα γίνει όπως πέρυσι, που κάποια παιδιά δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν. Πέρυσι είχαμε αύξηση των αρίστων, αλλά και αύξηση των παιδιών που έγραψαν κάτω από τη βάση. Τα παιδιά πρέπει να προσέξουν ό,τι πρέπει να προσέχει ο καθένας την πρώτη χρονιά. Μια ήπια οργάνωση πρέπει να γίνεται τις τελευταίες ημέρες, η ύλη είναι γνωστή, πρέπει να διαχειριστούν σωστά το χρόνο και τα συναισθήματά τους. Αν κρατήσουμε τα περσινά στατιστικά το 87,5% των μαθητών του Γενικού Λυκείου και πάνω από το 50% των ΕΠΑΛ πέρασαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», είπε ο κ. Χατζητέγας.

Αναφερόμενος στα SOS θέματα για την έναρξη των εξετάσεων, ο ίδιος τόνισε ότι «Δεν υπάρχουν και δεν επιβεβαιώνονται ποτέ οι φήμες για τα SOS των εξετάσεων, αλλά έχουμε την πανδημία, τα 200 χρόνια από την επανάσταση για την ιστορία».

Στην εκπομπή μίλησαν και δύο υποψήφιες, η Βάγια Γιασιά και η Πηνελόπη Γρυπιώτη.

«SOS υπάρχουν πολλά. Ο καθένας λέει ό,τι του κατέβει. Κάποιοι λένε για περιβάλλον, άλλη για την πανδημία, άλλοι για τα 200 χρόνια από την επανάσταση. Σκέφτομαι για Πολυτεχνείο αλλά δεν έχω αποφασίσει το τμήμα. Καλά πρέπει να γράψουμε μαθηματικά και φυσική. Η χημεία μας τρομοκρατεί λίγο ως μάθημα. Η κατάσταση με την πανδημία είχε θετικά και αρνητικά, αλλά νομίζω είχε περισσότερα αρνητικά. Χάσαμε την επαφή με καθηγητές και συμμαθητές μας που μας έδινε κουράγιο, αλλά είχαμε και περισσότερο χρόνο για ξεκούραση και για να δούμε λίγο πιο αποστασιοποιημένα τα πράγματα και να μην τα μεγαλοποιούμε. Οι μητέρες μας αγχώνονται και αυτές πολύ, αλλά προσπαθούν να μας υποστηρίξουν», είπε η Βάσια Γιασιά.

«Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν SOS θέματα. Όλα είναι SOS. Το καλύτερο είναι να διαβάσεις όσο μπορείς, να δεις το θέμα, να έχεις την έμπνευση εκείνη τη στιγμή και να γράψεις. Και εγώ για Πολυτεχνείο πάω, αλλά δεν ξέρω ακόμα το τμήμα, θα δούμε και τις βάσεις. Εμείς δίνουμε 4 μαθήματα. Είναι σίγουρα πολύ αγχωτική η κατάσταση που ζούμε, αλλά πρέπει να είμαστε λίγο πιο χαλαρές και ψύχραιμες. Η ψυχολογία είναι το παν. Δεν έχουμε σκεφτεί τι θα γίνει αν δεν περάσουμε εκεί που θέλουμε, προσπαθούμε να σκεφτόμαστε θετικά. Θα δούμε το αποτέλεσμα και θα πράξουμε ανάλογα. Αν σκεφτόμαστε από τώρα ότι θα δώσουμε ξανά του χρόνου, τότε σίγουρα δε θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα», σημείωσε από την πλευρά της η Πηνελόπη Γρυπιώτη.

«Στόχος να βρούμε τις μας κάνει χαρούμενους»

Συμβουλές στους υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων έδωσε η κλινική ψυχολόγος, Άννα Κανδαράκη.

«Ο στόχος των εξετάσεων δεν είναι να πετύχουμε, αλλά να βρούμε τι είναι αυτό που μας κάνει χαρούμενους. Η αναζήτηση της χαράς έχει ανηφόρες και κατηφόρες. Μία από αυτές τις ανηφόρες είναι και οι πανελλαδικές εξετάσεις. Είναι το τελευταίο γεφύρι πριν βγουν τα παιδιά αυτά σε άλλα πράγματα. Οπότε όταν τα πνίγει η πίεση, καλό είναι να αποστασιοποιούνται και να δουν τι έρχεται μετά», είπε η κ. Κανδαράκη.

«Δεν υπάρχουν γενικευμένες συμβουλές. Το κάθε παιδί ξέρει τι του ταιριάζει. Η αντιμετώπιση στο άγχος είναι η χαρά. Να σκεφτόμαστε πράγματα που μας κάνουν χαρούμενους. Ας κάνουμε ένα zoom out όταν νιώθουμε πίεση, να δούμε τι έρχεται μετά. Επίσης, τα παιδιά δε θα πρέπει να μπαίνουν σε σύγκριση με τους συμμαθητές τους. Ο γονιός πρέπει να περάσει στο παιδί ότι οι πανελλαδικές δεν είναι το μεγάλο γεγονός της ζωής του, και το μήνυμα θα περάσει και στο παιδί. Οι γονείς πρέπει να παρέχουν ηρεμία στο σπίτι και ένα καλομαγειρεμένο φαγητό», πρόσθεσε η ίδια.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO