Πέντε ασθενείς με επιβεβαιωμένες παρενέργειες μετά το AstraZeneca – Τι λένε οι ειδικοί

Πέντε ασθενείς με επιβεβαιωμένες παρενέργειες μετά το AstraZeneca – Τι λένε οι ειδικοί

Ανάμεσα στις 1.500 «κίτρινες κάρτες» με ύποπτα περιστατικά, η αρμόδια επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης κατέληξε σε 5 περιπτώσεις που συνδέονται άμεσα με επιπλοκές του εμβολίου της AstraZeneca.

«Οι τέσσερις περιπτώσεις αφορούν γυναίκες ηλικίας 36, 44, 47 και 61 ετών και η μια σε άνδρα 35 ετών».

Απορίας άξιο ωστόσο, συνιστά το γεγονός πως από τις συνολικά 5 περιπτώσεις οι 3 εντοπίστηκαν στην Κρήτη.

«Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί από εδώ και στο εξής. Θα πρέπει να ψαχτεί μήπως υπάρχουν ειδικές ευαισθησίες, γονιδιακές ιδιαιτερότητες κάποιων πληθυσμών», σημειώνει ο Νίκος Τζανάκης.

Και τα 5 θρομβοεμβολικά επεισόδια εκδηλώθηκαν 1 εβδομάδα μετά την πρώτη δόση με AstraZeneca.

Θάνατος 61χρονης 1 έναν μήνα μετά το εμβόλιο
Στις 22 Φεβρουαρίου, η 61 ετών γυναίκα προσήλθε στο κέντρο υγείας Γλυφάδας για να εμβολιαστεί. 7 ημέρες μετά, παρουσίασε έντονους πονοκεφάλους και θόλωση της όρασης, συμπτώματα που την οδήγησαν στο νοσοκομείο Γεννηματάς.

«Πήγε στο νοσοκομείο με εγκεφαλικό. Η γυναίκα πήγε εκεί είχε τις αισθήσεις της. Μίλαγε. Είχε ραγδαία επιδείνωση στην πορεία. Εμφάνισε και δεύτερο θρόμβο στο πόδι κάτι που μας είπαν οι ίδιοι οι γιατροί ότι είναι πολύ σπάνιο», λέει ο γαμπρός της.

Οι γιατροί προχώρησαν τελικά σε ακρωτηριασμό κάτω άκρου. Η 61χρονη παρέμεινε διασωληνωμένη για 18 ημέρες στη μονάδα εντατικής θεραπείας όπου και κατέληξε.

«Μας έχει μείνει η πικρία ότι πήγε κάτι να κάνει να τη βοηθήσει και αυτό που θα τη βοηθούσε, δυστυχώς είχε αυτή την τραγική κατάληξη για εμάς».

Αποζημίωση ζητά ο 35χρονος με διπλή θρόμβωση
Συγκλονιστικά ήταν τα όσα περιέγραφε στο LIVE NEWS ο 35χρονος Αλέξανδρος μέσα από το νοσοκομείο μετά από αφαίρεση θρόμβου στο πόδι.

«Τα πράγματα δεν ήταν καθόλου εύκολα. Μιλούσαμε για ακρωτηριασμό. Τον γλίτωσα για λίγα λεπτά».

6 ημέρες μετά, ο 35χρονος εμφανίζει νέα θρόμβωση αυτή τη φορά στις καρωτίδες και υποβάλλεται για δεύτερη φορά σε χειρουργείο.

«Οι γιατροί μου είπαν ότι είμαι από τις πιο σπάνιες περιπτώσεις. Ξεκάθαρα ευθύνεται το εμβόλιο της Astrazeneca».

Τη Μ. Πέμπτη ο 35χρονος εμβολιάστηκε με AstraZeneca. Τη Δευτέρα 10 Μαΐου έκανε εισαγωγή με θρόμβωση. Ο 35χρονος έλαβε εξιτήριο και πλέον κινείται νομικά εναντίον της εταιρείας.

47χρονη παρέλυσε μετά το εμβόλιο
«Δεν καταγγέλλουμε. Απλώς επισημαίνουμε ένα περιστατικό που μας έχει προκαλέσει προβληματισμό πέρα από την τραγική κατάληξη που έχει για τη δική μας οικογένεια».

Με αξιοπρέπεια ζητά να μάθει γιατί η 47χρονη αδερφή του έπαθε εγκεφαλικό και παράλυση 9 ημέρες μετά τον εμβολιασμό της.

«Δεν μιλάει, δεν μιλάει καθόλου. Έχει πλήρη αφασία. Μπορεί να καταλάβει κάποια πράγματα. Μπορεί να καταλάβει μικρές εντολές απλές όπως άνοιξε τώρα τα μάτια, κάνε μας μια μπουνιά, κλείσε τα μάτια. Ας πούμε είναι αυτή η Κατερίνα, εγώ η κόρη της; Ναι, θα κουνήσει», λέει η κόρη της.

Η 47χρονη μητέρα δύο παιδιών εμβολιάστηκε στις 3 Μαΐου. Την 7η ημέρα άρχισε ο έντονος πονοκέφαλος και η δυσφορία στα άκρα. 15 ημέρες μετά την εισαγωγή της, παραμένει στο νοσοκομείο ενώ μόλις χτες κατάφερε να σταθεί όρθια για λίγα λεπτά.

Λιγοστές ελπίδες για την 44χρονη
«Θέλω τη ζωή του παιδιού μου. Δεν θέλω διαφημίσεις, δεν θέλω τίποτα. Θέλω την υγεία του παιδιού μου όπως ήταν πριν το εμβόλιο».
Είναι η κραυγή της μάνας που αδυνατεί να πιστέψει πως από τη μια στιγμή στην άλλη η 44χρονη Γλυκερία της βρέθηκε στη ΜΕΘ με εγκεφαλική αιμορραγία.

«Θα σας πω τι μου είπε η κόρη μου που είναι 10 ετών “μα γιατί να πάθει κάτι η μαμά μου από το εμβόλιο. Αφού μας είπαν να το κάνει για να μην πάθει κάτι. Γιατί;”. Εγώ τι απαντήσεις να δώσω στην ερώτηση του παιδιού;», είχε πει ο σύζυγός της.

7 ημέρες μετά τον εμβολιασμό της με Astrazeneca εμφάνισε τα πρώτα σοβαρά συμπτώματα. Όπως λέει ο σύζυγος της Γλυκερίας, οι ελπίδες σβήνουν και αυτό που μένει τώρα είναι να του ανακοινώσουν αν είναι κλινικά νεκρή.

«Οι ελπίδες έχουν σβήσει από την Παρασκευή, όταν οι γιατροί περίλυποι μου είπαν ότι έκαναν την επέμβαση. Το αιμάτωμα ήταν μεγάλο».

Με αεροδιακομιδή 36χρονη στην Αθήνα
Το 5ο επιβεβαιωμένο περιστατικό αφορά την 36χρονη γυναίκα που χρειάστηκε να μεταφερθεί με αεροδιακομιδή από τη Μυτιλήνη στην Αθήνα για να της παρασχεθεί εξειδικευμένη περίθαλψη.

Σύμφωνα με την ίδια, η κλινική της εικόνα είναι βελτιωμένη με τους γιατρούς να επισημαίνουν πως έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα