Έντονη ανησυχία των γονέων για τα ψευδώς θετικά self test

Έντονη ανησυχία των γονέων για τα ψευδώς θετικά self test

Από την Δευτέρα 17 Μαϊού οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολείο με ένα μόνο self test.

Σωρεία ψευδών self test από λανθασμένα αποτελέσματα σε μαθητές προκάλεσε ανησυχία των γονέων, ενώ οι ειδικοί τονίζουν ότι το σημαντικό είναι η εγκυρότητα στα αρνητικά, καθώς η πιθανότητα να διαγνωστεί κάποιος αρνητικός στον κορονοϊό και να είναι θετικός είναι ελάχιστη.

Όπως σημείωσε ο παιδίατρος κ. Δαρτζέντας μιλώντας στο Open και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος»: «Είδαμε ένα μεγάλο ποσοστό ψευδώς θετικών ή αρνητικών τεστ μόλις ανοίξαμε τα δημοτικά και τα γυμνάσια. Αυτό είναι αναμενόμενο όταν ελέγχεις έναν πληθυσμό που είναι κατεξοχήν αρνητικός. Ακόμη και αν δεν έχουν τον κορονοϊό θα βρεθούν θετικοί, υπάρχει ένα «παράθυρο» στο test που δεν ανιχνεύει σωστά. Το είδαμε και εμείς, όταν επαναλάβαμε με μοριακά τεστ βγήκαν αρνητικά». Ενδεχομένως αυτός να είναι ο λόγος της απόφασης να γίνεται ένα αντί για δύο τεστ, είναι στατιστικό το θέμα, σύμφωνα με τον παιδίατρο. «Eίναι εγγενής αδυναμία των τεστ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η υπεύθυνη κλινικής covid Κ.Ακινόσογλου τόνισε ότι πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί από τη στιγμή που άνοιξαν οι μετακινήσεις και να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής για να μην υπάρξει μετάδοση του ιού. Αναφορικά με τα self test σχολίασε ότι έχουν άλλη χρησιμότητα, αυτή της επιδημιολογικής επιτήρησης, αλλά πάντα χρειάζεται επιβεβαίωση με μοριακό έλεγχο. «Το ενδεχόμενο να βγει αρνητικό το τεστ και να παραπλανήσει είναι πολύ μικρό, αυτά έχουν να κάνουν με τα τεχνικά χαρακτηριστικά των τεστ», ανέφερε.

Τι έχει συμβεί με τα self test;

Προς το παρόν δεν έχει δοθεί επίσημη απάντηση, εάν στην περίπτωση των Ιωαννίνων τουλάχιστον, υπήρξε πρόβλημα με συγκεκριμένη παρτίδα self test. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ωστόσο, τα test με τα οποία γίνεται η διαδικασία της αυτοεξέτασης στους μαθητές, είναι άλλης εταιρίας, κινεζικής προέλευσης, και δεν είναι ίδια με τα test της εταιρείας Roche, με τα οποία είχε διενεργηθεί ο προηγούμενος έλεγχος στους μαθητές Λυκείου.

Πελώνη: «Σημασία έχουν τα ψευδώς αρνητικά – Τέτοια δεν υπάρχουν»
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα ψευδώς θετικά self test, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών σήμερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, εξήγησε πως δηλώνονται στην πλατφόρμα και γίνεται επιβεβαίωση από τον ΕΟΔΥ με rapid test ή μοριακό σε δημόσια δομή.

«Το επιστημονικά αποδεκτό όριο ψευδώς θετικών τεστ που έχει τεθεί με βάση τις προδιαγραφές εγκυρότητας, οι οποίες είναι 99% στα αρνητικά, είναι 1% στα ψευδώς θετικά. Σε 1,6 εκατομμύρια self test το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να αντιστοιχεί σε 16.000 ψευδώς θετικά», πρόσθεσε.

«Το σημαντικό είναι η εγκυρότητα στα αρνητικά. Δεν υπάρχει πιθανότητα κάποιος να διαγνωστεί αρνητικός και να είναι θετικός», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα