Lockdown: Το Πάσχα η δύσκολη εξίσωση - Τι φρενάρει τις αποφάσεις; Τι προτείνουν οι ειδικοί

Lockdown: Το Πάσχα η δύσκολη εξίσωση - Τι φρενάρει τις αποφάσεις; Τι προτείνουν οι ειδικοί

Το Πάσχα και τα σχέδια να πάμε στο χωριό, φαίνεται ότι ακόμη δεν έχουν τεθεί υπό συζήτηση στην επιτροπή κι αυτό επειδή ακόμη προβληματίζει ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων και η πίεση στο σύστημα υγείας λόγω των επίσης αυξημένο αριθμό διασωληνωμένων στις ΜΕΘ

Ωστόσο ακόμη είναι νωρίς για να αποκλεισθεί το ο,τιδήποτε σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι τελικά. 

Πέτσας: Στο τέλος της εβδομάδας οι αποφάσεις για το Πάσχα στο χωριό

Στο τέλος της εβδομάδας οι αποφάσεις για το Πάσχα στο χωριό, επεσήμανε  ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην εκπομπή Τώρα ό,τι συμβαίνει 

Υπάρχουν διαφωνίες πολλές ακόμα και μεταξύ των λοιμωξιολόγων. Ξέρουμε πως υπάρχει κούραση μετά από 14 μήνες στον κόσμο. Γι’ αυτόν τον λόγο προσπαθούμε να υπάρχει μερική αποσυμπίεση χωρίς όμως να ξεφεύγει τελείως η κατάσταση με την εφαρμογή των μέτρων. Πάντα βλέπουμε βδομάδα με βδομάδα τι γίνεται με βάση τα κρούσματα και αποφασίζουμε, δεν αποκλείουμε τίποτα όσον αφορά το Πάσχα».

 Σχολιάζοντας τη χρησιμοποίηση των self test και των rapid test, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε. «Απομονώσαμε ασυμπτωματικούς και στη Βουλή. Το ίδιο έγινε και με άτομα στην καθαριότητα και τη βοήθεια στο σπίτι. Θα δούμε αν θα επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες. Είναι πολύ σημαντικά για να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού».

Ο κόσμος συνωστίζεται «χωρίς να υπάρχει αύριο, ειδικά νεαροί», είπε για τις εικόνες συνωστισμού στην Κυψέλη και την πλατεία Βαρνάβα. «Χρειάζεται να κάνουν λίγο υπομονή ακόμα. Το Πάσχα είναι πολύ κοντά όπως και το καλοκαίρι. Στο τελευταίο τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα, με τα test, τους εμβολιασμούς αλλά και το καλό καιρό. Πάντως ίσως χρειαστεί και η επέμβαση της αστυνομίας σε διάφορες περιπτώσεις», πρόσθεσε.

Πάσχα στο χωριό; Τι έχει τεθεί στο τραπέζι των ειδικών

Το ζήτημα του πότε θα γίνουν τα επόμενα βήματα για την άρση κάποιων περιορισμών και κυρίως τι θα ισχύσει το Πάσχα, ετέθη κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, με την Βάνα Παπαευγγέλου και τον Γκίκα Μαγιορκίνη να αποφεύγουν να προκαταλάβουν τις αποφάσεις των Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων. Σημειώνεται ότι το «θέμα Πάσχα» δεν τέθηκε χθες στο τραπέζι της συνεδρίασης της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων ούτε το θέμα του πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες από το ερχόμενο Σάββατο και όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα έως το Πάσχα.

 
«δεν έχει γίνει συζήτηση ακόμα στην επιτροπή» ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα καταφέρουν οι Έλληνες να κάνουν Πάσχα στα χωριά τους και αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού. «αυτό είναι κάτι που θα το δούμε στην επιτροπή. Δεν μπορούμε να προκαταβάλουμε. Είναι μία δύσκολη κατάσταση. Σίγουρα το σύστημα υγείας είναι σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση αυτή τη στιγμή. Πιέζεται. Είναι προφανές και από τον αριθμό των θανάτων και από τον αριθμό των διασωληνωμένων» ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ. «δεν έχει γίνει συζήτηση ακόμα στην επιτροπή» κατέληξε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

 Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέφερε πως «τα μαθηματικά μοντέλα βάση της εικόνας της επιδημίας στην Ελλάδα σήμερα, μπορούν με αρκετή ασφάλεια να προβλέψουν ότι την επόμενη εβδομάδα θα συνεχίσουμε να έχουμε εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ και περίπου ίδιο με σήμερα αριθμό θανάτων καθημερινά. Προβλέψεις για αργότερα είναι δύσκολο να γίνουν με ασφάλεια».

Αθηνά Λινού: Μπορεί να υπάρχει διακίνηση το Πάσχα με έμφαση στα μέτρα

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ κ. Αθηνά Λινού, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό του  Open ,σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας αλλά και αν λειτούργησαν τα μέτρα και το πως θα μπορούσαμε να γιορτάσουμε το Πάσχα

 «Ήταν τα πάντα κλειστά και αυτό οδήγησε σε μια μεγάλη έξαρση τα αποτελέσματα της οποίας βλέπουμε τώρα στα νοσοκομεία».

Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, «σε επίπεδο κρουσμάτων έχουμε επιπέδωση και μείωση, έχουν αυξηθεί και τα τεστ, ο δείκτης θετικότητας είναι 4,7 - 4,8. Έχουμε αποκλιμάκωση, η οποία θα βελτιωθεί με τη δυνατότητα να είναι οι άνθρωποι έξω από τα σπίτια τους.Δεν τελειώσαμε με την πανδημία, αλλά θα βοηθήσει να είναι έξω οι άνθρωποι και να υπάρξει ένα σώμα ιχνηλάτησης για να γίνεται άμεσα».

«Αν δεν τηρούνται αποστάσεις, όπως στα σχολεία, δεν μπορεί να προχωρήσει η ιχνηλάτηση ούτε να μειωθεί η διασπορά. Η παράδοση εκτός είναι ασφαλής, αλλά στα σχολεία έπρεπε να υπάρξει μείωση των παιδιών στις τάξεις και αξιοποίηση των εξωτερικών χώρων. Καμία συνάντηση σε εσωτερικό χώρο έλεγε ο Φάουτσι εδώ και 4 μήνες.

 
Μέσα στο σπίτι τον ιό τον έφερε ο εργαζόμενος και όσοι μετακινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με αποτέλεσμα να μολυνθεί όλη η οικογένεια και επειδή όλα ήταν κλειστά αυτό μεταφέρθηκε στο «διπλανό διαμέρισμα». Οι άνθρωποι, εκεί που φαίνεται αν φορούν τη μάσκα και τηρούν αποστάσεις τις τηρούν, στον εσωτερικό χώρο δεν τις τηρούν», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τη μετακίνηση το Πάσχα σχολίασε: «Eίναι πολύπλοκο το θέμα για το άνοιγμα το Πάσχα και είναι διαφορετικές οι συνθήκες σε κάθε χώρα. Το θέμα των νοσοκομείων δεν το έχουμε διαχειριστεί σωστά και δεν ενδυναμώσαμε το κομμάτι να περνούν το ήπιο κομμάτι της νόσου στο σπίτι οι ασθενείς. Η διαχείριση των ήπιων κρουσμάτων γίνεται από τους ιδιώτες γιατρούς, θα έπρεπε να το είχαμε αξιοποιήσει αυτό το κομμάτι.

Με έντονη και κατάλληλη επικοινωνία από τον σωστό άνθρωπο κάθε φορά και έμφαση στα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται, θα προτιμούσα να υπάρχει κίνηση το Πάσχα, να μην μείνουν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Να ζητήσουμε η μετακίνηση να μη γίνει με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να έχουμε PCR test αρνητικά και επαρκείς πληροφορίες, μπορεί να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα».

Τέλος, σε σχέση με τη χρήση των self test, η κ. Λινού σημείωσε: «Δεν έχω δει μελέτη που να αξιολογεί την αξιοπιστία των self test στην Ελλάδα. Είναι χρήσιμο, αλλά πρέπει τα κρούσματα να ιχνηλατηθούν άμεσα και να επιβεβαιώνεται η θετικότητα του τεστ. Να ενημερώνεται ο κύκλος του ακόμη και άτομα με τα οποία βρέθηκε για 15 λεπτά και να μπαίνουν σε καραντίνα».

Βασιλακόπουλος: Να επιτραπούν οι μετακινήσεις για το Πάσχα - Να ανοίξει η εστίαση

Η θεωρία να μη μετακινηθούμε και να παραμείνουμε στα σπίτια μας τηρώντας αποστάσεις και μέτρα, είναι μόνο θεωρία, καθώς ο κόσμος έχει πλέον κουραστεί από το παρατεταμένο lockdown και δεν θα πειθαρχήσει.

Αυτό επεσήμανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Πρωινοί Τύποι», σε ότι αφορά τις μετακινήσεις ενόψει του Πάσχα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με ρεαλισμό.

 Κατά συνέπεια, συνέχισε ο κ. Βασιλακόπουλος, θα πρέπει να επιτραπούν οι μετακινήσεις. Έτσι οι πολίτες θα μπορέσουν να πάνε στα χωριά τους και να κάνουν Πάσχα σε ανοιχτούς χώρους και με μεγαλύτερες αποστάσεις, τηρώντας τα αυτονόητα μέτρα και επιδεικνύοντας την απαραίτητη ατομική ευθύνη. Σε αντίθετη περίπτωση, όσοι μείνουν στα μεγάλα αστικά κέντρα είτε θα μαζευτούν σε πλατείες, είτε θα συνωστιστούν μέσα στα διαμερίσματα.

Συμπλήρωσε δε ότι οι μετακινήσεις μπορούν να επιτραπούν χωρίς ρίσκο σε όσους έχουν εμβολιαστεί και σε όσους έχουν νοσήσει, καθώς έχουν αποκτήσει ανοσία, ενώ για τους υπόλοιπους είναι απαραίτητο το self test.

Ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε ότι κατά την άποψη του θα πρέπει να ανοίξει άμεσα η εστίαση, καθώς θα δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να βγουν έξω με τάξη και σε εξωτερικούς χώρους, αντί να συνωστίζονται άναρχα σε πλατείες και παραλίες.

Νέες περιοχές στο Βαθύ κόκκινο 

Νέες περιοχές εντάσσονται από σήμερα στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, «βαθύ κόκκινο» με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει. 

Συγκεκριμένα από σήμερα το πρωί στο βαθύ κόκκινο μπαίνουν: 

 
η Θάσος

ο δήμος Ρεθύμνου

 
ο δήμος Φαιστού

ο δήμος Μαρώνειας-Σαπών

 
η Κύθνος

ο δήμος Διδυμότειχου

ο δήμος Πύδνας- Κολινδρού

ο δήμος Καβάλας

ο δήμος Βόλου

ο δήμος Σιντικής Σερρών και ο δήμος Βόρειων Τζουμέρκων, καθώς παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου τους.

 
 Επομένως στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου βρίσκονται οι εξής περιοχές:

η Περιφέρεια Αττικής (πλην των δήμων Αγκιστρίου, Κυθήρων και Ύδρας),

οι Περιφερειακές Ενότητες:

Αχαΐας

Βοιωτίας

Ευρυτανίας

Αρκαδίας

Κορινθίας

Θεσσαλονίκης

Χαλκιδικής

Κιλκίς

Πέλλας

Κοζάνης

Λέσβου

Ζακύνθου

Κω

Θάσου

καθώς και οι δήμοι:

Καλυμνίων

Ρόδου

Χίου

Ρεθύμνου

Ανωγείων

Χανίων

Φαιστού

Καβάλας

Καρδίτσας

Γρεβενών

Κύθνου

οι δήμοι Ιωαννιτών

Κόνιτσας και Βόρειων Τζουμέρκων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων

οι δήμοι Σερρών

Αμφίπολης και Σιντικής της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών

ο δήμος Βέροιας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας

οι δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς

ο δήμος Λαμιέων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας

ο δήμος Ήλιδας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας

οι δήμοι Χαλκιδέων, Ερέτριας και Διρφύων-Μεσσαπίων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας

ο δήμος Διδυμοτείχου της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου

ο δήμος Πύδνας - Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας

ο δήμος Βόλου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας

ο δήμος Μαρώνειας-Σαπών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης καθώς και η Δημοτική Κοινότητα Γαλατινής της Δημοτικής Ενότητας Ασκίου του Δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν περιοχές της χώρας που παρουσιάζουν βελτίωση της επιδημιολογικής τους εικόνας, με αποτέλεσμα να «κατεβαίνουν» από το βαθύ κόκκινο στο κόκκινο.

Έτσι, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (δηλαδή στο κόκκινο), κατεβαίνουν - εντάσσονται πλέον από τη Δευτέρα:

η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου

η Λέρος

οι δήμου Καρύστου και Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας

η Σκύρος

ο δήμος Λοκρών

οι δήμοι Αγκιστρίου, Κυθήρων και Ύδρας, καθώς το ιικό φορτίο στις περιοχές αυτές έχει σχεδόν μηδενιστεί.

Ανοίγει το λιανεμπόριο στη Κοζάνη

Παράλληλα όπως ανακοινώθηκε χθες, από την Δευτέρα 19 Απριλίου επαναλειτουργεί το λιανεμπόριο στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης με τη μέθοδο του click away.

Ανοίγουν οι σχολές οδήγησης 

Ακόμη από τη Δευτέρα ξεκινά η λειτουργία των δραστηριοτήτων σχολών ερασιτεχνών οδηγών, σχολών οδηγών αυτοκινήτων, σχολών επαγγελματιών οδηγών αυτοκινήτων (Σχολές/Κέντρα Πιστοποίησης Επαγγελματικής Ικανότητας ΠΕΙ, ΚΕΘΕΥΟ), σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης Μεταφορέων (ΣΕΚΑΜ) και σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης Οδηγών Οχημάτων Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων (ΣΕΚΟΟΜΕΕ) με τους εξής όρους:

- Τα θεωρητικά μαθήματα, καθώς και οι θεωρητικές εξετάσεις θα πρέπει να διενεργούνται διαδικτυακά.

- Υποχρεωτική διενέργεια self-test ανά εβδομάδα για τους εργαζόμενους στις σχολές.

- Διενέργεια self-test για τον εξεταζόμενο 24 ώρες πριν το πρακτικό μάθημα και τις εξετάσεις, ενώ για τους εκπαιδευτές και εξεταστές διενέργεια self-test δύο φορές την εβδομάδα (Δευτέρα και Πέμπτη).

- Διενέργεια των εξετάσεων με ραντεβού ανά μία ώρα.

- Τήρηση κανόνων προστασίας της δημόσιας υγείας (δηλαδή ανοικτά παράθυρα, υποχρεωτική χρήση μάσκας, υγιεινή χεριών και σημείων επαφής του οχήματος).

Υπενθυμίζεται ότι τα Σαββατοκύριακα, και μόνο, επιτρέπονται οι μετακινήσεις για άσκηση με τη χρήση οχήματος σε υπαίθριο χώρο μέχρι 3 άτομα ή μια οικογένεια. Οι πολίτες έχουν ουσιαστικά τη δυνατότητα για άσκηση εκτός του δήμου κατοικίας μας με τη χρήση του κωδικού 6 και με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα