Κορονοϊός: Έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε - Τι δείχνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα

Έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε έως ότου δούμε αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, τόνισε η καθηγήτρια και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Β.Παπαευαγγέλου.

Η ίδια είπε ότι καταγράφεται σημαντική μείωση κρουσμάτων στους άνω των 75 ετών, ενώ όπως είπε, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι και «στην ηλικιακή ομάδα 60 έως 64 ετών έχουν μειωθεί οι νοσηλείες σε ΜΕΘ, μόλις ένα μήνα μετά από την έναρξη των εμβολιασμών σε αυτή την ηλικιακή ομάδα». Ο εμβολιασμός δεν μπορεί ακόμα να μειώσει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, τα οποία αφορούν κυρίως άτομα τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 45 έτη, τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε ότι «όσο ο εμβολιασμός προχώρα και στους νεότερους, θα δούμε όπως και σε άλλες χώρες τη σταδιακή μείωση των κρουσμάτων».
 
Η κα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στα ατομικά διαγνωστικά τεστ, τονίζοντας ότι «πρόκειται για σημαντικό όπλο για την μείωση της διασποράς από τους ασυμπτωματικούς ασθενείς». Όπως είπε, η έγκαιρη διάγνωση βοηθά εμάς τους ίδιους, αλλά με αυτήν προστατεύουμε τους συναδέλφους, τους φίλους και την οικογένειά μας. Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι στη φάση αυτή, είναι πιο χρήσιμα από ποτέ, καθώς όπως είπε, έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς φορείς ανάμεσα μας. Ωστόσο επισήμανε ότι όποιος έχει αρνητικό ατομικό τεστ, δεν θα πρέπει να καθησυχάζεται και να χαλαρώνει όσον αφορά τα μέτρα προστασίας. Αναφορά επίσης έκανε και για την χρησιμότητα των ατομικών τεστ κατά τους θερινούς μήνες, τονίζοντας πως «το καλοκαίρι και αφού θα έχει ελεγχθεί η πανδημία, θα μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε πριν από την συμμετοχή σε μαζικές εκδηλώσεις».

Όπως είπε η ίδια αναφερόμενη στην πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένο, ενώ ο κορονοϊός δοκιμάζει ολόκληρο τον πλανήτη. Έκανε λόγο για μεγάλη διασπορά του ιού στην επικράτεια, αλλά και για στοιχεία σταθεροποίησης. 

Ο αριθμός των  κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα άγγιξε τα 19.000 νέα κρούσματα, με το δείκτη θετικότητας να φτάνει το 6,8%. Τα ενεργά κρούσματα έφτασαν τα 27.000, με τα μισά να βρίσκονται στην Αττική. Χαρακτηριστικά είπε, ότι παρατηρείται σταθεροποίηση στην Ν. Ελλάδα και αύξηση κρουσμάτων στην Β. Ελλάδα. Ενδεικτικά στην Θεσσαλονίκη η αύξηση άγγιξε το 28% και τα ενεργά κρούσματα έφτασαν τα 2.000. Επίσης έκανε λόγο για συστηματική αύξηση σε νησιωτικές περιοχές. Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει, τόνισε η κα Παπαευαγγέλου, αλλά πρόσθεσε ότι παρατηρείται σταθεροποίηση στις νέες εισαγωγές.

«Αυτή τη στιγμή στην επικράτεια νοσηλεύονται σε απλές κλίνες 5.200 ασθενείς», επισήμανε και έκανε λόγο για αυξητική τάση που παρατηρείται στην Μακεδονία στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία. Η καθηγήτρια είπε επίσης, ότι η σταθεροποίηση θα προηγηθεί της αποκλιμάκωσης της πίεσης του ΕΣΥ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα