Κορονοϊός: Επιστρατεύονται ιδιώτες γιατροί - Διορία 24 ωρών - Διχασμένος ο ιατρικός κλάδος

Στο έσχατο μέτρο της επιστράτευσης 206 γιατρών προκειμένου να σταθούν όρθια τα νοσοκομεία την πιο κρίσιμη ώρα, προχωρά το υπουργείο Υγείας.
Το φύλλο πορείας, με το οποίο 206 ιδιώτες γιατροί επιστρατεύονται άμεσα και για έναν μήνα, για να συνδράμουν τα νοσοκομεία στην Αττική, στην πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπα, έχει αρχίσει να μοιράζεται από το πρωί.

Η επιστράτευση αφορά σε πνευμονολόγους, γενικούς γιατρούς και παθολόγους που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και είναι κάτω των 60 ετών.

Διορία 24 ωρών
Όσοι παραλάβουν φύλλο πορείας θα πρέπει να παρουσιαστούν αύριο στις 08.00 το πρωί στα νοσοκομεία που τους υποδεικνύονται και να αναλάβουν καθήκοντα επιμελητή Β.

Ο Μανώλης Αναστασίου, αναισθησιολόγος, ήταν από τους πρώτους που ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας.
«Μόλις άνοιξε η πλατφόρμα στον ΙΣΑ αμέσως δήλωσα συμμετοχή, το θεωρώ υποχρέωση και καθήκον».

Παρά τις εκκλήσεις σε γιατρούς του ιδιωτικού τομέα να στηρίξουν το ΕΣΥ, θετικά απάντησαν μόλις 30 από τον ιατρικό σύλλογο Πειραιά και άλλοι 60 από τον ιατρικό σύλλογο Αθηνών.

Διχασμένος ο ιατρικός κλάδος
Η επιστράτευση, αν και ύστατη λύση για την ενίσχυση του δοκιμαζόμενου εθνικού συστήματος υγείας, έχει διχάσει τον ιατρικό κόσμο.

«Δεν θεωρώ ότι είναι μια καλή λύση. Πρακτικά είναι πολύ δύσκολο για έναν γιατρό που απέχει για χρόνια από δημόσια δομή», λέει ο Πάνος Χατζηαποστόλου, ιδιώτης πνευμονολόγος.

Η λύση, σύμφωνα με τους ιδιώτες γιατρούς που αντιδρούν, δεν είναι η επιστράτευση αλλά οι προσλήψεις που έχουν κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

«Υπάρχουν 260 γιατροί που έχουν τελειώσει τις σπουδές του και είναι στις ειδικότητες που είναι αναγκαίες και δεν χρησιμοποιούν αυτές», λέει η Άννα Μαστοράκου, Α’ αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Υπάρχει, όμως, και η άλλη όψη του νομίσματος.

«Σε αυτή τη δύσκολη μάχη δεν χρειάζονται ούτε υποσημειώσεις ούτε κριτικές. Όλοι πρέπει να βρεθούν εκεί που πρέπει», σημειώνει ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Οι γιατροί που επιστρατεύονται δικαιούνται αμοιβής ανάλογης των καθηκόντων τους, δεν έχουν ατομική αστική ευθύνη έναντι τρίτου, ενώ δύνανται να διατηρήσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο.

Αμοιβές δύο ταχυτήτων
Οικονομικό κίνητρο προβλέπεται για εκείνους που εμφανίστηκαν οικειοθελώς στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας, ωστόσο άλλη αμοιβή θα λάβουν όσοι θα εμφανιστούν με τη διαδικασία της επίταξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 2.000 ευρώ καθαρά θα είναι οι αμοιβές όσων προσήλθαν οικειοθελώς, συν 1.000 ευρώ για τις εφημερίες τους.

Στον αντίποδα, 1.200 ευρώ θα λαμβάνουν όσοι γιατροί επιτάχτηκαν, ενώ όσοι αρνηθούν να παρουσιαστούν κινδυνεύουν με φυλάκιση από 3 μήνες.

mega.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα