Κορονοϊός: Τρομάζουν οι εκτιμήσεις Σαρηγιάννη - 560 διασωληνωμένοι έως τις 25 Μαρτίου

Κορονοϊός: Τρομάζουν οι εκτιμήσεις Σαρηγιάννη - 560 διασωληνωμένοι έως τις 25 Μαρτίου

Τρομάζουν οι εκτιμήσεις του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη και της ομάδας του για τον αριθμό των διασωληνωμένων, καθώς αναμένεται μεγάλη αύξηση μέχρι τα τέλη του μήνα, με βάση τις προσομοιώσεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE που έχουν αναπτύξει.

«όσον αφορά στους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), την Κυριακή ο αριθμός τους αυξήθηκε σε σχέση με το Σάββατο (466 από 452), ενώ αναμένεται να φτάσουν στους 561 μέχρι τις 25 Μαρτίου» αναφέρουν χαρακτηριστικά ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο Σπύρος Καρακίτσιος στην ανάλυσή τους για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού που δημοσιεύει καθημερινά το enikos.gr. Πρόκειται για τη κορύφωση των αναγκών σε διασωλήνωση σε ΜΕΘ για αυτό το κύμα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

 Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των θανάτων που την Κυριακή ήταν 53, σημειώνουν: «είναι σημαντικά αυξημένος σε σχέση με το Σάββατο (41), και όπως είχαμε προβλέψει από την προηγούμενη εβδομάδα, ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος που σήμερα είναι 33, αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω μέχρι και τους 43 (σε επίπεδο μέσης εβδομαδιαίας τιμής), με δεδομένη την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων».

Η καμπύλη εξέλιξης του αριθμού των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση με βάση τις προσομοιώσεις της πλατφόρμας CORE, όπως αυτή παρουσιάζεται στο Σχήμα 1, ενώ μια εκτίμηση για την πορεία των θανάτων ανά ημέρα παρουσιάζεται στο Σχήμα 2.

Σχήμα 1. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

 

Σχήμα 2. Αριθμός θανάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.
«με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα μέτρα αυτά φαίνονται να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, και αναμένουμε να δούμε εάν θα αποδειχθούν ικανά και στην πράξη να αναχαιτίσουν την επέλαση ενός τρίτου κύματος, εν αναμονή και επιπλέον στοιχείων, τόσο για τη μεταδοτικότητα του στελέχους B.1.1.7. του SARS-CoV-2, όσο και της διασποράς του στην κοινότητα, οπότε συνολικά προτείνουμε την εφαρμογή καθολικού lockdown σε όλη τη χώρα, ώστε να αναχαιτιστεί η διαφαινόμενη ανοδική πορεία που διαμορφώνεται. Η πρόταση αυτή υποστηρίζεται και από το υψηλό ποσοστό πληρότητας των ΜΕΘ, των οποίων οι ανάγκες αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνουν» σημειώνουν ακόμη οι ειδικοί του ΑΠΘ στην ανάλυσή τους.

enikos.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα