Οριζόντια μέτρα ή lockdown; Ποιες λύσεις εξετάζονται. Τι αλλάζει με τον κωδικό 6;

Οριζόντια μέτρα ή lockdown; Ποιες λύσεις εξετάζονται. Τι αλλάζει με τον κωδικό 6;

Στις οριζόντιες παρεμβάσεις, που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση και θα κληθούν να εξετάσουν οι επιδημιολόγοι σήμερα για να τοποθετηθούν επιστημονικά, περιλαμβάνεται και το καθολικό lockdown στην Επικράτεια για τις επόμενες 15 ημέρες, με αυστηροποίηση ορισμένων μέτρων που αφορούν στην κινητικότητα του πληθυσμού.

Σε άλλα οριζόντια μέτρα περιλαμβάνεται, η επιστροφή των σχολείων όλων των βαθμίδων στην τηλεκπαίδευση και η αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας. Παράλληλα εξετάζεται κόφτης στους κωδικούς μετακίνησης: 4 (βοήθεια σε τρίτο πρόσωπο – ηλικιωμένο) και 6 (αθλητική δραστηριότητα), στους οποίους υπήρξε κατάχρηση από τους πολίτες. Στην μετακίνηση 6 θα απαγορευθεί η απομάκρυνση από τον δήμο κατοικίας και η μετακίνηση με αυτοκίνητο.

Κατάργηση ενδεχομένως θα αποφασιστεί για κάποια μέτρα που έχουν επιβαρύνει τους πολίτες, χωρίς να έχουν αποδώσει σε ικανοποιητικό βαθμό. Σ’ αυτά περιλαμβάνεται και η απαγόρευση της μετακίνησης τα Σαββατοκύριακα από τις 6 το απόγευμα και μετά.

Η διπλή χρήση της μάσκας σε δημόσιους χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό αναμένεται να είναι ένα από τα μέτρα για τα οποία θα υπάρξει ισχυρή σύσταση, ενώ θα αυξηθούν οι έλεγχοι σε όλους τους χώρους, ακόμη και τους εργασιακούς.

Για την κυβέρνηση είναι σημαντικό να τηρηθεί ο χρονικός περιορισμός των αυστηρότερων μέτων μέχρι την Καθαρή Δευτέρα στις 15 Μαρτίου, ώστε από εκεί και μετά, να ανοίξουν σταδιακά κάποιες δραστηριότητες, με πρώτη -όπως όλα δείχνουν- το λιανεμπόριο.

 Οι αλλαγές στον κωδικό 6 που στέλνουμε στο sms 13033 είναι στο τραπέζι, σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη, η οποία την Τρίτη επιβεβαίωσε ουσιαστικά την παράταση του lockdown. 

Η Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι είμαστε σε lockdown ενώ επιβεβαίωσε ότι εξετάζονται οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο με τον κωδικό 6 στο sms 13033. Σύμφωνα με την ίδια, έχει μπει στο τραπέζι να χρησιμοποιείται ο κωδικός 6 στο sms 13033 μόνο για τις μετακινήσεις με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο. 

Στις 11:00 η συνεδρίαση για νέα μέτρα και lockdown τύπου Μαρτίου

Στις 11:00 συνεδριάζει η ολομέλεια της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, προκειμένου να αποφασιστεί η εισήγηση προς την κυβέρνηση για το σχέδιο ανάσχεσης της έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό το απόγευμα της Τετάρτης αναμένεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα, τα οποία θα έχουν ισχύ δύο εβδομάδων. Γι' αυτό και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι πρέπει να κάνουν υπομονή οι πολίτες για διάστημα δύο εβδομάδων. 

Το παρασκήνιο είναι έντονο αφού ήδη έχει αποτυπωθεί διαφωνία μεταξύ των μελών της επιτροπής, δεδομένου ότι άλλοι εισηγούνται τη λήψη σκληρότερων μέτρων και καθολικό πανελλαδικό lockdown τύπου Μαρτίου 2020 και άλλοι υποστηρίζουν ότι απαιτούνται «έξυπνες» κινήσεις και διορθωτικές παρεμβάσεις σε υφιστάμενα μέτρα που δεν απέδωσαν τα επιδιωκώμενα αποτελέσματα.

Ήδη στο τραπέζι βρίσκονται οι εξής προτάσεις:

  •     Γενικευμένη απαγόρευση, δηλαδή μετακίνηση για επίσκεψη σε γιατρό, φαρμακείο, σούπερ μάρκετ και άθληση μόνο εντός του δήμου, δηλαδή χωρίς τη χρήση αυτοκινήτου. Συνεπώς, δεν θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις και οι πολίτες θα βγαίνουν από το σπίτι, μόνο για τα απολύτως απαραίτητα. Και αυτό γιατί οι εικόνες συνωστισμού στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, αλλά και σε πάρκα της περιφέρειας έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς.
       
  • Λειτουργία του Δημοσίου αυστηρά με το απαραίτητο προσωπικό και συναλλαγές μόνο με ραντεβού και ενίσχυση της υποχρεωτικής τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
       
  • Αλλαγή ωραρίου στη βραδινή απαγόρευση τα Σαββατοκύριακα. Αυτό σημαίνει ότι αντί για τις 18.00, θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 μέχρι τις 05:00, όπως τις καθημερινές.

Απέδωσε ή δεν απέδωσε το τετράμηνο “χαλαρό” lockdown;
Πολλοί επιστήμονες εκφράστηκαν δημόσια τις τελευταίες ημέρες, κάνοντας λόγο για “μειωμένης απόδοσης χαλαρό lockdown”, το οποίο δεν τηρήθηκε από τους πολίτες και δεν απέφερε τα αναμενόμενα.

Δεν συμφωνούν, όμως, όλοι με την άποψη αυτή. Μια άλλη μερίδα των επιστημόνων θεωρεί ότι αν δεν είχαμε πάρει τα μέτρα αυτά και με το αγγλικό στέλεχος σε διασπορά, θα είχαμε γίνει εδώ και καιρό… Πορτογαλία.

Στην Αττική, λένε οι ίδιοι, συγκριτικά με τον πληθυσμό της υπάρχει μια σταθερότητα στα ημερήσια κρούσματα. Το γεγονός ότι αυτά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα -κατά μέσο όρο στα 800- έχει φέρει μια σταθερά αυξανόμενη πίεση στο ΕΣΥ, η οποία όμως, δεν αιφνιδιάζει και είναι διαχειρίσιμη.

Να σημειωθεί ότι 800 ημερήσια κρούσματα κατέγραφε στα τέλη Νοεμβρίου η Θεσσαλονίκη του ενός εκατομμυρίου κατοίκων, με σύστημα Υγείας πολύ μικρότερης δυναμικότητας από αυτό της Αθήνας.

Με συνεχείς νέες παρεμβάσεις και αναπροσαρμογές στα νοσοκομεία -κάποιες από τις οποίες θα ανακοινωθούν και σήμερα το απόγευμα από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια- το ΕΣΥ στην Αττική θα μπορούσε να ξεπεράσει τον “σκόπελο” του τρίτου κύματος και να αντέξει τη δοκιμασία, υποστηρίζουν λοιμωξιολόγοι.

Όμως, στην εξίσωση προστέθηκε από εχθές η επιδημιολογική επιβάρυνση στα υπόλοιπα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας κι αυτή είναι που αλλάζει τα δεδομένα.

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει, για παράδειγμα, για τη Θεσσαλονίκη, που χθες κατέγραψε περισσότερα από 300 νέα κρούσματα, την Πάτρα με 112 και τη Λάρισα με 90.

Στην Πάτρα, μάλιστα, η πίεση στις ΜΕΘ αρχίζει να γίνεται πλέον ασφυκτική, καθώς η πληρότητα αγγίζει πλέον το 70 με 80%. Έτσι, οι λύσεις σε επίπεδο Επικράτειας κρίνονται πλέον επιβεβλημένες.

“Είχαμε μια έγκαιρη και σωστή απόφαση για το lockdown στην Αττική, που δούλεψε ικανοποιητικά, όμως, η απόφαση αυτή αφορούσε στη μισή Ελλάδα και περάσαμε μια τρομερή ταλαιπωρία, γιατί δεν το κάνουμε σωστά. Όπως το κάναμε πέρυσι, οριζόντια σε όλη τη χώρα”, λέει μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στο iatropedia.gr.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα