Αγωνία για το αν και πότε θα ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια – Κρίσιμη σύσκεψη και διχασμός

Καθοριστικές είναι οι επόμενες ώρες της σημερινής ημέρας καθώς αναμένονται τα αποτελέσματα για μεταλλάξεις από εκατοντάδες ύποπτα δείγματα που εξετάζονται στο Ελληνικό Κέντρο Γονιδιωματικής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), παράλληλα με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα.

Ολα τα στοιχεία θα τεθούν στο «τραπέζι» της συζήτησης επιδημιολόγων και λοιμωξιολόγων σήμερα το απόγευμα προκειμένου να γίνει η πρώτη αποτίμηση των δεδομένων ώστε αύριο, Παρασκευή, να διαμορφωθεί η τελική εισήγηση σε σχέση με σχολεία και λιανεμπόριο.

Συναγερμός για τα νέα κρούσματα μετάλλαξης - Στα μέσα Μαρτίου θα φτάσουμε τα 1670 κρούσματα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο  σημείωσε ότι η απάντηση της κυβέρνησης σε ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης «θα είναι πάντα δυναμική». «Μένουμε σε διαρκή επιφυλακή ώστε να παρεμβαίνουμε όταν αυτό χρειάζεται. Δεν είναι δηλαδή πολιτική “βλέποντας και κάνοντας”, είναι ακριβώς το αντίθετο: βλέπουμε ώστε να ξέρουμε ακριβώς τι κάνουμε», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται. Κρατάμε τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, μερίδα των ειδικών προτείνει την λήψη άμεσων , προληπτικών μέτρων , προκειμένου να μην «ξεφύγει» η επιδημία στα επίπεδα του περασμένου Νοεμβρίου. Αυτοί προτείνουν να μη ανοίξουν τουλάχιστον για μια εβδομάδα τα γυμνάσια και τα λύκεια ενώ υπάρχουν και οι άλλες φωνές που υποστηρίζουν ότι οι μαθητές πρέπει να επιστρέψουν στις τάξεις.

Οπως όλα δείχνουν, η Ελλάδα κάνει βήματα προς τα … πίσω αντί προς τα μπρος, ακολουθώντας τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που βλέπουν εδώ και κάποιες εβδομάδες ανησυχητική άνοδο των επιδημιολογικών δεικτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χώρα μας βρίσκεται όσον αφορά στις θετικές διαγνώσεις πίσω κατά τρεις εβδομάδες σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Μια στρατηγική πρόληψης είναι, άλλωστε, αυτή που προτιμούν ειδικοί και κυβέρνηση προκειμένου να αποφευχθεί το τρίτο κύμα και παρόμοιες με το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου εικόνες στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έδωσε κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας στο στίγμα της επιδημιολογικής πορείας όπως διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες. Αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων σε επίπεδο εβδομάδας, αύξηση των μολύνσεων σε πολίτες άνω των 75 ετών, έξι συν τρεις περιοχές με … επικίνδυνο ιικό φορτίο και σχεδόν τα μισά ενεργά κρούσματα στην Αττική είναι οι παράμετροι που θα οδηγήσουν, όπως φαίνεται, σε αναθεώρηση ειλημμένων αποφάσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, Σαντορίνη, Μύκονος, Βοιωτία, Ροδόπη, δυτική Αττική και Λακωνία εμφανίζουν τις τελευταίες ημέρες τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού ανά 100.000 πληθυσμού. Εντονος είναι ο προβληματισμός ειδικών και κυβέρνησης και για την αυξητική τάση που παρουσιάζουν, επίσης, οι Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας, Εύβοιας, Αχαΐας, καθώς και ο Βόρειος, ο Ανατολικός και ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών.

etypos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα