Τούντας: Θεωρώ ότι υπάρχουν 100.000 ενεργά κρούσματα κορονοϊού

Τούντας: Θεωρώ ότι υπάρχουν 100.000 ενεργά κρούσματα κορονοϊού

Ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Γιάννης Τούντας θεωρεί ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 100.000 ενεργά κρούσματα κορονοϊού.

«Ο ιός είναι παντού. Όταν αίρεται κάποιο μέτρο, ανοίγουμε μια πόρτα για περεταίρω διάδοση του ιού» ανέφερε μιλώντας στο Mega.

«Θα καθυστερήσουμε να πάμε στα αγαπημένα μας μέρη. Δεν θα ξεμπλέξουμε εύκολα από το δεύτερο κύμα» είπε για το lockdown. «Το lockdown που ζούμε είναι για να αποσυμφορήσει την πίεση στα νοσοκομεία. Δεν είναι ικανό να κάμψει το δεύτερο κύμα. Δεν θα δούμε ακόμα ουσιαστική κάμψη για ένα αρκετά σημαντικό διάστημα. Δεν καταλαβαίνω γΓιατί κάποιοι μιλάνε για τρίτο κύμα, όταν ακόμα προσπαθούμε να τιθασέψουμε το δεύτερο κύμα; Δε θα σβήσει το δεύτερο κύμα όπως έσβησε το πρώτο την άνοιξη» υπογράμμισε.

Και συνέχισε: «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν ήταν πάντα ακριβής στις προβλέψεις του, κάποιες φορές διαφωνώ. Η κινητικότητα που επιτρέπεται αυτό τον καιρό και αυτή που θα αυξηθεί τα Χριστούγεννα, θα τροφοδοτήσουν το δεύτερο κύμα και δεν θα το αφήσουν να καμφθεί».

Όπως εξήγησε για να δημιουργηθεί συλλογική ανοσία από τον εμβολιασμό θα χρειαστούν 5-6 μήνες. «Κάθε ομάδα πληθυσμού που θα εμβολιάζεται θα είναι ένα επιπλέον τοίχος στην εξάπλωση του ιού. Σε συνδυασμό με τη φυσική ανοσία από όσους έχουν μολυνθεί, θα οδηγήσει σε εξελίξεις ελέγχου του δεύτερου κύματος. Αλλά όχι άμεσα» είπε.

Ο κ. Τούντας θεωρεί ότι η τρέχουσα καραντίνα αποδίδει, υποστηρίζοντας ότι αυτό φαίνεται στην σταθεροποίηση του αριθμού των νεκρών και των διασωληνωμένων.

«Θα δούμε αυτά τα δύο κρίσιμα και σκληρά δεδομένα να κάμπτονται. Αλλά θα κάμπτονται σταδιακά» ανέφερε. Όπως πρόσθεσε εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα συνεχίζουν να βελτιώνονται έως τις 14 Δεκεμβρίου, ένα μέρος της οικονομίας θα είναι σε θέση να ανοίξει τα Χριστούγεννα, «όχι η εστίαση όμως».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO