Σεισμός στη Σάμο - Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Πρακτικά δεν υπάρχει πιθανότητα για μεγαλύτερο σεισμό

Σεισμός στη Σάμο - Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Πρακτικά δεν υπάρχει πιθανότητα για μεγαλύτερο σεισμό

Στην ερώτηση αν ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ στα βόρεια της Σάμου ήταν ο κύριος ή πρέπει να περιμένουμε μεγαλύτερο απάντησε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μέλος της επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Μπορούμε να απαντήσουμε όχι με απόλυτη βεβαιότητα, αλλά με αρκετή ασφάλεια. Το μέγεθος του σεισμού είναι μεγάλο, 6,7 Ρίχτερ σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, ενδεχομένως 7 με τα ξένα σεισμολογικά κέντα και γνωρίζοντας και το δυναμικό που έχει το συγκεκριμένο ρήγμα που ενεργοποίησε τον σεισμό αυτό, μπορούμε να πούμε με υψηλή πιθανότητα ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό. Αυτό είναι το πιο πιθανό σενάριο. Αφήνω μια μικρή, θεωρητική θα έλεγα, πιθανότητα για κάποιο μεγαλύτερο σεισμό. Νομίζω ότι πρακτικά δεν υπάρχει τόνισε ο καθηγητής ενώ αναφορικά με τους μετασεισμούς που αναμένονται και πόσο ισχυροί θα μπορούσαν να είναι καθώς τα κτίρια πλέον είναι καταπονημένα, σημείωσε:

"Δύο είναι τα εφόδια τα επιστημονικά που έχουμε για να απαντήσουμε: Το πρώτο η παγκόσμια στατιστική των μετασεισμών που μας λέει ότι σε περιπτώσεις πολύ ισχυρών κύριων σεισμών, η μετασεισμική ακολουθία μπορεί να διαρκέσει μέρες, εβδομάδες, ακόμη και μήνες. Κι επίσης μας λέει ότι τα μεγέθη των μετασεισμών μπορεί να είναι σημαντικά, δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να υπερβούν τα 5,5 αλλά μπορεί και να προσεγγίσουν το 6. Έχουμε κι άλλο όπλο: την προηγούμενη εμπειρία" τόνισε ο καθηγητής καλώντας στη λήψη μέτρων αντισεισμικής προστασίας τόσο από τους πολίτες όσο και από τις Αρχές στην Ελλάδα αλλά και στην Τουρκία ενώ συμβούλευσε τους κατοίκους να πάρουν τη γνώμη πολιτικού μηχανικού προτού χρησιμοποιήσουν το κτίριο στο οποίο εργάζονται ή κατοικούν. "Αν έχουν βλάβες καλό θα είναι να μην το χρησιμοποιήσουν μέχρι να πάρουν συμβουλή. Όσοι δεν έχουν βλάβες είναι στη δική τους κρίση αν θέλουν ή αντέχουν ψυχολογικά να κοιμηθούν μέσα απόψε ή θα ήθελαν να παραμείνουν έξω, τουλάχιστον γι' αυτήν τη νύχτα".

Όσο για το αν ο συγκεκριμένος σεισμός μπορεί να ενεργοποιήσει νέα ρήγματα είπε: "Γεωφυσικά έχουμε ορισμένες προϋποθέσεις γι' αυτό, ο σεισμός ήταν μεγάλος, ήταν επιφανειακός. Πρέπει να συντρέχουν κι άλλες προϋποθέσεις τις οποίες αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να τις διαγνώσουμε, χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία. Μένουμε στο ότι είναι ενδεχόμενο να υπάρξει περιορισμένη ενδεχομένως διέγερση στη γειτονιά του σεισμού, στην περιοχή του, όχι σε μεγάλες αποστάσεις και ίσως όχι με τόσο μεγάλα μεγέθη όσο ήταν ο πρωινός αλλά δεν βλέπω ιδιαίτερο κίνδυνο από αυτό το ενδεχόμενο"

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα