Κορονοϊός - Γεροτζιάφας: Όσο γρηγορότερα το lockdown στην Ελλάδα, τόσο καλύτερα

Κορονοϊός - Γεροτζιάφας: Όσο γρηγορότερα το lockdown στην Ελλάδα, τόσο καλύτερα

Ο καθηγητής Αιματολογίας της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας είναι υπέρ ενός άμεσου lockdown στην Ελλάδα, για να αποφευχθούν τα χειρότερα με τον κορονοϊό

Καλεσμένος στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV βρέθηκε ο καθηγητής Αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, ο οποίος σχολίασε τις τρέχουσες εξελίξεις του κορονοϊού τόσο στη χώρα μας όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τονίζοντας πως είναι «σχεδόν παράλληλη η εξέλιξη της πανδημίας σε Γαλλία και Ελλάδα» και πως «όσο γρηγορότερα γίνει το lockdown στην Ελλάδα, τόσο καλύτερα».

Παράλληλα, ο καθηγητής δήλωσε πως έχει καταρρεύσει το σύστημα ιχνηλάτησης καθώς τα κρούσματα πλέον είναι πάρα πολλά, γεγονός που καθιστά ακόμη δυσκολότερο τον έλεγχο του κορονοϊού και τόνισε, χαρακτηριστικά: «Η πίεση στην Ελλάδα είναι μεγάλη. Θα έχουμε πρόβλημα».

Όσον αφορά στις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Γεροτζιάφας τόνισε πως «πρέπει να κινητοποιηθεί όλο το υγειονομικό προσωπικό στην Ευρώπη. Να περιθάλπονται νωρίς οι άνθρωποι, ώστε να μην καταλήγουν στην εντατική... Δεν έχουμε χρόνια για να το μαζέψουμε. Πρέπει να κινηθούμε άμεσα». Επίσης, σχετικά με το πότε θα καταστεί εφικτός ο εμβολιασμός του πληθυσμού, απάντησε πως αυτό θα γίνει μετά το καλοκαίρι του 2021.

Τέλος, αναφορικά με την ανοσία της αγέλης σημείωσε πως εάν επιλεγεί αυτή η διαδικασία, «θα καταδικάσουμε σε θάνατο χιλιάδων ανθρώπων», ενώ σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων, είπε: «Μεγάλο θέμα τα σχολεία, δεν μπορείς να τα κλείσεις, τα παιδιά θα μείνουν αμόρφωτα».

Μπλοκάρουν τα νοσοκομεία σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα

Σε οριακό σημείο είναι τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων μετά τα εκατοντάδες κρούσματα που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες. Οι μονάδες υγείας που καλούνται να νοσηλεύσουν τα νέα περιστατικά του κορονοϊού, δέχονται πίεση, γεγονός που έχει θέσει σε συναγερμό το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Δήμητρας Ευθυμιάδου για το ethnos.gr,  Γ.Γ. του υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος ,σπεύδει να επισκεφθεί σήμερα και αύριο όλα τα νοσοκομεία σε Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα, προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις νέες ανάγκες που προκύπτουν, ώστε να γίνουν οι σχετικές προσαρμογές στις κλίνες.  Άλλωστε, μετά τα Ιωάννινα και τις Σέρρες που μπήκαν σε κόκκινο συναγερμό και μίνι lockdown, τα βήματά τους ακολουθεί και η Θεσσαλονίκη που παρουσιάζει τραγική έξαρση κρουσμάτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ethnos.gr:

Στη Δυτική Μακεδονία  (3η Υγειονομική Περιφέρεια):

    Σήμερα το 50% των διαθέσιμων Κλινών ΜΕΘ είναι καλυμμένες.
    Επίσης το 55% των διαθέσιμων απλών Κλινών Covid είναι καλυμμένες με ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Στην Ανατολική Μακεδονία:

Το 52% των διαθέσιμων Κλινών ΜΕΘ είναι καλυμμένες

Στην Ήπειρο:  

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων υπάρχουν 20 Κλίνες ΜΕΘ, οι 8 είναι διαθέσιμες για Covid-19, ενώ ήδη νοσηλεύονται 4 ασθενείς

Σύνολο ΜΕΘ Covid-19

Σε όλη την επικράτεια υπάρχουν 287 κλίνες ΜΕΘ για Covid-19, από τις οποίες το 44% είναι καλυμμένες. Συγκεκριμένα κατειλημμένες είναι οι 128 ενώ κενές παραμένουν οι 159.
Η ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου

Χθες, Τετάρτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1547 κρούσματα κορονοϊού. Εξ' αυτών τα 78 συνδέονται με γνωστές συρροές και 52 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 34299, εκ των οποίων το 55.3% άνδρες.

Τα 4.003 (11.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 12.552 (36.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Παράλληλα 108 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. Οι 34 (31.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Επίσης 280 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε δέκα  ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 603 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 228 (37.8%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα